Review: Atomic Vantage X 83 CTI

Modeljaar: 2016-2017
Taillering: 121-82-111
Lengte: 175
Radius: 16,4 m
Constructie: houten kern, gedeeltelijke sidewall, carbon Tank Mash, titanium backbone

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

De voorganger van deze ski was de Nomad Blackeye TI. Dat was een van de populairste allmountain ski’s. Vooral in de verhuur.En het is mij altijd een raadsel geweest waarom. Want die ski was zwabberig, niet stabiel, zonder grip en eigenlijk alleen oké als je zonder al te veel kracht hele korte bochtjes slipte in de vallijn. Die ski had weliswaar een houten kern, metalen versteviging, rocker en een gedeeltelijke sidewall – een veel gebruikte combinatie van facetten voor allmountain ski’s – maar voor mij mocht het niet baten.

Genoeg te verbeteren dus, zou je zeggen. Maar hoe hebben ze deze nieuwe opvolger van die Nomads nou samengesteld? Ze hebben eigenlijk de Vantage-serie van vorig jaar genomen (de bredere allmountainski’s, waarvan ook een review te vinden is op deze site) en die in smallere versies en met een andere tip op de markt gebracht. Dus nog steeds een gedeeltelijke sidewall, geen lagen metaal meer, maar een TI ‘backbone’ (letterlijk een soort van ruggengraat door het midden van de ski, wat met de torsie of de grip dus niet veel doet), carbon erin en een lompe binding erop. Dus is het een verbetering ten opzichten van zijn voorganger? Ja. Is het een ski die ik mensen zou aanbevelen? Nee.

Zwabberig en instabiel

De gewichtsbesparing die blijkbaar heel hard nodig was (?) hebben ze op een aantal plekken doorgevoerd. Geen volledige titanal-lagen meer en geen volledige sidewall. En laat het nu juist die twee zaken zijn die stabiliteit, grip, torsiestijfheid en consistentie geven aan een ski. Over demping en rebound heb ik het nog niet eens. Die ontbreken ook in deze ski, maar dat kan je lekker vinden.

Maar het feit dat de tip en tail veel flexibeler zijn in de lengte en breedte en volledig hun grip verliezen als je wat harder gaat, wat meer kracht zet, wat zwaarder bent of op een ijzige piste staat – ik kan me niet voorstellen dat ze daarvoor een specifiek marktsegment op het ook hadden. En dan hoop je nog dat het bij het smallere broertje met dezelfde constructie (de Vantage X 80 CTI) beter is… Helaas.

Conclusie

Voor lichte mensen die alleen maar trage geslipte bochten skiën op lage snelheid is deze ski oké. En zelfs dan zijn er beter opties wat mij betreft. Alle andere skiërs zou ik willen adviseren deze ski’s links te laten liggen en verder te kijken.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

7 reacties op “Review: Atomic Vantage X 83 CTIVoeg die van u toe →

  1. Dus gewoon een smallere Vantage. Terug naar de ontwerptafel voor wat meer stabiliteit 🙂
    Zelf heb ik nog de Ritual 2015, mooi stabiel bij heel hoge snelheden.

    Ik ben benieuwd hoe Fischer het heeft gedaan met de nieuwe Pro Mtn serie.

    1. De Ritual was inderdaad een heerlijke ski. Voor dat soort latten moeten we nu helaas op zoek in stoffige hoeken van magazijnen…

  2. Ik ben nu een paar dagen thuis.
    Heb 1 1/2 week geskied op de vantage 83 cti, maar hij was geweldig. Hard pistes. Natte piste door de zon prima.
    Had hiervoor de atomic sl9.
    Ski in brixen im thale wat niet zo hoog ligt. Dus veel zachte sneeuw.
    Ik ben heel tevreden . Je moet ze niet te kort nemen. Ben zelf 1.78m en de skies zijn 1.75m

    1. Ben het eens met Paul. Heb deze ski onder gehad en mijn ervaring is echt anders. Veel kantengrip en best stabiel op hogere snelheid. Geen redster double deck maar dat is ook echt een andere ski. Licht (wat fijn is als je af en toe off-piste skiet en in de slush). Al met al vond ik het echt een fijne ski. Heb ook de Kastle MX 83 geskied en die had meer rebound maar vond ik wat minder stabiel. Idd niet te korte skies nemen 😉

  3. Ik vraag mij af wat reviews waard zijn. Jullie kraken de Atomic vantage X83/80 compleet af (oa. zwabberig, niet stabiel, zonder grip – ijzige pistes) terwijl op andere review sites volledig het tegendeel beweerd wordt (bv. ANWB wintersport zegt: stabiliteit zeer goed!???)
    Conclusie: wie moet je geloven, wat is de geloofwaardigheid van reviews?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *