Review: Armada Invictus 99 TI

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 133-98-123
Lengte: 179
Radius: 20,5 m
Constructie: houten kern, gedeeltelijke sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker, tail-rocker

Over deze ski

Armada is een merk dat zich bezighoudt met freeride en freestyle. In het freeride-segment maakt het al jaren toonaangevende, toegankelijke ski’s als de JJ, Norwalk en TST. Dat zijn ski’s die gemaakt zijn voor zachte sneeuw. Grote tips en tails met veel rocker, speels, soepel te skiën, maar niet al te zeker op hardere sneeuw.

En juist voor het meer allmountain-gebruik kwam in 2014-2015 de Eerste Invictus op de markt. Een jaar later werd dit zelfs een hele lijn met modellen van 85 tot 108 mm breed. De Invictus 99 TI is in 2016-2017 ontstaan en een seizoen later al weer aangepast (materialen in de kern, voornamelijk). Men is dus echt gaan door ontwikkelen om een lijn te krijgen die aansluit bij de vraag naar alleskunners voor wisselende omstandigheden.

Zacht

En dat is best goed gelukt. De Invictus 99 TI is een van de stevigste die ik ooit van het merk heb geskied. Maar dat wil niet zeggen dat het een pittig ding is. Echt veel energie of rebound is er niet. Zeker de wat korte bochten op harde sneeuw zijn best hard werken. De breedte helpt natuurlijk niet. Maar er zijn veel ski’s van vergelijkbare breedte die dit werk op harde sneeuw beter doen. Het gebrek aan ‘pop’ en ‘snappiness’ is denk ik waar het aan ligt. Het eigenlijk ontbreken van een sidewall helpt niet echt bij grip op ijzige pistes terug naar de lift.

Deze ski is echt gemaakt voor zachte sneeuw. Smooth, rustig, voorspelbaar, stabiel. Ja: krachtige en zware skiërs kunnen er prima op weg. De constructie biedt in dat opzicht alle nodige steun. En zolang je bochten niet veel rebound vragen, gaat het allemaal perfect. Ook in lange doorhalers op de piste overigens. Ondanks de grote gerockerde tips is er geen enkel geflapper en houdt de ski prachtig zijn lijn. Zolang je maar geen snelle of abrupte uitwijkmanoeuvres hoeft uit te halen.

Conclusie

Een ski die het in zachte sneeuw en in grote bochten erg goed doet. Door het gebrek aan rebound is het korte, snappy werk wat lastiger voor deze ski. Maar een stabiele kracht in het allmountainsegment.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Armada Invictus 99 TIAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *