Lijstje: ski’s voor skileraren 2019-2020

Update 2019-2020

Veel aanvragen voor skiadvies komen van (toekomstige) skileraren. Daarom dit overzichtsartikel van de ski’s die zich voor die specifieke toepassing – volgens mij – het beste lenen.

Er zijn twee soorten skileraren: de Anwärter die graag een seizoen de sneeuw in wil, maar verder niet echt een carrière als top-instructeur ambieert. Daarnaast zijn er de skileraren die wel echt verder willen in het vak en de bijbehorende – vaak veeleisende – trainingen en examens niet schuwen.

Voor de Anwärters

De opleiding voor Anwärter (het laagste skileraarniveau in Oostenrijk, wat je moet hebben om daar als skileraar aan de slag te mogen) bestaat vooral uit een groot stuk theorie, didactiek, een stukje eigen kunnen (lange en korte bochten) en het zogenaamde ‘Schulefahren’ (letterlijk: schools skiën). In alle gevallen, en ook tijdens je werk met de doelgroep die je vooral zal tegenkomen – beginners – betreft het geslipte bochten op laag tempo. Daarmee bedoel ik niet dat de ski niet hoeft te kunnen snijden in de sneeuw, maar dat een high-performance ski niet noodzakelijk is om er goed les op te kunnen geven of de opleiding (en het examen) goed door te komen. Je bent meer bezig met het opletten of je iedereen nog hebt en het (fysiek) helpen van je klanten dan met je eigen performance.

Als je dat door vertaalt naar welke eigenschappen de perfecte Anwärter-ski dan heeft, dan kom je uit bij een ski

  • die smal is, dit maakt het op de kant zetten en het skiën minder zwaar voor je knieën, geeft bovendien meer grip;
  • die soepel is, zodat hij op lage snelheid en met weinig energie toch mooi buigt en ronde bochten kan skiën;
  • die goed geslipt skiet, dat is immers alles wat je doet. Aan carve-kwaliteiten heb je niet veel.

Ski’s die je dan zeker moet overwegen, zijn de Nordica Spitifire Pro, de Dynastar Speedzone 12 TI, de Salomon S/Max 12, de Atomic Redster X9 Wide Body, de Head Worldcup Rebels i.GSR en de overjarige Fischer Progressor F19. Al deze ski’s voldoen ze aan bovenstaande criteria en zijn het op zichzelf heerlijke ski’s waar je alles op kan. En ook als je in je vrije tijd wel een keer het gas opendraait, dan geven deze modellen je ook echt wel de energie en de stabiliteit die je dan zoekt. Voor al deze ski’s geldt overigens: neem ze gewoon tegen lichaamslengte, zoals ze bedoeld zijn.

Voor skileraren met ambitie

Wil je verder doorgroeien in het vak (of voor jezelf), bijvoorbeeld richting het niveau van Landes leraar of zelfs Staatlich (of een skilerarendiploma in Italië, Frankrijk of Zwitserland, wat vergelijkbaar is met het Oostenrijkse Staatlich-diploma), dan wordt er wel wat meer van je verwacht. Vooral op het gebied van eigen vaardigheden ligt de lat een stuk hoger dan bij de Anwärter-leraren. Lange en korte bochten (gesneden en geslipt), buckels, skiën in formatie, skiën in het terrein (off-piste) en de reuzenslalom staan op het menu.

Dat maakt dat je op zoek moet gaan naar een ski

  • die lange gesneden bochten aankan;
  • die precisie brengt;
  • die stabiel is op hoge snelheden;
  • die controle, grip en stabiliteit biedt.

En dat brengt je al snel bij de consumenten GS-ski’s. Elk merk heeft er wel eentje. Hier een overzicht van alle courante GS-modellen. Genoeg keus. Van de Head, Völkl, Fischer en Blizzard is er bovendien een nog stijvere ‘Pro’-versie met raceplaat (bij Blizzard is dat de versie ‘Racing WC piston plate’). Deze consumenten GS’sen zijn stuk voor stuk ski’s die op de piste zeer allround zijn, maar die als het moet – en tijdens de opleiding en de examens moet dat – echt wel krachtige performance geven.

Lees je in, ga ski’s testen. Want hoewel deze modellen allemaal voldoen aan de criteria, ze zijn behoorlijk verschillend van karakter.

Deze analyses en lijstjes zijn tot stand gekomen in samenwerking met een groot aantal skileraren van Anwärter- tot Staatlich-niveau.

5 comments on “Lijstje: ski’s voor skileraren 2019-2020Add yours →

  1. Hoi Gijs,
    Dit is een erg fijn artikeltje, ik heb het net getipt aan mijn dochter die bezig is met haar Anwärter. Ben je misschien van plan om voor komend seizoen weer zo’n lijstje te maken met de actuele modellen? Ik hoop het! 😉

  2. Afgelopen oktober heb ik mijn Anwärter gehaald op een setje Fischer F18. Deze ski voldoet ook prima, zowel tijdens als na de opleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *