Review: Atomic Redster X9 Wide Body

Modeljaar: 2019-2020
Taillering: 128-75-112
Lengte: 176
Radius: 14,2 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, metaal, full camber, Servotec, multi-radius

Over deze ski

De Redster-serie van Atomic behoeft niet echt een introductie. Het is de racelijn van het merk. Naast de consumenten GS-ski (G9) en de consumenten slalomski (S9) is er ook altijd al een ski geweest met een radius die daar tussenin zit. In de huidige serie is dan de X9. Die is, net zoals zijn voorganger de Doubledeck XT, niet alleen in het midden qua radius, maar de pittigste ski in de serie. Echt high-performance te noemen, maar niet in het hokje GS of SL te plaatsen.

De huidige X9 is erg smal (65 mm, smaller dan de G9 en S9) en heeft een specialistisch hoog niveau. De nieuwe X9 Wide Body is dan gewoon een bredere versie van die ski, zou je zeggen (zoals de Hero Elite Plus TI dat is ten opzichte van de Hero Elite ST TI bij Rossignol). Maar dat is niet zo. Hij is weliswaar een centimeter breder dan de X9, maar in alle andere opzichten is er geen overeenkomst met de stevige X9.

Ideale schoonzoon

De X9 Wide Body kan alles goed. Nergens blinkt hij echt in uit, maar hij komt ook nergens te kort. En daarmee is het een ski die werkelijk iedereen kan passen die zichzelf ‘gevorderd’ noemt. Slippen, carven, lange bochten, korte bochten, hoge en lage snelheid, strakke en kapot geskiede pistes. Echt alles kan deze ski even makkelijk aan. Een beetje saai veelzijdig zou je eigenlijk kunnen zeggen.

Maar dat maakt het dus wel een ski die je zowat blind kan kopen. Hij past echt iedereen. En hij komt in lengtes van 152 tot 176, dus voor elk formaat skiër, man of vrouw, is deze ski geschikt. Het zou in dat opzicht dan ook echt de ideale ski zijn voor een skiverhuur. Enige minpuntje is misschien de prijs. € 899,95 (advies verkoopprijs) is niet echt voordelig te noemen. Maar je krijg er dan wel een prima bindingsysteem bij. En misschien is deze ski die prijs gewoon wel waard. In ieder geval de veelzijdigheid van de ski is die prijs waard. Aan de andere kant, dan verwacht je ook op tenminste één punt echte uitmuntendheid.

Conclusie

En uitmuntend is deze ski wel, maar niet in één specifieke eigenschap. Deze ski blinkt uit in veelzijdigheid op de piste. En daarmee heeft Atomic weer een echte winner in de collectie, wat mij betreft.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

12 comments on “Review: Atomic Redster X9 Wide BodyAdd yours →

 1. Herkenbare review. In mijn (lange) zoektocht maar veelzijdige pisteski’s, waarop je lekker technisch kan skiën ben ik op deze uitgekomen. Waar ik andere veelzijdige ski’s (zoals de f19) wat saai vond, had ik dat bij deze eigenlijk niet.

  Hij is duur, maar met wat zoeken valt het wel mee en anders zijn er denk ik ook wel iets betaalbare alternatieven te vinden (zoals een smax 12 van vorig seizoen), die er erg op lijken.

 2. Hoi Gijs, ze missen je op wintersport.nl, maar ik heb nu een SX12 van Atomic. Die begint naar z’n eindje te lopen, maar in hoeverre is dit te vergelijken met die SX12? Ik zoek eigenlijk een iets speelsere en lichtere ski. De SX12 voelt alsof je een paar spoorrails onder bindt. Tikje te serieus voor mijn doen en vaardigheden.

 3. Kun je in een paar woorden de verschillen tussen deze en de Rossignol Hero Elite plus ti aangeven?
  Niet in de gelegenheid geweest om te gaan testen en wil waarschijnlijk 1 van beide gaan kopen.

  1. De Hero Elite Plus is gewoon een pittige slalomski, maar dan iets breder. De X9 WB is een meer allround pisteski. Minder direct en racy,maar veelzijdiger in bijvoorbeeld zachtere sneeuwcondities.

 4. Hoi Gijs Roy schrijft dat de x9 wb veel overeenkomsten vertoont met de smax 12 ervaar jij dat ook zo want de smax 12 is een fijne ski maar in mindere omstandigheden heb je denk ik toch meer dan aan de x9?

  1. De S/Max 12 vind ik een preciezere carver op de strakke piste, de Redster X9 WB vind ik allrounder in minder strakke condities.

 5. Beste Gijs,

  In hoeverre is de ski te vergelijken met de Head Imagnum? Met name mbt speelsheid en gemak in kapitgeskiede pistes!?

  1. De Magnum is een stuk beperkter in bochtvorm (vooral kleine bochten), bochtstijl (vooral gesneden) en minder fijn in lastige sneeuwcondities. Ik vind de Atomic in alle aspecten superieur, of in ieder geval veelzijdiger (en bij overeenkomstige punten beter).

 6. Hi Gijs, Fijne review! Je geeft aan dat de ski met een lengte tussen de 152 tot 176 voor elk formaat skiër geschikt is. Nu ben ik zelf vrij lang (2,03m). Is een lengte van 176 dan niet te kort?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com