Let op: deze twee lijstjes zijn gebaseerd op de modellen van seizoen 2017-2018. Veel van deze ski’s zijn voor seizoen 2018-2019 veranderd. De individuele reviews van de nieuwe versies van deze ski’s worden gedurende het seizoen gepubliceerd. In het voorjaar volgt dan een nieuw lijstje in dezelfde opzet al hieronder.
De categorie ‘high performance’ ken ik toe als ik vind dat een ski goede techniek beloont en ook echt prestatie levert op het gebied van precisie en energie. Deze ski’s hebben zonder uitzondering een hoog plafond en worden doorgaans zeer gewaardeerd door technisch goede skiërs die uitdaging (blijven) zoeken. In deze categorie onderscheid ik twee smaken: de slalomski’s en de reuzenslalomski.
Lijstje 1: slalomski’s
De slalomski is goed in korte, vooral gesneden bochten. Grip is doorgaans optimaal, makkelijk insturen ook. Wat de meeste slalomski’s van elkaar onderscheidt is in hoeverre de ski ook nog wat anders kan dan korte gesneden bochten. Daarom heb ik ze gerangschikt op veelzijdigheid. De nummer 1 is het meest veelzijdig, de nummer 7 is het minst veelzijdig.
- Völkl Racetiger SL – heerlijke ski met een breed inzetbereik qua skiniveau en sneeuwomstandigheden. Goede keus voor alles wat je op de piste tegenkomt, maar wel, als slalom ski, beter thuis in korte dan in lange bochten.
- Rossignol Hero Elite ST TI – toegankelijke ski voor iedereen behalve de krachtigste/zwaartste skiërs. Lijkt heel erg op de Völkl.
- Head Worldcup Rebels i.SL – makkelijk te skiën ski, anders dan de meeste slalomski’s slipt hij bijzonder goed. Iets minder direct en agressief, dus makkelijk te manipuleren.
- Salomon X-Race SC – makkelijk te skiën ski’s, grijpt niet zo agressief aan, voor technisch minder vaardige of minder krachtige skiërs. Zit op het randje van de categorie (is wat minder prestatiegericht).
- Stöckli Laser SL* – agressief als je hem hard skiet, goed te handelen als je wat gas terugneemt. Goed gedempt en zeker. Geeft mij niet de ‘wauw’ die ik voor die prijs verwacht.
- Fischer RC4 Worldcup SC – direct, sportief, iets minder gedempt, carvet aanzienlijk beter dan dat ie slipt. Een slalomski zoals je hem verwacht. Kan wel rustig skiën, maar gas geven vindt ie echt leuker.
- Atomic Doubledeck 3.0 SL* – zwaar, stijf, stevig. Hard skiën, anders is het een beetje lafjes naar beneden glijden. Demping is er niet zo veel, dus op zijn kant en sneeuw vreten maar.
*= vervangen of vernieuwd voor seizoen 2017-2018
Lijstje 2: reuzenslalomski’s
De reuzenslalomski (of GS-ski) heeft een langere radius. Dat maakt dat ie wat minder korte bochten snijdt. In energie of snelheid doet hij niet onder voor de slalomski, maar de frequentie van de bochten is een stuk lager (en de snelheid over de sneeuw doorgaans hoger). Maar deze ski’s kunnen ook perfect geslipte bochten maken. Daarmee is de veelzijdigheid bij allen wel aanwezig. Bij de reuzenslalomski’s heb ik daarom gekozen voor de handelbaarheid van de ski als onderscheidende factor. De nummer 1 is het ‘makkelijkst’ te skiën (het meest vergevingsgezind), de nummer 8 vergt het meeste concentratie en techniek.
- Elan GSX – stabiel, grip, snelheid: alles wat je in zo’n ski verwacht. Maar je zal er nooit je benen op breken. Agressievere skiërs vinden dat ie wat te weinig energie heeft.
- Rossignol Hero Elite LT TI – Net een tikje steviger dan de Elan, net zo vriendelijk als je hem aait. Maar als je hem op de staart trapt geeft ie net iets meer terug.
- Blizzard WRC – speels in vergelijking met andere reuzenslalomski’s. Daarmee lijkt ie misschien wat energieker, maar het is een ander soort energie, niet méér.
- Atomic Redster G9 – smooth, stabiel, voorspelbaar. Lekkere energie, grip, demping. Ik heb hem niet op misstappen kunnen betrappen. Maar echte explosies heb ik ook niet meegemaakt.
- Völkl Racetiger Speedwall GS – stabiel, gebalanceerd, voorspelbaar. Vertrouwen is het toverwoord. Maar als je achterop komt te zitten, dan kan ie zo maar onder je door schieten. Dan merk je dat je wordt afgestraft.
- Head Worldcup Rebels i.Speed – zeker, gedempt en serieus. Kost iets meer impuls om hem op gang te krijgen, skiet wat minder automatisch. Zeer zeker, maar lijkt weinig energie terug te geven. Of beter: je merkt het niet echt.
- Fischer RC4 Worldcup RC – schiet onder je door als je niet mooi in het midden erop zit. Vergt goede techniek, zeker in lastige sneeuw.
- Salomon X-Race SW – verreweg de stijfste van het stel, vergt grote kanthoeken en flinke kinetische energie om hem goed te buigen en dus goede grip onder de voet te hebben.
Hoi Gigi,
Op welke plaats in uw slalomski lijstje zou je de nieuwe Atomic S9 (servotec) plaatsen ?
Grtjs
Ronald
Die is wat mij betreft vergelijkbaar met de Rossignol qua ‘feel’ en energie. Een stuk minder zwaar (in gewicht en om alles eruit te halen) dan zijn voorganger.
Beste Gigiski,
In jouw review heb je de Salomon X-Race SW als reuzenslalom ski bestempeld en ben je van mening dat het een hele stugge ski is die veel energie vraagt om goed geskied te worden. Dit staat lijnrecht tegenover de review in de ANWB-skitest. Daar wordt de ski geplaatst tussen de slalom skies en wordt beschreven als een veelzijdige allround ski die zich makkelijker laat skiën dan andere skies in die categorie.
Nu ben ik een beetje in de war… waar ligt nu de waarheid?
Alvast bedankt! Groetjes,
Joost
Een belangrijk verschil tussen de SW die men in de ANWB test heeft geskied en de ski die ik in mijn review noem, is de lente van de ski en de radius die daar bij hoort. Mijn review gaat over de ski in een lengte van 175, met daarbij een radius van 17 meter. Daarom beschouw en vergelijk ik de ski ook met andere GS ski’s. De ski in de ANWB-test is die van 165, die een radius heeft van 13 meter en echt als slalom ski mag worden beschouwd (wat in die test ook wordt gedaan). En die ski is – net zoals veel andere slalomski’s als je die recreatief skiet – inderdaad niet heel ingewikkeld. Je zet ze op de kant en ze draaien een mooie niet al te grote bocht.
Bij de langere Salomon met een grotere radius is dat echt een ander verhaal. Sowieso moet je op een GS ski harder werken om diezelfde soepel gesneden bocht te krijgen (grotere radius, het gaat allemaal wat minder vanzelf). Dat verschil is inderdaad behoorlijk groot. Dat verschil zie je terug in algemene zin tussen GS en slalomski’s. En ook in het specifieke geval van de Salomon X-Race SW is er dus echt een flink verschil tussen de verschillende lengtes, en de verschillende categorieën waar ze dan in terecht komen. Mijn review is in dat opzicht dus inderdaad niet te vergelijken met die van de ANWB, omdat het feitelijk een andere ski betreft (hoewel ze dezelfde naam dragen).
Beste Gigiski,
Wat zijn je bevinden van de Völkl Racetiger SC yellow (2017/18)? Ik ben een allround redelijk goede recreatieve skier en overweeg deze skies. Ben zeer benieuwd naar jouw oordeel.
Ik twijfel nog wat over de lengte russen 170 of 165, aangezien ik zelf 183 ben en weeg 74kg…
Groet Jasper
De SC vind ik in alle opzichten een stukje ‘minder’ dan de Racetiger SL. Minder grip, minder rebound. Maar ook minder veelzijdig, minder makkelijk te smeren, minder smooth. Of dat voor jou een probleem is weet ik natuurlijk niet. En de lengte: als je hem als allround ski gaat gebruiken kan je hem best in 170 nemen, maar het is niet dat er een levensgroot verschil zit tussen de twee lengtes.
Beste Gigiski, ik zoek een opvolger voor mijn Atomic Redster doubledeck GS. Welke ski’s van het huidige actuele aanbod komt hierbij het beste in de buurt qua performance en gevoel? Ik was erg tevreden over deze ski maar de nwe redster g9 oogt een stuk ieler.
Voor een goed advies, vul alsjeblieft even het formulier in, dan kan ik je veel beter helpen. http://gigiski.com/skiadvies/