Lijstje: de beste allmountain ski’s

In de categorie ‘allmountain’ vallen wat mij betreft ski’s die zowel op de piste goed presteren als buiten de piste. Op harde sneeuw en in zachte sneeuw. Dat is eigenlijk het enige wat die ski’s volgens mij gemeen hebben. In bijna alle andere opzichten zijn de verschillen binnen de categorie immens.

Er is wel één onderscheid dat nog te maken valt: de smallere modellen zijn doorgaans iets minder zwaar, stijf, heftig dan de bredere broeders. Wat meer voor lichtgewichten en minder vaardige of krachtige skiërs, zou je zeggen. In theorie zouden deze smallere ski’s ook beter zijn op harde sneeuw (betere grip), maar ik geloof dat de vaak grotere (torsie)stijfheid van de bredere modellen zwaarder weegt in dat opzicht dan de breedte onder de voet. Ik maak toch twee lijstje: de lichtere allmountain-modellen (die bijna allemaal wat smaller zijn) en de zwaardere allmountain-modellen.

Lijstje 1: de lichtere allmountain ski’s

Gesorteerd op stabiliteit (1 is het meest stabiel; 8 het minst)

 1. Blizzard Brahma CA – met 88 mm onder de voet een uitzondering qua breedte. Maar qua bedieningsgemak voor de lichtere of minder gevorderde skiër terecht in deze categorie. Speels en zeer stabiel in alle soorten sneeuw. Echt een leuke, energieke ski die ook langzaam nog prima te cruisen is.
 2. Völkl Kanjo – goede demping, erg goede grip en prima rebound. Op harde sneeuw zeer stabiel en energiek; in zachte sneeuw krachtig en lijnvast.
 3. Fischer Pro Mtn 80 TI – erg goed en voorspelbaar op harde sneeuw; in zachte sneeuw misschien wel de beste van het hele stel (ondanks de breedte). De flinke rocker draagt daar zeker aan bij.
 4. Nordica Navigator 80 – stabiel op de kant, maar iets minder makkelijk manoeuvreerbaar door de vrij stijve achterkant die maar moeilijk loskomt aan het eind van de bocht.
 5. K2 iKonic 84 TI – wat speelser dan de andere ski’s, maar minstens zo stabiel en energiek als de ski’s hierboven.
 6. Rossignol Experience 84 HD – voorspelbaar en aanvaardbare grip, maar wat minder stabiel als het hard gaat of hobbelig wordt.
 7. Salomon XDR 84 TI – niet erg lijnvast, vooral in zware kapot geskiede sneeuw. Het ontbreekt aan body, massa en stijfheid, waardoor de sneeuw wel erg veel invloed heeft op de ski. Meer dan de skiër vaak.
 8. Atomic Vantage X 83 CTI – gewoon eng als je wat anders doet dan van terras naar terras cruisen. Ongeacht de omstandigheden of pistekwaliteit.

Lijstje 2: de zwaardere allmountain ski’s

Gerangschikt naar vergevingsgezindheid (nummer 1 is het meest vergevingsgezind, nummer 9 het minst)

 1. Dynastar Legend X88 TI – zeer makkelijk te skiën (als in: kost geen moeite om ze mooi rond te krijgen). Nadeel is wel dat ze niet heel stabiel zijn en vooral op snelheid soms gewoon een beetje eng zijn.
 2. Head Monster 88 – ondanks zijn gewicht (zwaar!) zeer lichtvoetig en makkelijk te skiën. Een beetje springerig in oneffen sneeuw of terrein, maar een erg vrolijke, leuke ski. Minder voor de lange gesneden lijn; meer voor het geklooi in de vallijn.
 3. Atomic Vantage 90 CTI – makkelijk te skiën, zolang de sneeuw maar zacht is. Op harde pistes ontbreekt wat mij betreft de grip en daarmee het vertrouwen.
 4. Nordica Navigator 90 – zeer stabiel, misschien zelfs iets té lijnvast voor snelle korte bochten in lastig terrein. Maar dat ligt vooral aan de Dobermann-achterkant. Verder een stabiele ski die vooral in lange gesneden lijnen veel vertrouwen geeft.
 5. Black Crows Orb – super gedempt en je gaat er zonder het door te hebben snel errug hard op. Wat minder explosief of ‘snappy’, maar echt een hoge snelheids cruise-beest. In lichte poeder verrassend weinig float, overigens.
 6. Völkl Kendo – speels én stabiel, in alle soorten sneeuw. Echt een allemansvriend voor wie een gedempte, veelzijdige alleskunner wil. Misschien wel de perfecte one-ski-quiver voor in de Alpen.
 7. Fischer Pro Mtn 86 TI – stevig, energiek. Voor agressieve, sportieve skiërs. Licht, maar stijf. Veel energie en rebound, niet om mee te cruisen. Deze ski heeft continu input en controle nodig. Maar als je dat geeft, dan gaat ie ook.
 8. Salomon X-Drive 8.8* – inmiddels overjarig, maar nog steeds een zeer stabiel en high-end platform voor erg goede skiërs. Houdt van snelheid en techniek; is misschien wel beter op de piste dan ernaast. Maar hij straft je ook af als je even niet oplet.
 9. Blizzard Brahma – stijf, zwaar, stabiel. Serieuzer wordt het niet in deze categorie. Je moet er goed getrainde benen voor hebben en de techniek om deze jongens te controleren. Want laat je ze lopen, dan ploegen ze overal doorheen en zijn ze niet te houden. Maar kan je ze wel de baas blijven, dan is er geen stabielere ski te vinden voor alle soorten terrein en sneeuw, hoewel de float natuurlijk niet te vergelijken is met een echte freeride ski.

*= voor seizoen 2017-2018 vervangen of vernieuwd

0 comments on “Lijstje: de beste allmountain ski’sAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *