Aankooptips voor skischoenen

Omdat de keuze van skischoenen zo persoonlijk is (vanwege de pasvorm, die heel precies moet passen bij je voet), is het bijna niet mogelijk om objectieve adviezen te geven over skischoenen. Wel kan je een aantal dingen op een rijtje zetten die als uitgangspunt kunnen dienen voor het passen van verschillende modellen van verschillende merken. Hieronder de belangrijkste zaken om vast over na te denken. Uitgebreide informatie over alle facetten van skischoenen vind je hier.

Wat is je lengte en gewicht?

Een groter of langer persoon genereert grotere krachten dan een klein of licht persoon. Het gewicht maakt de krachten groter, de lengte van het lichaam maakt de arm groter, en dus de hefboom die de krachten ook nog eens beïnvloedt. Grotere krachten betekent een hogere flexwaarde voor de skischoenen om die krachten aan te kunnen.

Wat is je skiniveau?

Een betere skiër zal preciezer willen en kunnen sturen. Ook zal een betere skiër waarschijnlijk harder gaan en op steilere hellingen skiën. Dat genereert ook allemaal grotere krachten dan een langzame skiër of iemand die nog veel te leren heeft en niet constant wil worden afgestraft. Een betere skiër heeft dus doorgaans een hogere flex nodig qua skischoen dan een minder gevorderde skiër. Bekijk ook de skiniveaus om te zien wat jouw niveau is.

Flex bepalen

Flex is niet een eenduidig systeem. Welke flex je moet hebben is afhankelijk van je niveau, van je gewicht, van je stijl en van je fysiek (of je bijvoorbeeld erg flexibel bent in je enkels). Het is dan ook lastig om zo maar even te zeggen welke flex skischoen iemand nodig heeft. Bovendien is pasvorm altijd belangrijker dan flex.
Je kan wel stellen dat hoe beter en sneller een skiër skiet, of hoe zwaarder hij is, des te hoger de flexwaarde idealiter is ten opzichte van iemand die technisch minder goed is, minder snel of agressief skiet of lichter is.
Grofweg kan je als richtlijn aanhouden: je gewicht + 10 is de minimale flexwaarde voor een beginner (niveau 1-4). Tel daar nog eens 10 bij op als minimale waarde voor niveau 5-7. Boven niveau 7 zou ik al snel opteren voor de top-fexwaardes in de verschillende skischoenlijnen. Bij heren is dat 120-140 flex, bij dames 100-120.

Let op: dit is een beginpunt voor een zoektocht naar een goede skischoen, het is geen harde wet. En pasvorm overtroeft altijd flex.

Loop je veel?

Ga je veel lopen op je skischoenen? Bijvoorbeeld op toerski’s de berg op, of ben je veel bezig met beginners? Of stappend door de sneeuw bij de lift nog wat verder ophoog of om die rotspunt heen voor maagdelijke poeder? Als je veel denk te gaan lopen, zijn er 3 zaken die je kan overwegen om dat lopen makkelijk te maken (meestal zitten ze ook alle drie op een freeride- of allmountain skischoen die speciaal daarvoor is ontworpen).

  1. Loopfunctie – een hendel waarmee je de schacht van de schoen kan locken en unlocken voor meer bewegingsvrijheid;
  2. Rubber aan de hiel- en teenpads en vaak ook er tussenin, voor meer grip op zowel sneeuw als stenen;
  3. Licht van gewicht. Tijdens het skiën zijn zware skischoenen niet zo erg; voor alle andere bewegingen en situaties zijn het zware rotdingen. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer lichte rotdingen op de markt.

Custom Shell – heilige graal?

Tegenwoordig kunnen veel skischoenen makkelijk worden aangepast aan je exacte voetvorm. Dat kon altijd al, tegenwoordig is het alleen veel makkelijker en minder werk. Uitgangspunt is dat de skischoen uit de doos (dus zonder aanpassingen) voor 95% goed moet passen. Is dat nog niet het geval, zoek dan eerst verder bij andere modellen, of andere merken. De schoen die qua percentage uit de doos het beste zit moet je keuze zijn. Kleine drukpunten die echt voet-afhankelijk zijn kan je dan nog laten fitten. Ook een zooltje moet je apart laten maken.

2016-07-29-13-40-49

Praktische zaken als je gaat passen

  • Ga naar een specialist. Dit klinkt heel logisch, maar er zijn veel winkels die skischoenen verkopen, en die toch geen specialist zijn. De gemiddelde Perrysport of Sport 2000 in Nederland valt in die categorie (uitzonderingen daargelaten natuurlijk, hoewel ik die persoonlijk niet ben tegengekomen);
  • Neem de tijd. Passen duurt lang. Om uit te leggen wat je wil, je voet goed op te meten, modellen te selecteren, modellen te passen, eventueel te fitten, zooltjes te laten maken etc. heb je gewoon een paar uur nodig. Ga dus ook niet op koopavond of zaterdag; de kans dat men dan echt de tijd voor je kan nemen is klein. In sommige zaken kan je ook een afspraak maken;
  • Knip je teennagels. Je moet immers met de voorkant van je tenen de voorkant van de binnenschoen goed kunnen voelen;
  • Zorg dat je schone voeten hebt. Dat is wel zo aardig voor degene die je helpt;
  • Neem je eigen skisokken mee. Dit vanwege hygiëne (de sokken die ze bij zo’n zaak hebben, hebben al veel mensen aangehad) en het zijn waarschijnlijk dezelfde sokken (met verstevigingen e.d.) waarop je ook in die schoenen gaat skiën;
  • Wees eerlijk! Veel informatie komt van degene die de schoen aan heeft (jij dus). Als wordt gevraagd ‘Voel je nu de voorkant’ en je zegt ‘ja’, terwijl het ‘nee’ is, krijg je gewoon een verkeerde schoen aangemeten. Als je het niet zeker weet, zeg dat dan ook gewoon eerlijk. Of vraag even ‘Hoe moet ik dat voelen?’

1 comment on “Aankooptips voor skischoenenAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *