Review: Nordica Dobermann Spitfire Pro

Modeljaar: 2017-2018
Taillering: 122-72-102
Lengte: 174
Radius: 16 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

De Dobermann-serie van Nordica is de (consumenten) racelijn. Zoals bij de meeste andere merken heb je in die serie (en hetzelfde uiterlijk) de echte FIS-ski’s en dan wat recreantenuitvoeringen. Die zijn dan iets minder extreem, maar wel gemaakt voor echt sportieve, vaardige skiërs die op strakke harde pistes op hoge snelheid willen skiën.

Behalve een GS en een SL en daarvan nog een extra stevige ‘R’ versie (R van Race), is er ook de Spitfire Pro. Dat is eigenlijk een hybride model, met de tip van een slalomski en de achterkant van een GS-ski. Wat tip-rocker erin en een iets veelzijdiger breedte van 72 mm onder de voet en je hebt een heel schappelijke, allround pisteski van hoog niveau zou je zeggen. En dat is op zich ook wel zo, maar toch…

Doodserieus

Laat ik beginnen bij die tip. Die is inderdaad wat breder en heeft de potentie om wat directer in te kanten. De rocker is (denk ik, ik heb het niet nagemeten) ook wat flinker dan bij de gewone SL- en GS-modellen van Nordica, en dat levert eerder een punt op die juist wat vaag is bij het inkanten. Zet de ski’s op de kant, en je voelt de ski echt zoeken naar een spoortje in de sneeuw om in aan te haken. Op zich niet heel problematisch, maar het is niet wat je verwacht van een ski waarvan de fabrikant juist zijn best heeft gedaan (of toch in ieder geval de marketingafdeling) om je een ski te verkopen die met de punt juist directer zou moeten insturen. Die vaagheid geeft de ski wel wat vergevingsgezindheid trouwens, en maakt de omgang met diepere sneeuw of slush wel makkelijker.

En gaandeweg de bocht kom je dan vanzelf bij de staart. De naam van deze serie ski’s is Dobermann. Dat zijn honden die bekend staan om twee dingen: ze gaan ontiegelijk hard en als ze bijten laten ze niet meer los. In beide opzichten is het de perfecte naam voor deze ski’s, en dan vooral voor de staart. Wat ze hebben echt onnoemelijk veel stabiliteit, lijnvastheid en grip en ze laten inderdaad niet los. Maar dan ook echt niet. Je moet ze echt actief losrukken van de sneeuw om de transitie naar de volgende bocht in te zetten. Dat kost echt veel kracht en moeite en er is niet een speelse rebound die je daarbij helpt. Het is daarmee een doodserieuze ski die ook geen frivoliteiten tolereert. Laat staan slippen. Dat is er echt niet bij.

Conclusie

Een ski die immens goed een strakke carve-lijn kan houden, maar verder niet veel toestaat qua ritmevariatie, geslipte bochten of lol. Voor skiërs die op hoge snelheid uitsluitend gesneden (medium) lange bochten willen skiën.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Nordica Dobermann Spitfire ProAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com