Review: Atomic Redster S9

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 118-68-104
Lengte: 165
Radius: 12,7 m
Constructie: houten kern, twee lagen metaal, volledige sidewall, tip-rocker, Servotec

Over deze ski

Dit is de consumenten slalomski van Atomic. Qua gevoel heel vergelijkbaar met zijn GS-broertje (G9). Net zoals zijn courante soortgenoten een heel ander beest dan zijn voorganger, de Doubledeck SL. Die was zwaar, stijf, stevig om te skiën, afstraffend, eenzijdig. En in bijna alle opzichten is deze S9 het tegenovergestelde daarvan.

De ski is licht, vergevingsgezind, makkelijk te skiën. De ski draait makkelijk in, ook gelipt. En daarin is het echt een ski waar een nog niet zo gevorderde skiër echt niet zenuwachtig van hoeft te worden. De ski voelt absoluut niet heftig, en dat is hij ook helemaal niet. Je overmant deze ski eerder dan dat ie er met jou vandoor gaat.

Pitloos

Wat deze ski niet heeft is rebound en demping. Hoe hard je ook je best doet, je krijgt deze ski niet aan de praat. Het is een raceauto met een 1.3 3-cilinder dieseltje onder de motorkap. Hij skiet op zich prima, maar gas geven is er niet echt bij. Dat wil zeggen, niet in energie. Als je flink actief skiet, krijg je daar nauwelijks wat van terug. Je trapt er nog net niet doorheen, maar het voelt echt aan alsof je met een brandwerend racepak en helm in de Fiat Panda’tje rijdt: het oogt heel vervaarlijk, maar pruttelt gemoedelijk voorbij.

Je kan wel hard op deze ski’s (ze lopen vrij soepel, die hoge snelheid heb je snel te pakken). Maar dan zijn ze niet zo lijnvast of stabiel. En ook niet zo goed gedempt. Harde oneffenheden hebben meer grip op deze latjes dan de skiër. In dat opzicht is de ski gewoon wat pitloos vind ik, niet zo energiek. Het ontbreekt aan body om in lastige sneeuw of bochten waarvoor de ski niet is ontworpen stabiel te blijven en door de prut te beuken.

Conclusie

Een te soepele, te vergevingsgezinde ski; zeker in vergelijking met vergelijkbare modellen van andere merken of zijn voorgangers, de Doubledeck SL. Een ski die op zich soepel loopt, makkelijk carvet en slipt. Maar control-freaks of agressieve, krachtige skiërs moeten echt verder kijken.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

8 reacties op “Review: Atomic Redster S9Voeg die van u toe →

  1. De G9 is ook niet erg explosief (in vergelijking met de Doubledecks of veel concurrenten van andere merken). Dus als je die lekker vindt, misschien dan juist deze S9 ook wel.

   1. Ik heb ze beiden geskied en was best onder de indruk van de G9 (hij is misschien niet explosief, maar brengt ook geen rare verassingen, geeft een gevoel alsof je op rails dendert en is verder verrassend makkelijk soepel te skiën) maar de S9 vond ik wel wat anders: nerveuzig en inderdaad het idee dat je d’r zo doorheen trapt. Ik had niet het idee dat je op de S9’s echt volle bak kan. Dus wat dat betreft ben ik het met GiGi eens en denk ik dat je met de G9 helemaal prima zit. 🙂 het zijn namelijk ontzettend verschillende ski’s.

 1. Ik kan enkel spreken over de S9 en moet in sommige stukken jou review bijtreden, het is inderdaad een makkelijke ski, draait erg soepel en vlot maar om nu te zeggen dat dit een ski is die iedereen makkelijk skiet vind ik te snel door de bocht 🙂 Het klopt omdat die zich makkelijk laat draaien en zelfs slippen en dat maakt dat de ski best toegankelijk is voor velen misschien. Maar de bedoeling met dit soort ski is toch wel om niet te slippen maar om gesneden gecarvede bochten mee te skieën, en dan veranderd er toch wat. Deze ski bracht me vond ik voldoende stabiliteit, had nooit het gevoel dat de ski’s mij in de steek gingen laten, op de kanten is er zoveel grip, je kan echt hard gaan op de kant en heerlijke kleine maar ook voldoende grote bochten nemen. Op hoge snelheid kantel je ze lekker snel om met veel gevoel en geen verlies in controle. Voor skiërs met minder ervaring denk ik toch wel dat deze ski voor hen al veel te snel te snel zal gaan, voordeel is dan, je kan corrigeren door uit de gesneden bocht te komen en te gaan slippen zonder al te veel moeite… hou je ze echter op de kant dan is er geen stoppen aan en gaat de snelheid lekker omhoog en toch die grip voelen, idd precies of je op rails glijdt… Ik heb ze geskiet einde seizoen en voormiddag waren de pistes nog beenhard dus zalig om te knallen op de kanten, namiddag eerder slush /papsneeuw en ook hier, net twee messen die door de papsneeuw snijden, keihard erdoorheen en enorm veel grip en stabiliteit, de hele tijd korte bochten makend, hier was ik echt wel over verbaasd hoe stabiel ze door die slush gingen.
  Mijn conclusie, lekkere ski, heel veelzijdig, je kan er idd alle kanten mee op, je hoeft er niet steeds op te werken om er lekker mee te skiën, maar ze geven je de luxe om als je er wel op wil werken dat ze je niet in de steek laten.
  Wil ik daarmee zeggen dat het echt een topski is? Absoluut niet, sowieso zullen er betere zijn maar wie deze ski’s de hele tijd op kant wil skiën kan dat en ze geven je echt wel enorm veel plezier.
  Dit alvast mijn zeer bescheiden mening hierover, dank u om te lezen.

  1. Dank voor je reactie Steven. Mijn punt was meer dat ik ze in vergelijking met andere ski’s in de categorie (Völkl Racetiger SL, Fischer RC4 Worldcup SC, Head Worldcup Rebels i.SL, Rossignol Hero Elite ST TI, Stöckli Worldcup SL, Nordica Dobermann SL etc.) wel een stuk lager instapniveau hebben. En die andere ski’s zijn ook al niet allemaal de meest heftige latten. Daarbij komt dat met de gewichtsbesparing die men bij Atomic sinds een paar jaar aanhangt niet alleen veel materiaal weglaten, maar ook veel body in de ski’s. En in vergelijking met de concurrenten (en met de voorganger de Doubledeck SL die echt in alle opzichten zowat het tegenovergestelde was van de S9) heb ik de review geschreven.
   Dat neemt niet weg dat heel veel mensen er heerlijk op zullen skiën uiteraard. De review is ook slechts één mening. Daarom ben ik ook zo blij met de jouwe.

 2. Hi Gigi,
  Heb je de recente versie van de S9 Revoshock ook getest? Die komt bij veel andere tests nu als beste uit de testen.

  Ik ski nu op de Atomic doubledeck SL die ik super vind skien, hard werken maar dan krijg je ook heel veel resultaat, alleen het harde getril wat hij soms doet is vervelend. Ben altijd enthousiast geweest over Atomic maar na het lezen van je test (het tegenovergestelde van de doubledeck) weet ik niet of ik voor atomic moet gaan of de racetiger SL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *