Review: Atomic Redster Doubledeck 3.0 GS

Modeljaar: 2015-2016
Taillering: 113-71-102
Lengte: 178
Radius: 18,2 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, race-belag, tip-rocker, Doubledeck, Ramp-tech binding

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

Al een paar jaar is dit een van de meest verkochte consumenten GS ski’s. Met zijn kenmerkende Doubledeck-strip is het een opvallende verschijning. En het is een van de weinige ski’s waarbij je alle ‘special features’ ook echt voelt tijdens het skiën.

Meest in het oog springt die carbon strip, die voor een groot deel bovenop de ski is gemonteerd. Die is lekker stijf en geeft de ski meer rebound. Je voelt ook echt dat tijdens de bocht die strip als een grote bladveer oplaadt en die energie vrijgeeft zodra je de druk eraf haalt bij het omkanten.

Een ander ding wat je echt voelt werken is de Ramp-tech binding. Een ‘ramp’ is een schans; deze binding heeft dan ook een soort wig onder het hielstuk. Zodra de ski flink buigt, drukt die wig het hielstuk een beetje omhoog, wat voorkomt dat je te ver achterin gaat zitten tijdens de bocht. Dat is een leuke correctiemethode, maar het is een beetje symptoombestrijding. Bovendien laat het je dus niet merken dat je technische onvolkomenheden hebt tijdens het skiën.

Te groot contrast

De tip-rocker is ook echt aanwezig. Op zich niet zo verrassend meer, zelfs niet in een GS ski. Maar waar de rocker overgaat in camber, en wat ook het echte aangrijppunt is als je de bocht indraait, dat punt valt samen met waar de Doubledeck-strip begint. Dat betekent dus niet ineens camber, maar ook nog eens een extra stijve strip waar je kracht in moet laden. Wat mij betreft is de overgang van de vrij vergevingsgezinde tip naar de rest van de ski daardoor te groot. Het kost echt een tweede push na de initiële bochtinzet om die ski mooi die bocht door te duwen.

Wat daarbij ook niet helpt – en dit is een vrij persoonlijk dingetje – is dat de ski weliswaar een sidewall heeft over de hele lengte van de ski, maar niet over de hele hoogte. Je voelt elke ribbel als je skiet, de demping is niet optimaal. De een noemt dat directe feed-back van de sneeuw, de ander noemt het gebrek aan demping. Dat is maar net wat je fijn vindt. Maar opvallend vind ik het wel, en verklaarbaar is het ook: een hogere, dikkere sidewall absorbeert meer vibraties.

Conclusie

Een typische GS ski met features die hem echt een eigen identiteit geven. De grip, stabiliteit en snelheid is niet zozeer anders, maar het gevoel met de sneeuw en de energie en timing die je moet leveren is heel specifiek. En dat maakt hem wat mij betreft wat minder veelzijdig en een beetje eenkennig.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Atomic Redster Doubledeck 3.0 GSAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *