Review: Rossignol Soul 7 HD

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 136-106-126
Lengte: 188
Radius: 18 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, honeycomb tip en tail, tip en tail rocker

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

Dit is misschien wel de populairste freeride ski van het decennium. En inmiddels zijn we al toe aan de derde generatie. De eerste generatie was tóen, seizoen 2013-2014, een van de eerste freeride ski’s voor de ‘gewone man’. Licht, makkelijk te skiën, voor een ski van die breedte ook goede piste-kwaliteiten. Die ski maakte de poeder toegankelijk voor elke min of meer gevorderde skiër. De float was goed, de aanzienlijke rocker maakte diepe of oneffen sneeuw makkelijk navigeerbaar en je benen raakte niet zo vermoeid omdat de ski vrij licht was.

De doorzichtige gele tip – vrij zacht, waardoor je in wat minder fluffy sneeuw toch wel het idee kreeg dat de punten heel sterk opkrulden door de weerstand. En dat zwarte hol aanvoelende carbonplankje onder de voet met weliswaar een (voor een freerideski) kleine radius waardoor hij voor een ski van 106 mm onder de voet makkelijk carvede op de piste. Maar ook een ski die stuiterde, grote flapperpunten had en vooral letterlijk uit twee delen bestond: die grote lichte slappe punten (en tails) en daar tussenin dat stijve donkere stukje carbon die de tanden uit je mond trilde als je over een harde piste op weg was naar de eerste poeder van de dag. Die eerste generatie (en die tweede – met rode accenten – ook) had een gespleten persoonlijkheid en een polariserende werking: je hield van het skigemak en de lichtvoetigheid en je nam de instabiliteit op de piste op de koop toe, óf je vond het een onvoorspelbaar rotding en nam liever een wat vermoeiender, zwaardere ski die tenminste stabiel was.

Volwassen geworden

Inmiddels zijn we dus aanbeland bij de derde generatie. Nog wat gele accenten, maar verder helemaal antraciet. En daaraan kan je deze sterk verbeterde versie goed onderscheiden van de twee eerdere versies. En dat de hele ski nu dezelfde kleur heeft is een mooi metafoor. Want ook qua constructie is de ski nu veel meer één. Niet meer een zachte flapperpunt en dan een stijf carbonplankje. Maar een homogeen geheel met een constante buiglijn en een voorspelbaar karakter. De tips en tails zijn iets steviger geworden, waardoor ze ook niet meer opvouwen in wat zwaardere sneeuw of onder de voeten van een wat grotere skiër. En onder de voet is de ski juist wat smoother en buigzamer, wat constantere, rustigere bochten tot gevolg heeft, ook op harde sneeuw.

Het is nu een voorspelbare, nog steeds heel makkelijk te skiën ski geworden voor een veel groter publiek. Ook zwaardere of krachtigere skiërs kunnen er op weg. En hij is bruikbaar in een bredere range van omstandigheden.

Conclusie

Deze ski is eindelijk volwassen. Een freeride ski die breed inzetbaar is, zowel qua condities als type skiërs. Makkelijk te skiën, voorspelbaar en stabiel. En nog leuk op de piste ook. Een ski die je bijna blind kan kopen als je op zoek bent naar een freeride ski die alles kan wat je op je pisteski’s niet kan.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Rossignol Soul 7 HDAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *