Review: Atomic Vantage 90 CTI

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 127,5-90-114
Lengte: 176
Radius: 18 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, titanium mash, tip-rocker

Over deze ski

De nieuwe Vantage 90 CTI (let op: exact dezelfde naam als de voorganger, maar een compleet nieuwe constructie) is het toonbeeld van de hedendaagse trend in ski’s: licht gewicht en stijf. Dat was de vorige versie ook al min of meer, maar nu heeft men iets anders geprobeerd te doen om hetzelfde effect te bereiken.

Zo heeft men de houten kern alleen laten zitten waar die volgens Atomic het meest moet doen: aan de zijkanten van de ski. In het midden van de ski (aan de voor- en achterkant althans) is de kern weggelaten en vind je een soort honeycomb achtig quasi-doorzichtig stuk. Alles om maar gewicht te besparen. Hartstikke leuk en high-tech. Maar skiet het ook een beetje?

Zielloos zwart-wit

Wat het geeft is een ski die ‘aan’ is of ‘uit’. Als je zelf veel energie geeft en hard gaat en agressief skiet is de ski ‘aan’. Doe je dat niet, dan staat ie ook echt ‘uit’ en heb je liever geen ski’s aan dan deze. Vol op de kant gaat prima, half op de kant en de ski is een oncontroleerbare struikellat. Vooral in het terrein waar de sneeuw oneffen is, moet je er vol doorheen blazen om niet te struikelen. De ski is stijf, direct, kan alleen maar rechtdoor.

Rond sturen, nuance in de bochten, doseren van energie of tempo – het is er allemaal niet bij. Gaan of niet gaan, dat is de vraag. En als je niet gaat, dan gaat de ski wel zelf wat doen. Niet iets wat jij als skiër wil, maar gewoon waar de lat op dat moment zin in heeft. En dat is snijden op de kant of boren in de losse sneeuw (echt float is er niet). Het is dus een zwart-wit ski, er is geen grijstint te vinden. Nou ja, in de graphics wel, maar dus niet in het gedrag. Met het verwijderen van de houten kern hebben ze ook elke kans op het sturen van de ski vakkundig uit de lat gesloopt.

Conclusie

Een voorbeeld van ‘veranderen is niet per se verbeteren’. Het is een ski die je absoluut bruut en agressief moet skiën. In alle andere gevallen is het een lastpak waar je constant over struikelt.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 reacties op “Review: Atomic Vantage 90 CTIVoeg die van u toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *