Niveaus van ski’s

Ski’s worden gemaakt voor verschillende doelgroepen. Voor mannen, vrouwen en kinderen. De meeste merken geven echter ook aan voor welk niveau skiër een ski bedoeld is. Maar er zijn nog wel wat misverstanden en vooroordelen over die niveauaanduiding van fabrikanten. En daarom leg ik graag uit hoe ik het zie.

Hoe verschillen die ski’s van elkaar?

Beginnende skiërs gaan nog niet zo hard en skiën niet op de steilste hellingen. De krachten die op de ski’s werken zijn dus niet erg groot. Beginnersski’s zijn dan ook niet zo stevig gebouwd als ski’s voor mensen van het hoogste niveau. Beginnersski’s zijn niet zo stijf en vooral heel vergevingsgezind. Beginners maken namelijk ook nog wel eens een foutje of onbedoelde beweging, die niet meteen moet leiden tot een valpartij.

Hoe beter de skiër wordt, hoe harder hij doorgaans gaat en hoe steiler de pistes die hij opzoekt (niet altijd, maar wel vaak). De krachten die hij genereert op zijn ski’s zijn dus een stuk groter dan bij beginners. Bovendien heeft hij zijn bewegingen onder controle. Sterker nog: hij wenst en verwacht dat zijn precieze bewegingen een specifiek effect hebben op de ski. Ski’s voor betere skiërs zijn dan ook steviger gebouwd. Ze moeten immers veel grotere krachten kunnen verwerken. Maar dat soort ski’s zijn ook torsie-stijver, zodat impulsen van de skiër niet ‘verloren’ gaan in de ski. En ze zijn een stuk beter gedempt, doorgaans, zodat vibraties de skiprestaties niet beïnvloeden. Van die vibraties heb je op lagere snelheden niet zo’n last.

Niveauaanduiding is een bandbreedte

Al deze verschillen zorgen er uiteindelijk voor dat beginners vaak worstelen met expert-ski’s en dat betere skiërs te veel krachten genereren om nog lekker te kunnen skiën op beginnersski’s. Het niveau dat een skiër moet hebben om lekker op een ski te kunnen skiën heeft dus een bovengrens – een ‘plafond’ – en een ondergrens, de ‘instap’. Een expert zit doorgaans qua niveau boven het plafond van een beginnersski (hij is de ski dan ontgroeid), terwijl een beginner onder het instapniveau van een expert-ski zit met zijn kunnen.

Stel je voor dat er een skiniveau schaal is van 1 tot 10. 1 is de echte beginner, 10 is de expert. De meeste skifabrikanten gebruiken zo’n soort schaal om aan te geven voor welke bandbreedte zij hun ski’s hebben bedoeld. Zo kan een fabrikant dus aangeven dat een ski bedoeld is voor niveaus 6 t/m 9. Voor de gevorderde tot bijna expert skiër dus. De instap is dan niveau 6; het plafond ligt op niveau 9.

Skifabrikanten zijn conservatief

Deze bandbreedte die de skifabrikant aangeeft, is doorgaans echter zeer conservatief. Zo heb ik skiërs van niveau 4 op diezelfde schaal (parallel skiën op blauwe pistes, vervallend in ploeg als het lastig wordt of steil) op de ski laten skiën uit het voorbeeld. En ze waren aangenaam verrast. Wat een stabiliteit en vertrouwen kregen ze daarop. Ze gingen ineens ook bijna twee keer zo hard, zonder dat het ongecontroleerd werd. Zouden ze die ski voor zichzelf kopen, dan zouden ze er niet alleen heel lang op door kunnen groeien qua niveau. Ze zouden er ook grotere progressie op maken dan op een ski waarvan ze het plafond al bijna bereikt hebben.

Hoe conservatief de skifabrikanten ook zijn, de voornaamste ontwikkeling in de bouw van ski’s is dat die bandbreedte steeds groter is geworden. Nu zijn er dus ski’s die worden aangeduid als voor niveau 6 t/m 9 (in werkelijkheid niveau 4 t/m 9); vroeger was die ski eerder voor niveau 8 en 9 (in werkelijkheid misschien niveau 7 t/m 9). Door ontwikkelingen als rocker en betere samenstelling van de kernen van ski’s kan men nu ski’s bouwen die torsie-stijf zijn en veel grip en rebound geven, maar die tegelijkertijd vergevingsgezind zijn. Op die manier zijn ze op hoge snelheid, met veel kracht en op steile pistes lekker te skiën, maar ook bijna stapvoets zonder dat dat elke bocht een hele worsteling is.

En als je een nieuwe ski zoekt voor jezelf, neem er dan een waar in ieder geval nog ruimte in zit om te groeien qua niveau. Skiërs kunnen meer aan dan ze denken en leren doorgaans sneller als het uitdagender is.

1 comment on “Niveaus van ski’sAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *