Het jaar van de pisteski

Misschien is het niet opgevallen, maar op deze site staan nauwelijks reviews van allround pisteski’s. Wel van veel sportieve slalom- en GS-ski’s en ook wel van allmountain ski’s, maar dus niet van pisteski’s. En daar is een goede reden voor. De meeste ski’s in de reviews zijn die van afgelopen seizoen. En al die ski’s komen voor komend seizoen ook weer ongewijzigd terug (op de print na misschien). Maar in de categorie (allround) pisteski’s staan juist dit jaar veel veranderingen op stapel. En aangezien ik die ski’s in november pas zal skiën, zullen daarna pas de reviews verschijnen.

Atomic en Salomon

Van deze twee merken van Amer Sports heb ik best wat pistemodellen geskied. Denk bijvoorbeeld aan de zeer populaire Atomic Nomad Blackeye TI. Ik vond het niet wat (instabiel, geen grip, zoekerig, eng, slecht gedempt); hopelijk wordt de nieuwe allmountain-pisteserie Vantage X beter (al vrees ik van niet). Bij Salomon heb ik vorig jaar wel op de 24 Hours Max geskied – een heerlijke allround pisteski – maar die was toen al overjarig en is nu eigenlijk nergens meer te krijgen. Komend seizoen zal de X-Max X12 de opvolger zijn. En die ski ziet er op papier en in het echt veelbelovend uit. Ik ben benieuwd.

Fischer

Een merk waar ik veel ski’s erg goed van ken en waar ik een groot fan van ben, gaat ook een en ander op de schop gooien. De RC4 Superiors gaan eruit, de RC4 The Curv komt er voor in de plaats.

fischer_curv_380049

Een interessante ontwikkeling. Want de RC4 Worldcup-serie blijft gewoon bestaan (full camber, vrij racy), en de versies met wat rocker en een iets soepelere buiglijn – de Superiors – gaan er dus uit. Hoewel de vervanger, de Curv, eruit ziet als echt een geweldige pisteski, vrees ik dat die te veel zal lijken op de Worldcup RC. Ook full-camber, echt iets voor techniekpuristen. De toegankelijke race-ski voor de hele dag gaat dus verdwijnen en daarvoor in de plaats komt een tweede full camber technische ski voor echte experts, die nog 900 euro moet kosten ook. Misschien ga ik toch maar een Superior online scoren nu die nog ongebruikt te krijgen zijn…

Dynastar en Head

Bij Dynastar komt er de nieuwe Speedzone-serie. Als ze zo smooth zijn als ik van dat merk gewend ben, en ik de eerste reviews uit de Verenigde Staten en Australië kan geloven, belooft dat heel wat. Ze hebben de ski helemaal opnieuw ontwikkeld, met nieuwe sidewall-constructies die nog meer grip zouden moeten geven. Ik vind dat als sidewall-fetisjist natuurlijk reuze interessant.

Vorig jaar was ik heel enthousiast over de Worldcup Rebels i.Speed van Head. Voor komend jaar komt dat model weer terug, maar nu met grafeen erin. Dat moet de ski’s wat levendiger maken. En vorig jaar brachten ze al de nieuwe allmountain-lijn met dat spul en dat was echt een verademing ten opzichte van diens voorgangers (de Rev-serie). Net zoals de Rev-serie had de Supershape piste-lijn een dempings- en levendigheidsprobleem. En ook die ski’s komen terug met dat grafeen erin, dus ik ben hoopvol.

Nordica en Blizzard

Nordica gaat de Fire Arrow serie vervangen door de GT. Doet me denken aan Grand Theft Auto… en volgens mij wordt het ook wel scheuren geblazen op die dingen. Hoewel ik niet per se een fan ben van alles maar lichtgewicht maken (gaat wat mij betreft vaak ten koste van de demping), kan dit er wel voor zorgen dat ik niet meer mijn benen breek op onbuigzame latten als de Fire Arrow 80, die ik een hele afdaling lang vervloekt heb.

Bij Blizzard gaan ze een ski die ik echt geweldig vond – de X Power 8 – vervangen door de Quattro-lijn. Ik vond die oude ski’s dus heerlijk, maar echt goedkoop of goed vindbaar waren/zijn ze niet. En Blizzard kennende krijgen we er iets voor terug dat minstens zo leuk en lekker is. Kan niet wachten!

Andere ontwikkelingen

Er zijn natuurlijk nog veel meer merken en ski’s die veranderen, maar deze grote shift in het land van de pisteski’s is wel opvallend. Voor seizoen 2017-2018 is de FIS weer wijzigingen in het wedstrijdmateriaal aan het voorbereiden, dus grote kans dat dan weer de raceski’s allemaal in nieuwe uitvoeringen op de markt komen. Wat kan ik zeggen: het houdt me van de straat.

2 comments on “Het jaar van de pisteskiAdd yours →

  1. Ben erg benieuwd naar je testverslagen Gijs. Zojuist de skitest 2016-2017 gelezen op wintersport.nl. Vond de comments veel minder technisch en minder uitgebreid beschreven dan jouw reviews. Dus zou leuk zijn als je een aantal van hetzelfde rijtje zou testen om eens een goede vergelijking te maken! Succes met je site!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *