Lijstje: de beste piste-allround ski’s

De categorie ‘piste-allround’ zegt het eigenlijk al: een ski die alles kan op de piste. Snel, langzaam, keiharde sneeuw, zachte sneeuw, grote en kleine bochten… Nou is het niet zo dat elke ski al deze dingen goed kan. Elke ski heeft toch echt specialiteiten of kan iets net wat minder goed.

Hier de wat mij betreft 11 beste allround pisteski’s die ik heb getest, op volgorde van veelzijdigheid. De ski op nummer 1 is dus wat mij betreft het meest veelzijdig, de nummer 11 het minst.

 1. Blizzard RC TI – veelzijdiger ben ik het nog niet tegen gekomen. Alle bochten, niveaus, stijlen en sneeuwsooorten doen deze ski lijken alsof ie specifiek dáárvoor is gemaakt. En het feit dat ie in lengtes van 148 tot 178 wordt gemaakt geeft hem ook echt het breedst mogelijke publiek.
 2. Fischer Progressor F19 – net een tikje steviger en energieker dan de Blizzard. Iets speelser misschien ook. Maar nog steeds voor bijna iedereen die parallel kan skiën een optie die je eigenlijk blind kan kopen.
 3. Völkl Code L – in gedrag bijna gelijk aan de Blizzard, maar de lichtste, kleinste, minst gevorderde skiërs kunnen er wat minder mee. Maar wat voor stijl, sneeuw of bochten je ook skiet, deze Völkl is je vriend.
 4. Elan Amphibio 16 TI – voor echt hoge snelheden of agressieve skiërs zijn er betere opties. Maar als super cruiser een top ski. Hij heeft wel Amphibio, wat je moet liggen.
 5. Dynastar Speedzone 12 TI – energiek, een beetje gek (prettig gestoord). Vraagt om een dito skiër. Heerlijke lat, maar niet voor bang aangelegde types.
 6. Head Supershape Magnum – de radius is wat aan de kleine kant, waardoor hij zich qua bochten een beetje gedraagt als een slalomski. De rebound en demping vallen erg mee, waardoor hij in mijn boekje niet als sportief staat gemarkeerd.
 7. Atomic Redster G7/X7 – licht, en licht en licht. Dat is eigenlijk waar deze ski in uitblinkt. Lijnvast is ie iets minder daardoor, en vertrouwen kan wat wegspringen af en toe. Je zal er in ieder geval niet moe op worden om hem de bocht om te krijgen; hooguit van het op de sneeuw houden van deze ski.
 8. Nordica GT 76 TI – eigenlijk hetzelfde verhaal als de Atomic, maar dan nog iets extremer. Soms gewoon een beetje eng weinig grip en lijnvastheid.
 9. K2 Supercharger – eigenlijk een top ski in alle opzichten (stabiel ,grip, energie, vertrouwen, etc.). Hij heeft alleen één minpunt: hij kan nauwelijks geslipte bochten maken.
 10. Rossignol Pursuit 800 TI – stabiel op de kant, vergt niet veel kracht, maar is haperig. Kan eigenlijk vooral goed op de kant skiën (slippen dus niet zo goed), maar op hoge snelheden vind ik hem gewoon een beetje eng instabiel.
 11. Salomon X-Max 12 – kan alleen carven, en dat nog niet eens echt lekker. Iedereen die ik erop heb zien/laten skiën komt tot dezelfde conclusie: om hem wat grip te geven moet je hem flink op de kant zetten en carven (slippen is er echt niet bij) en zodra hij op de kant staat loopt ie niet soepel en struikel je eigenlijk steeds.

0 comments on “Lijstje: de beste piste-allround ski’sAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *