ISPO: nieuwe ski’s voor 2017-2018

Elk jaar vindt begin februari in München de ISPO plaats: een grote beurs waar alle (winter)sportmerken hun nieuwe collecties presenteren. Hier een overzicht van wat de mainstream skimerken aan nieuwe dingen gaan brengen in seizoen 2017-2018.

Elan

Dit Sloveense merk doet altijd erg zijn best om vooral innovatief te zijn. En niet zonder succes, al een aantal jaren behalen ze allerlei innovatie awards. Dus dat was het doel dit jaar ook weer, denk ik. Ze presenteren namelijk vol trots een opklapbare toerski. Of het echt een beetje skiet weet ik niet (en ga ik ook niet achter komen, vermoed ik), maar het neemt natuurlijk wel makkelijk mee naar de berg toe.

Van links naar rechts: Elan GSX, SLX en SL Fusion

Wat in hun normale ski’s staat te gebeuren is een nieuwe consumenten race-lijn. Er komt een GS-ski (die ook weer gewoon GSX gaat heten) en tweeslalomski’s: de SLX met titanal erin, en de SL Fusion (andere bindingsplaat en een laag metaal minder). Eigenlijk weinig schokkends, zou je zeggen. Maar twee dingen vallen op: de SLX heeft een dual radius (12-14 meter bij 165) en in geen van deze ski’s zit nog de Amphibio technologie. Verder verwacht ik op de sneeuw niet heel ander gedrag dan de huidige GSX en SLX (op die schizofrene Amphibio-binnenski na dan, die vanaf nu weer verleden tijd is).

Salomon

Bij Salomon is het aantal veranderingen niet zo groot, maar de impact mogelijk wel. De (in Nederland) razend populaire X-Drive allmountain-lijn gaat verdwijnen. Er komt uiteraard wel wat voor terug: de XDR in verschillende breedtes. Het is eigenlijk een vervolg van de QST serie het allmountaindomein in. De 88, 84 en 80 hebben titanal en een min of meer volledige sidewall; de 79 CF en 78 ST hebben geen metaal erin en een sidewall onder de binding. Deze twee modellen zijn dan ook een stuk goedkoper.

Van links naar rechts: de Salomon XDR 88 TI, 84 TI en 80 TI

Qua uiterlijk en tip-vorm lijken ze al erg op de QST-serie. Van die ski’s weet ik dat (in ieder geval de breedste modellen, een beetje zoals verwacht – maar niet iedereen lijkt het erover eens te zijn) ze op harde sneeuw echt niet fijn zijn om te skiën. Nou is dat voor een freeride ski niet zo’n ramp. Maar een allmountainski als de nieuwe XDR heeft natuurlijk wel serieuze kwaliteiten op de piste nodig om het predicaat ‘allmountain’ echt waar te maken. En het serieuze gat dat de X-Drives achterlaten – vooral met hun kwaliteiten op harde pistes – is een flink gat om te vullen…

Nordica

Over de nieuwe Nordica Navigator-lijn (die de Nrgy vervangt) heb ik het al uitgebreid gehad. Lees mijn overwegingen hier.

Atomic

Atomic gaat komend jaar de race-lijn vernieuwen. De Doubledecks gaan eruit, evenals de Edge en XTI-series. Er komt uiteraard ook wat voor terug: de Redster (hoe kan het ook anders) 9 (het hoogst haalbare in consumentenski-land bij Atomic, vergelijkbaar met de Doubledecks qua doelgroep), de 7 (net een treetje daaronder, voor gewone stervelingen) en zelfs een 5 (voor de intermediate). En dan zijn er ook nog letters: de G voor GS, de S voor Slalom en de X voor mensen die niet kunnen kiezen (het staat formeel voor ‘Cross Turn’, een radius tussen GS en slalom in).

Links de G9 en rechts de S9

Van links naar rechts: de Redster TR, G7 en S7 (vergelijkbaar met de huidige Redster Edge)

Van links naar rechts: de X9, X7 en X5

Bij alle 9’s zie je voor de binding een staafje lopen naar de punt van de ski. Dit is de nieuwe versie van de Doubledeck, soort van. Het zit voor aan de ski vast en is behoorlijk stijf. Het zorgt – anders dan bij de doubledeck – niet voor extra stijfheid over de hele lengte van die constructie. Het loopt naar een dempend stukje materiaal onder het teenstuk van de binding, dat de trillingen absorbeert. Meer een soort UVO dus (je weet wel, dat ding van Völkl). Het heet ‘Servotec’, trouwens.

Met die nieuwe techniek hebben ze ook een extra damesski toegevoegd aan de Cloud-lijn: de Cloud 12. Voor sportieve dames (die blijkbaar echt niet gezien mogen worden op een uniseks ski). De rest van de Cloud-lijn hebben ze geüpdatet.

Blizzard

Bij Blizzard is er in de alpine ski’s niet zo heel veel nieuws. Ja, de Spur (poederski) heeft een nieuwe vorm die erg doet denken aan de K2 Marksman van dit seizoen. Gemaakt om snel te kunnen draaien tussen de bomen in diepe poeder.

Van links naar rechts: Blizzard Cochise, Bonafide, Brahma en Brahma CA

In de freeride-allmountain lijn hebben ze de radii van alle ski’s wat verkleind en de flex een tikje minder stijf gemaakt, zodat de ski’s voor een grotere doelgroep lekker te skiën is. Er is wel een nieuwe telg in de familie: de Brahma CA. Inderdaad: alleen carbon als versteviging. De gewone Brahma had vanaf dit seizoen ook al carbon erin voor wat speelsheid, maar met twee dikke lagen titanal is het (en blijft) het een ski voor goede, grote, agressieve skiërs. De Brahma CA moet de ski worden voor de wat lichtere mannen. We gaan het zien, vooral ook of met alleen carbon erin de stabiliteit en demping wel aanwezig blijven…

K2

K2 heeft de afgelopen jaren niet al te goede pers gehad op hun allmountain ski’s, de iKonics. Daar gaat nu verandering in komen, hopen ze. Want met de nieuwe iKonic 84 TI brengen ze aanzienlijk meer power. Dat is waar de versie van dit en vorig jaar echt naar smachtte. Volledige sidewall, metaal erin, stevigere houten kern…. Het zou een hele leuke allmountain ski kunnen zijn voor nog steeds de niet al te zware of agressieve skiër. Smooth, makkelijk, geen snelheidsduivel. Dat is een skiër voor K2.

De nieuwe iKonic 84 TI

Völkl

Völkl doet vooral aan toevoegingen dit jaar. In de race- en piste-lijn brengen ze van een aantal modellen een ‘Pro’ versie. Een stevige raceplaat en dito tuning, waardoor je meer rebound en performance hebt, maar nog steeds met de allround radius van het non-FIS origineel. Zo heb je de Code UVO Pro (S en L) en bijvoorbeeld de Racetiger GS Pro. Gewoon nog met UVO en alles, maar dus net een tikje stijver. Een leuke toevoeging dat het gat tussen consumenten-raceski’s en de FIS modellen mooi opvult.

Van links naar rechts: Völkl Kanjo, Kendo en Mantra

Aan de allmountainlijn wordt ook een ski toegevoegd: de Kanjo. Gebaseerd op de Yumi, die in de dameslijn al een aantal jaar bestaat. De Kanjo is een smallere Kendo zonder metaal (84 mm onder de voet). Voor de lichtere, iets minder krachtige skiër een hele leuke allmountain-optie denk ik. De Kendo en Mantra blijven verder ongewijzigd, op een nieuwe, retestrakke print na (op zich wel een reden om een nieuwe aan te schaffen in november, maar dat is een kwestie van smaak).

Dynastar

Dynastar doet interessante dingen. Ze hebben de Powerdrive technologie uit de Speedzone piste-serie doorgetrokken naar een geheel nieuwe allmountain lijn: de Legend serie (terug van weg geweest). In breedtes van 106, 96, 88, 84, 80 en 75 hebben ze echt een hele range. De smalste twee zijn budgetmodellen zonder metaal erin; de bredere bakken hebben alles wat je in zo’n kaliber ski wenst.

Van links naar rechts: Dynastar Legend X106, X96, X88, X84, 80 en 75

Wat wel interessant is, is de radius van deze ski’s. Voor de X106: 17 m; X96: 15 m, voor de X88: 18 m en de X84: 17 m. Een bredere ski (X96) met een voor een allmountain ski vrij kleine radius. Van Salomon ben ik dat wel gewend, die niet zo grote radius, maar bij Dynastar vind ik het opvallend. Voor de Legend X96 zijn nu dus ineens slalommers en freeriders verenigd in één en dezelfde doelgroep. Het moet niet gekker worden…

Head

Head heeft hun eeuwenoude freeride-lijn op de schop gegooid. Geen ski’s meer waarvan de tips eruit ziet alsof ze met duct tape aan elkaar hangen. Een echte heuse freeride lijn: de Kore.

Van links naar rechts: de Kore 93, Kore 105 en Kore 117

Of ze echt zo licht zijn als op de ski beweerd wordt, is overigens nog maar de vraag. Ik ben van Head gewend dat hun definitie van ‘licht’ anders is dan die van mijn weegschaal…

Rossignol

Rossignol heeft de zeer populaire freeride-lijn aangepakt. Nou ja, geüpgradet. De Soul 7 en zijn broertjes zijn er allemaal nog, maar hebben naast een nieuwe print een iets andere constructie gekregen in de tip. Nog steeds heel licht en – heel belangrijk – licht doorlaatbaar. Maar een iets minder abrupte overgang van de tip naar het middenstuk van de ski. Wie weet of dat meer stabiliteit brengt en ons van die flapperende punten af helpt.

Van links naar rechts: de Super 7, de Soul 7 en de Sky 7 – allemaal HD uiteraard (waar ben je nog zonder HD tegenwoordig?)

Fischer

En Fischer dan? Nou… die hebben eigenlijk niet zo veel veranderd op skigebied. Ze komen met een Curv van 80 mm onder de voet (de GT), maar verder hebben ze alleen de prints flink aangepakt. En dat is prima gelukt, vind ik.

Van links naar rechts: De Progressor F19, de F18, F17 en F16.

2 reacties op “ISPO: nieuwe ski’s voor 2017-2018Voeg die van u toe →

    1. Lekker op tijd Hooykaas 😉

      De eerste berichten over de modellen 2018-2019 komen al weer door. Ik ga niet naar de ISPO dit jaar, dus ik zal de nieuwigheden verzamelen uit andere bronnen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *