Het ontstaan van Gigi Ski

Hoe is Gigi Ski eigenlijk ontstaan? En waarom? Die vragen krijg ik regelmatig. Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Ik ben al een aantal jaar vrij actief op het forum van de website wintersport.nl (voorheen wintersporters.nl), onder de naam GiGi. Dat is trouwens een verwijzing naar mijn eigen naam. GG zijn mijn voorletters. Als je die op zijn Engels uitspreekt krijg je… Voilà. Internationaal is GiGi ook een stuk beter te doen dan Gijs. Maar dit allemaal terzijde.

In de zomer van 2016 werkte ik als freelance tekstschrijver voor een wintersportzaak. Webcontent schrijven over de producten, de productcategorieën en over algemene, min of meer ‘vaste’ informatie over ski’s en skiën (‘wat is rocker’, ‘wat doet een radius’, etc.). Die laatste artikelen werden door die opdrachtgever echter nooit gevraagd. Maar ik had ze wel al in mijn hoofd.

En toen de wintersport.nl die zomer duidelijk maakte dat ze in het re-design van hun site ook geen plek zouden inrichten voor dit soort naslagwerken (in de vorm van een wiki of in welke andere vorm dan ook), heb ik besloten Gigiski.com te maken. Het doel van de site was tweeledig: uitleg geven over gedrag en de ingrediënten van ski’s én het geven van onafhankelijk skiadvies.

Skiadvies en skireviews

Dat skiadvies gebeurde op het forum van wintersport.nl ook al wel, maar continu moest je beginnen met het verder uitvragen naar wat voor skiër het betrof, welke voorkeuren, etc. Ik had toen al redelijk wat ski’s geskied en daar voor mezelf een kleine database van aangelegd (per ski gescoord op verschillende onderdelen). Dus met de juiste informatie kon ik best wat passende suggesties doen.

Daarvoor heb ik het vragenformulier ontwikkeld dat ik nog steeds gebruik op de site. Door iets te zeggen over je postuur, niveau, stijl en voorkeuren op een min of meer gestandaardiseerde wijze kan ik veel beter suggesties doen. In ieder geval heb ik de minimale gegevens die daarvoor nodig zijn. Als je dat forumlier invult, krijg ik dat in de mail. Ik beantwoord die mail dan met een aantal suggesties en met mijn overwegingen erbij.

De eerste paar weken bleek ik echter steeds dezelfde stukjes tekst over dezelfde ski’s te typen als antwoord op die skiadvies-vragen. Bovendien merkte ik dat de site vooral goed bezocht werd als er nieuwe content verscheen. Die twee zaken zijn de reden dat ik ben begonnen met het publiceren van skireviews. Dan kon ik één keer – en wat uitgebreider – ingaan op die ski’s (en daar in mijn skiadvies naar verwijzen) én het gaf mij regelmatige content en daarmee de kans om regelmatig de site onder de aandacht te brengen.

Review als recensie

In de skireviews ga ik wel op een andere manier om met de inhoud dan wat je in de meeste reviews leest. Anders dan bijvoorbeeld in de Nationale skitest of een andere geconsolideerde test (die een soort samenvatting zijn van de meningen van verschillende skiërs) ga ik meer te werk als in een klassieke recensie (zoals van een boek, toneelstuk, concert). Een kritische, persoonlijke bespreking waarin die ski in een context wordt beschouwd (plaats in de lijn, in welk segment, de traditie van een merk etc.), een beschrijving van mijn ervaring op de ski en vervolgens een waardering in scores op verschillende eigenschappen (maar wel altijd dezelfde). Deze opbouw zie je ook terug in de opbouw van de reviews.

Eén ding probeer ik in de reviews in ieder geval te doen: de verschillen tussen de ski’s aanduiden. Bedenk dat de reviews bedoeld zijn om de skiadviezen te ondersteunen. Een vraag om advies komt meestal voort uit een gevoel van ‘door de bomen het bos niet meer te zien’. De meeste skitesten helpen dan niet echt, omdat elke beschrijving van elke ski samen te vatten is als ‘kan heel goed snijden én roetsjen, past perfect bij iedereen van lichtgevorderd tot expert’. Dat is je reinste bullshit – pardon my French.

Iedereen die achtereenvolgens op verschillende ski’s is gestapt, kan denk ik beamen dat ze verschillend aanvoelen. Niet per se beter of slechter, maar op zijn minst anders. En als iemand expliciet op zoek gaat naar een advies voor het maken van een keuze (welke ski te kopen), dan helpt het niet om eenheidsworst te serveren. Daarom zijn mijn reviews soms wat aan de scherpe kant en probeer ik in te zoomen op de verschillen. Want hoe dicht ski’s ook bij elkaar liggen, er is altijd een reden om voor de ene te kiezen en niet voor de ander.

4 reacties op “Het ontstaan van Gigi SkiVoeg die van u toe →

  1. Zal deze site ook onder de favorieten zetten, ken je al van het forum van wintersport.nl. De antwoorden over materiaal zijn altijd goed en niet vanuit een commercieel oogpunt geschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *