Verschillende soorten skitests

Er zijn verschillende soorten skitests. Hoe ze zijn opgezet, uitgevoerd en gepubliceerd is heel verschillend. Wat je eruit kan halen ook. Hier de voor- en nadelen van de verschillende soorten uitgelegd.

Vergeet wat fabrikanten zeggen

Er zijn veel labels die op ski’s worden geplakt door de fabrikanten. Denk aan niveau-aanduidingen (de ‘beginnersski’ of de ‘expert-ski’) of het terrein waarvoor een ski is bedoeld (‘allmountain ski’, ‘poederski’, etc.). Het enige wat echt telt, is hoe je een ski ervaart. Hoe is bijvoorbeeld de kantengrip? De demping? Hoe stabiel is de ski op snelheid? Duikt ‘ie enorm in diepe sneeuw? Dát zijn de zaken die er toe doen. En daarin is het veel belangrijker hoe de ski wordt ervaren dan voor welke doelgroep hij is ontworpen.

Zelf uitproberen

Zelf ski’s uitproberen geeft natuurlijk het beste beeld van waar die ski goed in is (of niet zo goed). Maar het helpt je ook om zelf te voelen of je de conclusies van anderen (opgeschreven in skitests of –reviews) begrijpt en zelf ook zo ervaart. En als je op zoek bent naar je eigen volgende ski, probeer dan niet maar één model in één lengte, maar vergelijk het met andere modellen die je worden aangeraden, en probeer eens verschillende lengtes. Want als je maar één ski skiet en je bent er helemaal verliefd op, hoe weet je dan dat het niet nóg beter kan?

Persoonsgebonden skireviews

Er is een aantal websites waar skiërs een persoonlijk review achterlaten van een of meerdere ski(‘s). Als je zelf niet kan testen, is dit de beste volgende optie. Tenminste, als je een tester vindt die ongeveer hetzelfde profiel heeft als jijzelf. Dus een vergelijkbaar postuur, niveau en voorkeuren (voor korte of lange bochten, voor energiek of lui skiën, etc.). Grote kans dat de ski die de reviewer die het meest op jou lijkt fijn vindt, ook voor jou een goede match zou zijn. Bovendien zijn dit vaak reviews die wat dieper ingaan op hoe een ski zich gedraagt in de verschillende omstandigheden, of worden ze vergeleken met ski’s in dezelfde categorie.

Voorbeelden van persoonsgebonden reviews zijn onder andere Yellow Gentian (Engelstalig), Skipass (Franstalig) en bijvoorbeeld op het forum van Wintersporters.nl.

Geconsolideerde skitests

Veel grote organisaties als Snowplaza, de Nederlandse Skivereniging, de ANWB en in veel (internationale) magazines worden ook jaarlijks skitests gepubliceerd. Dat zijn tests uitgevoerd door verschillende testers. De testscores worden per ski geconsolideerd (gemiddeld). Soms zijn die publicaties heel gedetailleerd met bijvoorbeeld een score per eigenschap; maar vaak is simpelweg een score van een aantal sterren en een paar regels tekst.

Als je iets specifieks wil weten – bijvoorbeeld of de ski ook geschikt is voor zwaargewichten – dan kan je dat er niet uithalen. Alleen als iets echt een bijzondere eigenschap is, wordt dat vernoemd. Het is echter niet zo dat deze testers onzin opschrijven. Meestal zijn het skileraren van het hoogste niveau, die dus ook heel goed in kunnen schatten of een skiër van lager niveau of met een specifieke stijl ook goed op die ski weg kan. Dat soort nuances gaan echter vaak verloren in het consolideren van de scores en simpelweg bij gebrek aan ruimte voor uitgebreide verhalen.

Vertegenwoordigers aan het woord

Tot slot zijn er nog de verhaaltjes die fabrikanten in hun brochures schrijven en die door veel (verkoop)websites worden overgenomen. Ook veel video’s die je op Youtube vindt zijn eigenlijk presentaties van nieuwe ski’s: de vertegenwoordiger van het merk vertelt over de ski. Dit zijn meestal in grote lijnen dezelfde teksten die in de brochure staan. Maar daar hebben ze dus lang niet altijd zelf op geskied.

Wil je dus zeker weten dat je de goede ski voor jou vindt, hou dan de volgorde van dit artikel aan. En wil je weten welke ingrediënten voor jou specifieke skiër-profiel van belang zijn, lees dan ook alles over ski’s.

1 reactie op “Verschillende soorten skitestsVoeg die van u toe →

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *