Over skireviews

Een ‘review’ kan je vertalen als een ‘neutrale, min of meer objectieve bespreking of beschrijving’ van een product. Dat geldt bijvoorbeeld voor de grote ski-’tests’ zoals die van de Nederlandse Skivereniging, de ANWB, de DSV etc. Op deze site gaat het echter om reviews in de betekenis van ‘recensie’. Mijn eigen persoonlijke ervaring op die ski en ook een mening die positief of negatief kan zijn. Wat overigens niet wil zeggen dat ik een ski waar ikzelf niet zo veel mee heb niet zou kunnen aanraden aan een ander (soort skiër). Dan gaat het immers om het matchen van eigenschappen van een ski aan de wensen/behoefte van de skiër.

De skireviews op deze site zijn bovendien geschreven vanuit mijn persoonlijke ervaring op die ski’s in de relevante omstandigheden. Daarmee bedoel ik dat bijvoorbeeld een slalomski in ieder geval op een strakke, harde piste is getest (waarvoor hij is gemaakt). En een allmountain ski is ook zeker uitgeprobeerd in diepe, zachte sneeuw.

Mijn skiprofiel

me2Ook is het belangrijk om te beseffen dat elke skiër anders is qua postuur, niveau en stijl. Hieronder kort mijn skiprofiel om de reviews in de juiste context te kunnen plaatsen:

Leeftijd: 37 jaar
Lengte: 1,82 m
Gewicht: 86 kg
Niveau: 7
Stijl: Cruisend, lui

Over de scores

Aan het eind van elk skireview staan scores in de vorm van sterren. Die sterren zijn eigenlijk het antwoord op de vraag: “Hoe vind ik dat deze ski presteert met betrekking tot…”

Zo kan het dus zijn dat zowel een slalomski als een GS-ski beiden voor “hoge snelheid” vijf sterren krijgen. Dat betekent dan niet dat je op beide even snel beneden bent, maar dat ze allebei uitmuntend presteren op hoge snelheid voor wat je van dat type ski mag verwachten.

Als een ski op hoge snelheid niet meer stabiel of vertrouwd aanvoelt, of als hij gewoon weg niet echt hoge snelheden kan halen (en je qua snelheid dus echt het plafond hebt bereikt), dan zal de ski op dat punt minder sterren krijgen.

Hier een lijst van alle geskiede ski’s. Deze lijst wordt continu bijgehouden.

Veel leesplezier.