De rocker revolutie

‘Vroeger’ – zeg 10 jaar geleden – waren er erg grote verschillen tussen ski’s. Op pistelatten kon je eigenlijk alleen maar goed skiën op goed geprepareerde pistes (in wat verse sneeuw werd het al echt snel lastig), op poederski’s wilde je eigenlijk echt niet over de piste naar de lift skiën. Ook waren de ski’s geschikt voor een veel smallere doelgroep dan nu. Je had ski’s voor niveau 1-2, voor niveau 4-5, etc.

Tegenwoordig is veelzijdigheid waar het om draait. Technologische ontwikkelingen zoals rocker hebben het inzetbereik van ski’s drastisch uitgebreid. Een consumenten GS ski kan nu lekker geskied worden door skiërs van niveau 7 t/m 10; (sommige) allmountain ski’s zijn echt goed op keiharde pistes, maar ook in bodemloze poeder. En het is natuurlijk niet alleen rocker. Het is een scala aan technologische ontwikkelingen die dit mogelijk heeft gemaakt.

Rocker en de remedie

Ik wil toch even stilstaan bij rocker. Vooral in diepe sneeuw maakt het het draaien erg gemakkelijk. En dat opent ineens deuren voor technisch minder vaardige skiërs die dan veel makkelijker het terrein in duiken. Maar op een gegeven moment hadden werkelijk alle ski’s rocker. Op zich niet zo veel mis mee, maar het heeft ook nadelen.

Doordat de punt wat eerder van de sneeuw los komt, is er het risico op een klapperende punt. En als dat klapperen maar heftig genoeg wordt, gaat dat invloed hebben op de stabiliteit van de ski. Dat negatieve effect moest natuurlijk weer worden aangepakt. En daarom kwam elk merk met zijn eigen oplossing voor een probleem dat ze zelf hadden gecreëerd. K2 kwam met de RoX technologie (gekruiste carbonvezels op de overgang van rocker naar camber), Völkl kwam met de UVO (Ultimate Vibration Object), enzovoorts.

Breder is beter

Naast rocker is ook de breedte van ski’s flink ontwikkeld. Waar 10 jaar geleden een ski van 78 of 82 mm onder de voet nog als poederski werd betiteld, zou dat nu gewoon een allround pisteski zijn. Een beetje poederski is toch al snel boven 100 mm breed onder de voet tegenwoordig. Brede ski’s maken het natuurlijk nog makkelijker om in de verse poeder te skiën. Maar op harde sneeuw, waar je daadwerkelijk op de kanten van je ski’s skiet, is het een stuk harder werken dan smalle ski’s (het omkanten gaat trager), en qua grip op harde sneeuw levert een brede ski snel in.

Ook in de torsiestijfheid van ski’s – die voor een groot deel bepalend is voor de grip – blijft men zoeken naar verbeteringen. Wederom zie je de gekruiste carbonvezels veelvuldig voorbij komen, maar allerlei ‘torsion brigde’ of ‘web’ achtige constructies vind je terug in brede ski’s. Want dat drijfvermogen van een bredere ski gelooft iedereen wel. Maar als zo’n brede ski op harde sneeuw ook nog lekker te skiën is… Veel dichterbij een ski die alles kan, kan je niet komen.

Golfbeweging

Maar van die breedte begint men nu een beetje terug te komen. Als je kijkt naar de ‘allmountain’ categorie, zie je dat steeds meer merken minder modellen maken in de 90-100 mm breedtes, en weer meer in de 80-90 mm. De wat bredere ski’s zijn er nog wel, maar vallen dan al in de ‘freeride’ lijn van dat merk. Bij Nordica zie je dat heel mooi. Tot voor kort hadden ze de Nrgy-lijn met breedtes van 80 tot 107 mm onder de voet. De opvolgers daarvan – de Navigator serie – heeft een 80, 85 en 90 mm model. Wil je breder, dan kom je terecht bij de Enforcers (van 93 tot 115 mm).

Maar ook merken als Atomic en Salomon zijn hun allmountain-lijnen aan het heroverwegen. Waar bij Atomic een paar jaar geleden de Nomad-serie de allmountain-norm was (echt zichtbaar afgeleid van pisteski’s), is dat nu de Vantage-lijn, die veel meer weg heeft van de freeride lijnen (qua constructie). En bij Salomon gaan ze de X-Drive ski’s (gewoon brede pisteski’s die het op harde sneeuw ook erg goed doen) vervangen door de XDR-ski’s, die duidelijk verwant zijn aan de QST freeride lijn van dat merk.

Freeride-ski’s worden smaller (of het concept wordt doorgetrokken naar de smallere allmountain-modellen) en de echte pisteski’s (of allmountain-ski’s die op dat concept zij gebaseerd) blijven onder 80 mm. Dat lijkt misschien een ‘terug naar vroeger’. Maar is dat ook zo? Of zijn die nieuwe 80-90 mm allmountain-modellen van Nordica of Salomon toch wel aanzienlijk beter in hun bedoelde bereik, en is het een vooruitgang? Eind maart ga ik de nieuwe ski’s testen. En vanaf april laat ik weten wat ik van ze vond.

1 comment on “De rocker revolutieAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *