Review: Atomic Redster XTI

Modeljaar: 2015-2016
Taillering: 114-72-104
Lengte: 176
Radius: 16,4 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

De Redster XTI is een soort van verzamelski. Er zijn vier lengtes van deze ski: 157, 164, 169 en 176. De kortste twee lengtes komen uit de mal van de Redster Edge SL met radii van respectievelijk 11,1 en 11,7 meter; de langste twee lengtes komen uit de mal van de Redster Edge GS en hebben een radius van 15,5 en 16,4 meter. De keuze in lengte – vooral tussen de 164 en 169 – is dus meer een keuze in geometrie en dus ski-eigenschappen dan dat het echt met dat lengteverschil te maken heeft.

Maar deze ski komt dus uit de mal van de Redster Edge. En om eerlijk te zijn, heb ik behalve het uiterlijk ook geen verschillen kunnen vinden met die ski. Waarom deze dan bestaat, is mij een beetje een raadsel. Maar dat doet natuurlijk niks af aan de kwaliteiten van deze ski. En die zijn eigenlijk gewoon heel erg goed. De grip, stabiliteit en het gemak waarmee deze latten de berg af komen is echt groot.

Betrouwbaar en allround

Het is de afgeleide van de Doubledeck race-ski’s van Atomic (minus de Doubledeck en de bijbehorende rebound en extra stijfheid). Dat levert een stabiele ski op, die precies stuurt en heel mooi rustig loopt. Maar ik ben vooral te spreken over de prachtige constante buiglijn van de ski. Je kan heel precies de ski manipuleren – hij is niet zo heel stijf en buigt vrij makkelijk – en hij is heel voorspelbaar. Dat is ideaal voor een lichtgevorderde skiër die rustig qua niveau, vertrouwen en snelheid wil groeien. De ski beloont goede techniek, maar straft een foutje niet direct af.

De XTI is ook vrij vergevingsgezind. Er is genoeg rocker om makkelijk met oneffenheden en zachte sneeuw om te gaan, maar niet zo veel dat het gaat flapperen als je met snelheid over een harde piste jaagt. En of je licht bent of zwaar, de ski lijkt zich er niks van aan te trekken. Zowel luie cruisers als sportievelingen worden heerlijk bedient door deze echte allrounder, ook voor gevorderde dames.

Conclusie

Dit is een pisteski voor werkelijk elke pisteskiër, van niveau 4 tot en met niveau 9 of 10 die de hele dag op verschillende snelheden wil skiën. En ben je nou groot en zwaar (zeg richting 190 of 85+ kg), neem dan lekker de Redster Edge GS in 183. Dat is exact dezelfde ski als de XTI, maar heeft nog een langer maatje. Neem je de XTI in een van de kortste twee lengtes, bedenk dan dat je een slalomski koopt. Wil je een grotere radius bij die lengtes, ga dan voor de Redster Edge GS.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

8 comments on “Review: Atomic Redster XTIAdd yours →

 1. Beste GiGi,

  Dank voor deze review en de persoonlijke tip! Na wat ik er over gelezen heb tot zover lijkt dit wel een grote kanshebber te zijn voor wat ik zoek. Nog even kijken waar ik een goede deal kan scoren met deze dan wel de edge GS. Wordt mijn eerste ski, ben benieuwd hoe dat gaat bevallen ten opzichte van ieder jaar weer een andere (naar mijn gevoel redelijk willekeurige) ski te huren.

  Dank en groet,
  Tim

 2. Beste Gigi,

  Enorm fan van je duidelijke en no nonsense reviews, verfrissend alternatief voor de verkoop praatjes die je overal vind en niet helpen differentiëren!

  Denk je dat deze ski nog een goede optie zou zijn op de 2de hands markt zo hij nog ik goede staat is?
  Of kan ik beter mijn geld investeren in een nieuwer model?

  Vele groeten,
  Lievem

 3. Beste Gigi,

  Super fijn deze website, veel dank!

  Hoe denkt u over de Atomic Redster Rti? Zijn die een stuk stijver dan deze? Ik ben een vergevorderde skiër die houd van snelheid, maar ik wil ook nog wel wat comfort tijdens het skiën.

  Veel dank alvast!

  Hartelijke groet,
  Youri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *