Demping

In mijn skireviews is het een van die scores onderaan en ik heb het er ook wel eens over: demping van een ski. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe is dat anders dan bijvoorbeeld stijfheid? Of Rebound? Of vergevingsgezindheid? Het heeft allemaal met elkaar te maken, maar ook net weer niet.

Verschillende soorten krachten

Als je aan het skiën bent, zijn er verschillende soorten krachten en impulsen die op die ski werken. In de eerste plaats de zwaartekracht die eraan trekt en het gewicht van de skiër die erop drukt. En dan heb je nog geen bocht gedraaid. Zodra je dat wel gaat doen, gaat de ski buigen, snijden enzovoorts. Dat zijn allemaal bewuste krachten die de skiër op de ski zet om te skiën. De stijfheid, rebound en vergevingsgezindheid van een ski hebben met deze bewuste, van de skiër afkomstige krachten te maken.

Maar er zijn ook krachten op de ski die de skiër niet bewust als input geeft. Denk bijvoorbeeld aan alle impulsen die de ski van de sneeuw krijgt. Weerstand in diepe sneeuw, hobbeltjes, ribbeltjes etc. op de piste. Dit zijn de krachten die je als skiër niet kan beïnvloeden. Maar het zijn wel impulsen die niet altijd een positief effect hebben op de stabiliteit, kantengrip of comfort van de ski.

Deze impulsen zijn namelijk te klein om omheen te skiën (in tegenstelling tot buckels, bijvoorbeeld). Maar ze kunnen wel trillingen je ski in sturen die zo heftig kunnen zijn, dat je ski daadwerkelijk los trilt van de sneeuw. En dan ben je je grip kwijt. Of de trillingen schieten door je benen in, wat heel vermoeide spieren en irritaties tot gevolg kan hebben.

Maatregelen

In ski’s worden materialen en constructies gebruikt om een ski goed te laten zijn in bepaalde zaken. Ski’s voor sterke skiërs zijn vaak wat stijver en hebben bijvoorbeeld metaal in de constructie verwerkt. Dat geeft lekkere rebound (energie die je terugkrijgt uit de ski bij het omkanten naar de volgende bocht). Maar dat metaal werkt ook als dempende laag voor trillingen die je niet wil hebben. En om die demping te vergroten, worden ook vaak materialen als rubber of basalt gebruikt. Die absorberen de trillingen die de ski van de sneeuw krijgt en die trillingen lossen erin op.

Op die manier heb je dus minder last van de trillingen. Maar als die materialen trillingen absorberen, zullen ze dat vast ook doen met krachten en impulsen die je juist bewust de ski in stuurt. Klopt. Een goed gedempte ski kost doorgaans ook wat meer kracht en input om lekker energiek te skiën. Korte impulsjes helpen dan niet, je moet dan herhaaldelijk veel energie in die latten pompen om dat terug te vinden in je skiën.

Verschillende systemen

Waar stijfheid, vergevingsgezindheid en rebound dus direct te maken heeft met de skiër en diens bewuste acties op de ski, helpt demping om de niet-beïnvloedbare, maar onvermijdbare vibraties te absorberen. Het zijn dus twee verschillende systemen – demping aan de ene kant en rebound, stijfheid en vergevingsgezindheid aan de andere kant – die tegelijkertijd werken. Metaal is een van de weinige materialen die in beide systemen een rol speelt. Carbon, bijvoorbeeld, zorgt wel voor (torsie)stijfheid, maar niet voor demping. En rubber of alleen basalt doet het tegenovergestelde.

Het zijn dus twee systemen die je onafhankelijk van elkaar kan kiezen. Er zijn vrij zachte ski’s met erg goede demping (K2 Super Charger), er zijn vrij stevige ski’s met erg goede demping (Blizzard Brahma), er zijn ski’s met slechte demping en relatief weinig rebound (Head Supershap i.Magnum) en er zijn erg stijve ski’s met mindere demping (Atomic Redtser Doubledeck SL). Dit zijn uiteraard slechts voorbeelden. En de ene skiër geeft meer om demping, terwijl een ander die directe feed-back van de sneeuw erg lekker vindt.

0 comments on “DempingAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *