Pieperfest 2019

Ieder jaar vindt op de laatste zondag van september  het ‘Pieperfest’ plaats in Wijk aan Zee. Dit evenement wordt georganiseerd door het Snow Safety Center en staat geheel in het teken in het vergaren en delen van kennis en oefenen met het zoeken met een lawinepieper. Het is daarmee de ideale kick-off en voorbereiding voor het off-pisteseizoen.

Lawinesafety

Lawines zijn er altijd al geweest. Sinds het off-pisteskiën (inclusief toerskiën en splitboarden) aan populariteit heeft gewonnen de afgelopen twintig jaar is het aantal mensen dat buiten de piste onderweg is sterk gegroeid. Het aantal mensen dat zich in lawinegevaarlijk terrein begeeft daarmee dus ook. Met het lawine-ongeluk van Prins Friso in februari 2012 kregen de risico’s die off-piste wintersporten met zich meebrengen ook bij het grote (wintersport)publiek in Nederland bekendheid.

Dat was niet de aanleiding om in Nederland lawineveiligheid onder de aandacht te brengen overigens. Het Snow Safety Center, zoals we dat nu kennen, werd al in 2006 opgericht. Het doel van die stichting is om de kennis over lawinerisico’s, risicomanagement, reddingsmethoden en -technieken te delen en verbreden. Hiervoor wordt samengewerkt met andere lawineveiligheidsorganisaties in Europa en daarbuiten. Alle cursussen in de sneeuw en in lokalen worden verzorgd door professionals uit het werkveld van de lawineveiligheid. Gidsen, bergredders, forecasters – de beste mensen worden aangetrokken  om hun kennis en ervaring te delen. Zo ook op dit Pieperfest.

Pieperfest

Het Pieperfest heb ik al een aantal keren bezocht. De basisingrediënten zijn steevast kennis delen over hoe een lawinepieper werkt én hoe je hem in de praktijk moet gebruiken. En dat is het leuke van het evenement op het strand: je kan meteen oefenen. Onder begeleiding van ervaren professionals  dus.

Er zijn twee groepen op zo’n dag: de (relatieve) beginners en de meer gevorderde pieperzoekers. Voor de beginners is het misschien wel de eerste kennismaking met die pieper die hij/zij in de zomer heeft gekocht in een mooie aanbieding. Of is het de kans om met verschillende piepers te oefenen en er zo achter te komen welke voor jou het beste, het meest intuïtief werkt voordát je er een gaat kopen.

In basis doen alle lawinepiepers hetzelfde: ze zenden actief een signaal uit op een vaste frequentie (457 kHz) zodat je gevonden kan worden als je onder de sneeuw bedolven ligt. Met een pieper kan je ook een andere pieper zoeken als iemand anders onder de sneeuw is beland. Hoe die pieper precies werkt, hoe je er in normaal gebruik mee om moet gaan én hoe je ermee moet zoeken staat dus centraal deze dag – in theorie en in de praktijk op het strand.

Voor de gevorderden is het doel op zich niet anders, maar zijn de zoekscenario’s en de theorie wat diepgravender en geavanceerder. Hoe zoek je effectief als er meer slachtoffers bedolven zijn, bijvoorbeeld? Hoe kan voortschrijdend inzicht en nieuwe technologie zoekacties nóg effectiever en vooral sneller maken?

Nieuwe opzet

Dit jaar was de opzet iets anders. De praktijkonderdelen zijn in een modulair programma gegoten, waardoor je het programma meer kan toespitsen op waar jíj behoefte aan hebt. Wil je misschien wat meer oefenen in het fijnzoeken? Of juist de nieuwste graaftechnieken? In de praktijkonderdelen kan je meer en effectiever oefenen op deze manier.

Voor de omlijsting met lezingen is een speciale gast uitgenodigd: de meester-bergredder Bruno Jelk uit Zermatt. Hij is een internationale autoriteit op het gebied van berg- en lawinereddingen die ook nog eens zeer veel hulpmiddelen en methodes mee heeft ontwikkeld. Een mooie aanwinst op het Pieperfest om ook door de ogen van zo’n vermaarde professional te kunnen meekijken naar de lawineredding met de zo ogenschijnlijk eenvoudige, maar eigenlijk bijzonder intelligente en elegante lawinepieper.

Stop niet, leer door!

Pas op: het Pieperfest is geen lawinecursus! Dat je met een pieper een andere pieper kan vinden is een essentiële vaardigheid als je lawinegevaarlijk terrein in gaat. Als je met een pieper moet gaan zoeken is het al te laat, dan is al iemand in die lawine terecht gekomen. Ja, je moet weten hoe je dat moet doen. Maar je moet ook weten hoe je lawinegevaarlijk terrein überhaupt herkent, wat de risico’s zijn, de mogelijke gevolgen en welke keuzes je kan maken om jezelf minder aan die risico’s bloot te stellen – dat leer je niet op het Pieperfest.

Daarvoor moet je echt een lawinecursus doen, zowel theorie als de praktijk. Het Snow Safety Center biedt beiden aan, op verschillende niveaus. Er zijn ook online modules vindbaar van andere aanbieders, zoals de WePowder Acedemy of de verschillende Avalanche Awareness Courses van Amerikaanse of Canadese collega-organisaties. Het voordeel van een klassikale cursus zoals die van Snow Safety Center is wel dat het interactiever is, dat je kan leren van de vragen van medecursisten. 

Hoe laagdrempelig, educatief en essentieel het Pieperfest en de oefening in de praktijk ook is – het Pieperfest is daar maar één schakel in. Ik herhaal hier graag een veel gehoord mantra uit de lawine safety community:

  • Get the forecast (zorg dat je weet in welk terrein en welke condities je je begeeft)
  • Get the gear (zorg dat je de lawine drie-eenheid hebt: pieper, schep en sonde)
  • Get the training (zorg dat je weet hoe je die informatie en dat materiaal moet gebruiken)

Onder deze laatste valt vooral: weet hoe je gevaren herkent, wat de tekenen zijn van lawinegevaarlijk terrein, wat je moet/kan doen om de risico’s te mitigeren. Dat leer je niet alleen in een klaslokaal of in een online cursus. Daarvoor zal je echt met je voeten in de sneeuw moeten staan. Een praktijkcursus van het Snow Safety Center is de beste optie. Op pad gaan met een gids kan natuurlijk ook, maar in zo’n sessie zit niet de didactische opbouw en het doel is niet primair de educatie (maar het mooi afdalen in de poeder). Off-piste skiën of boarden is geweldig. Maar doe het bewust en met je volle verstand. Dan kan je er nóg een keer van genieten.

Voor meer informatie over deze cursussen en het Snow Safety Center: zie www.snowsafety.nl

1 comment on “Pieperfest 2019Add yours →

  1. Het was weer een topdag! Leuk om weer een hoop bekende gezichten te zien in de aanloop naar een nieuw poederseizoen. De opfrisser is prettig en ook weer de nodige nieuwe kennis opgedaan. Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *