Lijstje: de meest veelzijdige pisteski’s 2019-2021

Dit is een overzicht van ski’s in de categorie ‘piste-allround’. En dat is ook waarop ik ze heb gerangschikt: op veelzijdigheid. De meest veelzijdige ski staat op 1, de minst veelzijdige ski staat onderaan. Veelzijdigheid gaat over veel dingen. Verschillende tempo’s, verschillende bochtgroottes en -stijlen (geslipt en gesneden), verschillende skistijlen (lui, agressief, etc.), verschillende skiniveaus en verschillende posturen van skiërs. Allemaal factoren waar je aan moet denken.

Ik heb er twee lijstjes van gemaakt. Eerst de ski’s voor de wat grotere, snellere skiërs. Daarnaast een lijstje voor de wat lichtere, minder agressieve skiërs. Van elke ski bestaat natuurlijk ook een uitgebreid review, gewoon even op de skinaam klikken.

De ‘zwaardere’ ski’s

1. Atomic Redster X9 Wide Body – De meest allrounder van het stel. Doet werkelijk zowat alles goed. Een topper voor wie geen raceski wil.

2. Völkl Racetiger RC – Smooth en zeker, makkelijk draaiend in alle bochten. Iets smaller dan de Atomic en daardoor in zachtere sneeuw net iets minder ideaal.

3. Nordica Spitfire Pro – Met een mooie middenradius een heel breed inzetbare pisteski. Mist net wat pit ten opzichte van de Völkl en de Atomic, dus een iets minder grote range qua type skiërs die hier blij mee zijn.

4. Salomon S/Max 12 – Deze ski zou hoger staan als hij iets makkelijker zou slippen. Dat kan ie wel, maar daar heb je wat focus bij nodig. Hij carvet liever. Veel mensen verwachten hier wellicht de Blast, maar die heeft een aanzienlijk kleiner bereik qua soorten skiër. Dat is echt een lat voor agressieve skiërs. De S/Max 12 is voor een veel bredere doelgroep inzetbaar.

5. Dynastar Speedzone 12 TI – Net omgekeerd van de Salomon. Deze ski carvet net niet strak genoeg om technisch goede skiërs echt voldoening te geven. Mist net wat precisie.

6. Rossignol Hero Elite MT TI – Hij zit dan formeel in de racelijn van Rossignol, hij is echt geen racer. Wel een zeer stabiele en betrouwbare, precieze pisteski voor bijna iedereen behalve de echt stevige skiër. In zachte sneeuw laat ie ook net wat liggen ten opzichte van de ski’s die hoger ranken.

7. Head Supershape i.Magnum * – Mist net wat demping en heeft een vrij korte radius. Hij carvet daardoor makkelijk, maar in lange en geslipte bochten net wat minder zeker.

8. Blizzard Firebird Competition (72) – Een vrij stevige ski die vooral goed carvet. Op minder strakke pistes, slippend, of met minder energie is deze ski niet zo fijn te skiën.

9. Fischer RC4 The Curv DTX – Heeft een strakke piste en een vaardige, vrij agressieve en uitsluitend carvende skiër nodig. Dat is behoorlijk specifiek, en dus alles behalve veelzijdig.

De ‘lichtere’ ski’s

1. Fischer RC4 The Curv TI – niet per se licht in gewicht, maar wel perfect skibaar voor lichtere, rustiger skiërs die een stabiele ski zoeken die alles doet in alle condities op de piste. Techniek wordt beloont, maar ook zonder echte input is ie niet onaangenaam.

2. Dynastar Speedzone 9 CA – Voor lichtgewichten echt een alleskunner. Een rustig skiënde zwaargewicht kan op de Fischer ook nog naar beneden; op deze Dynastar net iets minder fijn (er mist dan wat demping). Maar anders dan dat echt een topper.

3. Salomon S/Max 10 – Voor zware skiërs is echt wel instabiel te noemen. Maar heb je niet zo veel massa, tempo en agressie, dan is dit een prima allrounde pisteski.

4. Atomic Redster X7 – Niet super lijnvast, maar onder de voet van een lichte skiër is dat minder te merken. In zachte sneeuw net iets minder veelzijdig dan de ski’s hierboven.

5. Nordica Spitfire TI – Allround en meegaand, maar op geen enkel punt een echte wauw. Ook geen slechte eigenschappen trouwens.

6. Blizzard Firebird TI – Niet zo heftig als de Competition, maar nog steeds wel echt een carver die best wat technische input vraagt.

7. Rossignol React 8 TI – Heeft gewoon niet de grip om het op harde sneeuw goed te doen. Een wat engige lat met een serieus snelheidslimiet.

8. Head V-shape V8 – alleen voor echte beginners. Voor iedereen die ook maar een beetje vaart wil maken is deze ski een teleurstelling.

* Deze ski krijgt volgend seizoen (2020-2021) een update. Ik verwacht geen rigoureus andere eigenschappen.

6 reacties op “Lijstje: de meest veelzijdige pisteski’s 2019-2021Voeg die van u toe →

  1. Het valt me op dat de rossignol hero elite plus TI niet in de lijst voorkomt, daar was je in je test zo enthousiast over, of hoort die ineen ander lijstje?

    1. Ik heb gehanteerd dat in elk lijstje slechts één ski van elk merk staat. En op het gebied van veelzijdigheid scoort de Hero Elite MT dan net iets beter dan de Plus. Ik ben nog steeds heel enthousiast over de Plus TI.

  2. Hoi Gijs,

    je verdeelt je lijst in ‘zwaardere’ en ‘lichtere’ ski’s. Is dit een verdeling in het gewicht van de ski of juist het gewicht van de skiër. Ik ben zelf 78 kg en 1.88 lang … moet ik dan naar lichtere of juist zwaardere categorie?

    1. In dit geval bedoel ik met ‘licht’ vooral: wat lichter/makkelijker om te skiën. Dat heeft vaak te maken met het gewicht van de ski, maar niet per se. Vaak zijn het overigens ook weer de wat lichtere skiërs die voor die ski’s kiezen. Dus eigenlijk bedoel ik misschien wel alle opties.

  3. Hi,

    Beetje mosterd na de maaltijd misschien; maar hoe verhouden een X9WB en een spitfire RB 76 zich tot elkaar qua agressiviteit en allround inzetbaarheid?

    1. De X9 WB is softer en makkelijker te skiën, maar met een minder hoog plafond en minder precisie. De Spitfire is wat steviger en sportiver.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *