Pleidooi voor overjarige modellen

De meeste reviews die ik schrijf, zijn van courante skimodellen (modellen die nu nog gebouwd worden en  dus kunnen worden besteld bij de fabrikanten). Er zijn echter ook nog heel veel ‘overjarige modellen’ die nog best te krijgen zijn – online vaak heel voordelig zelfs, juist omdat ze niet courant zijn. Zijn dat slechte ski’s? Vaak zeker niet.

Sterker nog, ik denk dat er prachtige ski’s tussen zitten die zeker een (iets minder uitgebreid) review verdienen, omdat het voor heel veel skiërs gewoon prima opties zijn om aan te schaffen. Ze zijn modern (qua bouw en gebruikte materialen), en als je goed zoekt dus heel voordelig te vinden. Op officiële skitests zal je ze echter niet tegenkomen, omdat ze dus niet meer courant zijn. Hier heb ik er een paar uitgelicht in de categorieën allmountain, high-performance en piste-allround.

K2 AMP Rictor 90 XTI

Dit is een aantal jaren een groot succes geweest. Deze voorloper van de huidige iKonic 85 TI is een allmountain ski met een liefde voor zachte sneeuw. Makkelijk te skiën, speels, goede float en erg vergevingsgezind. Ook op harde sneeuw skiet ie echt heel goed, maar moet je er rekening mee houden dat er behoorlijk wat rocker in zit. Neem hem dus lang, langer dan lichaamslengte als het even kan. Echt een lekker beest om mee te spelen, te raggen, te gooien en te smijten. Ook ideaal voor mensen met niet de techniek, maar wel durf.

K2 AMP Rictor 90 XTI
K2 AMP Rictor 90 XTI

Salomon 24 hours Max

Een ski waarvan je niet door hebt dat je hem onder hebt. Hij skiet makkelijk en heeft niet een heel uitgesproken karakter. Hij kan zowel goed slippen als carven, is stabiel in lange en korte bochten, op hoge en lage snelheid… Echt een ski waar je alles prima op kan. Het is wel een pisteski. Hij heeft wat rocker, maar is niet breed genoeg om buiten de piste echt lekker te skiën. Daar is ie misschien ook wat zwaar voor. Maar zoek je iets voor alle omstandigheden op de piste, dan is dit een top ski. En neem hem gewoon op lichaamslengte.

2016 Salomon 24 Hours Max
2016 Salomon 24 Hours Max

Atomic Vantage (Theory, Alibi, Ritual)

Dit was vóór de huidige Vantage-serie de allmountain twintip-lijn van Atomic. In tegenstelling tot de huidige serie hadden de Theory (95 mm, carbon ‘backbone’), Alibi (98 mm, titanal ‘backbone’) en Ritual (103 mm, titanal ‘backbone’) goede demping en perfecte grip. Lekker wat rocker in de tip en ook de tail kwam omhoog. Het waren echt ‘directional’ twintips. Je staat dus niet precies in het midden en de sidecut is ook niet symmetrisch. Maar een echte allmountain ski was het wel. In de poeder prima float, mogelijkheid om makkelijk te landen, switch te skiën en prima grip en rebound op de piste. Kopen als je ze nog kan vinden.

2015 Atomic Vantage Ritual
2015 Atomic Vantage Ritual

Fischer RC4 Superior (SC, Pro, RC)

De nieuwe Curv van Fischer is de opvolger van deze lijn. Of eigenlijk ook helemaal niet. De Curv is zo anders dan deze lijn, schurkt eigenlijk meer tegen de RC4 Worldcup serie aan (geen rocker, erg stijf, etc.). Deze Superiors waren tot vorig jaar het verbindende element in de piste-serie van Fischer. Ze zaten tussen de niet zo vergevingsgezinde RC4 Worldcups en de zeer allrounde, speelse Progressors in. De Superiors zijn high-performance pisteski’s, geschoeid op de race-leest van de worldcup-serie, maar met wat tip-rocker, iets minder heftige titanal-lagen (0.5 mm in plaats van 0.8, maal 2) en dus in ook iets mindere condities van de piste of de skiër toch een heel dag lekker te skiën. En er zijn drie varianten: de SC (Sport Carver) heeft een slalom-geometrie (rond 13 meter); de RC (Race Carver) heeft een GS-geometrie (rond 18 meter) en de Pro zit er qua radius tussenin (rond 15 meter). Voor ieder wat wils dus: een sportieve, maar handelbare ski voor gevorderde skiërs.

2016 Fischer RC4 Superior RC
2016 Fischer RC4 Superior RC

Er zijn natuurlijk nog veel meer overjarige ski’s (‘Auslaufmodelle’, zoals ze worden genoemd in het Duits), maar dit zijn inmiddels de ski’s die wel prestaties leveren waar sommige opvolgers alleen maar van kunnen dromen, maar die ook (nieuw en ongebruikt) voor soms nog geen 300 euro te vinden zijn online. De beste prijs-kwaliteitverhouding dus.

5 comments on “Pleidooi voor overjarige modellenAdd yours →

 1. Goedendag,
  Ik ben gaan zoeken naar Fischer RC4 superior en zag bij Conrad diverse types.
  Echter staat bij dat ze van 2018 zouden zijn.
  Klopt dat??
  En is die ski gelijkwaardig aan de door jou beschreven ski in de review???
  Hoor graag van je.

 2. Bij Conrad hebben ze ski’s van 2017-2018 (gezien de print). Hoewel die formeel niet meer in de collectie zitten, worden ze nog wel gemaakt voor bepaalde ketens. Bij Conrad hebben ze overigens alleen de SC (korte radius) en de Pro (middellange radius) staan. Dus ja, dat is wel de lijn waar ik het over heb in dit artikel.

  1. Dag Gijs, als je vandaag een opvolger voor deze RC4 superior zou moeten kopen, dus met vergelijkbare eigenschappen, welke zou dat dan zijn? Is er iets vergelijkbaars over de merken heen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *