Dames zijn de pineut

De dames-specifieke marketing machine staat vol aan, al een paar jaar. Het is ook wel zo dat dames (tot op zekere hoogte) fysiek anders in elkaar zitten dan heren. En dat je met die wetenschap wat kan als het gaat over skimateriaal. Dat heb ik in dit artikel uiteengezet.

Niet voorbij het vrouw-zijn

In veel winkels en (online) ski-selectoren wordt echter wel heel erg gehangen aan het feit dat een klant vrouw is. Zodra een verkoper een vrouw voor zich heeft kan hij alleen nog maar denken in damesski’s. Maar is dat wel terecht?

Damesski’s zijn vaak wat lichter van gewicht, wat buigzamer, wat korter, hebben een wat kleinere radius… Allemaal heel nuttig voor skiërs die wat kleiner, lichter, minder krachtig zijn. Maar heel veel vrouwen zijn dat niet. Die zijn even groot, zwaar, vaardig, krachtig als hun mannelijke mede-skiërs. En in die gevallen lijkt het mij niet terecht dat automatisch naar een damesski wordt gegrepen.

Stoppen met nadenken

Die verkoper – lang niet allemaal uiteraard, maar wel heel veel – stoppen dus met verder nadenken als ze een dame voor zich hebben staan. Dat doen wel meer mannen (en sommige vrouwen), maar dan om andere redenen. Voor het adviseren welke ski bij een skiër zou kunnen passen, is dat vrouw-zijn niet zo relevant als het lijkt.

Er zijn namelijk – vooral in Nederland – veel dames die niet zo klein zijn. Sterker nog, ik ken vooral veel skiënde dames die boven 175 zijn. En er zijn maar weinig damesski’s die dan nog de goede lengte hebben (gewoon lichaamslengte). Bovendien zijn damesski’s niet echt meer interessant voor skiesters met een niveau van 6 of hoger. Dan worden de krachten namelijk toch snel groter en de skiesters veeleisender, is mijn ervaring.

Ik heb echt meegemaakt dat een skiester van 1,83 lang en 82 kilo zwaar een winkel binnenkwam en vroeg naar een ski om haar Landes-diploma op te halen (technisch skiën, inclusief een reuzenslalom). De verkoper raadde haar vrolijk de Atomic Cloud 9 aan in 167 of zoiets. Niet de 10 of de 11 (die een houten kern hebben en voor gevorderde skiërs bedoeld zijn – even los van of dat terecht is). Als je een grote, technisch vaardige skiër voor je neus hebt staan die je een latje aanbiedt die veel te kort is en niet opgewassen tegen de waarschijnlijk aanzienlijke krachten die er op gaan komen, dan ben je als verkoper echt blijven hangen in de mantra ‘vrouw, dus Cloud 9’.

Uniseksski’s, niet mannenski’s

Alle vrouwen die ik persoonlijk ken (sommigen daarvan hebben niveau 5, anderen niveau 9, sommigen zijn klein en licht, sommige groter en zwaarder dan ikzelf) – geen van allen skiën ze op damesski’s. Na vergelijking met uniseksmodellen worden altijd uniseksski’s geprefereerd. Meer grip, stabiliteit, controle. En inderdaad: ook op lagere snelheid, alleen maar blauwe pistes, skiënd van terras naar terras.

Hoewel ik de theorie erachter begrijp, denk ik dat damesski’s niets toevoegen aan het hele assortiment. Want ben je minder vaardig, minder sterk of minder groot, dan zijn er prima uniseksski’s te vinden. Het zijn ook niet voor niks ‘uniseks’ ski’s, en dus geen mannenski’s. Het feit dat er damesski’s bestaan, betekent niet dat elke dame uitsluitend dáárop de berg af moet komen. En verkopers/adviseurs: kijk naar de skiër die je voor je hebt. Niet alleen naar het geslacht.

4 comments on “Dames zijn de pineutAdd yours →

  1. Wow, thanks for touching this subject. Every time I go to a skishop I feel the sellers are totally ignoring what I’m saying (advanced, fast, aggressive, short turn) and offer skis based on what I look like (160cm blonde girl). That’s how I got Atomic Cloud 11 which proved too soft and unstable at high speeds (not to mentioned that when I complained to the seller he dismissed me and my skiing skills). Finally I came to reason and stopped asking for high performance ladies skis, and just cut short to slalom race unisex skis.

  2. Heel herkenbaar dit verhaal. Recent nog meegemaakt dat mij bij -toch een goede ski toko- alleen maar dames ski’s werd geadviseerd, met mijn niveau 8 (ex. offpiste want dat doe ik bijna nooit) en 174 cm lengte. Allemaal slappe en korte skies waren dat. Ik ben dus zonder nieuwe ski’s naar huis gegaan. Nu ga ik maar gewoon huren en wat heren ski’s testen in Oostenrijk binnenkort. ?

  3. Nuttig artikel! Wij hebben regelmatig in de winkel te maken met de discussie ‘unisex ski bij dames’. Opvallend vind ik dat veel vrouwen (uitzonderingen daargelaten) echt overtuigd moeten worden dat een dergelijke ski geschikt is voor haar en het daarbijbehorende niveau.
    Echter moet in mijn ogen niet de illusie worden gemaakt dat damesski’s niet deugen want ook binnen de groep zitten wat mooie modellen bij.
    http://www.norbertmaiersport.nl

    1. Ik ben het helemaal met je eens dat er heel mooie damesski’s zijn die ook echt wat toevoegen aan het scala aan mogelijkheden. Het gaat me inderdaad meer om het ‘automatisch’ naar een damesski grijpen zonder te kijken of dat wel passend is bij de vraag van de skiester in kwestie. Grote of ver gevorderde dames hebben het meeste ‘last’ van dat fenomeen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *