Review: Blizzard Brahma CA

Modeljaar: 2017-2018
Taillering: 127-88-111
Lengte: 180
Radius: 17 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, carbon, tip-rocker, tail-rocker

Nota bene: deze review is gebaseerd op de 2017-2018 versie van deze ski. Voor seizoen 2018-2019 is deze ski ongewijzigd, op het uiterlijk en de naam na (wordt: ‘Bushwacker’). Oudere versies van de Bushwacker zijn vergelijkbaar, maar technisch wel anders.

Over deze ski

De ‘gewone’ Brahma is al jarenlang de benchmark voor de stabiele frontside allmountain ski. Dat wil zeggen: voor de allmountain ski voor 80% op harde sneeuw en 20% in al het andere. Superstabiel (überhaupt), ongeëvenaarde grip (voor een ski van die breedte), maar wel erg stevig om te skiën. Het kost gewoon veel kracht of massa. Maar als je hem technisch goed onder controle hebt en je hebt de benen om dat de hele dag vol te houden, dan is er geen betere.

Maar de meeste mensen (buiten Amerika) hebben niet die benen of die techniek. Maar er zijn wel de omstandigheden – in de Alpen bijvoorbeeld – die vragen om zo’n soort ski. Harde opgevroren ribbels in de ochtend, die zachter worden naarmate de zon er meer op staat. Of na een nachtje sneeuwval, als er 20 cm verse sneeuw op de piste ligt die gedurende de dag verwordt tot zachte buckels of ouderwetse ‘crud’ (kapot geskiede sneeuw)… Het fenomeen ‘Brahma’ is perfect voor die omstandigheden; de CA (= carbon) versie is ideaal voor mensen die geen stalen benen hebben of de wens om skiën als work-out te zien.

Speels stabiel

De CA versie is duidelijk lichter dan de normale Brahma. Logisch ook, want er zit geen metaal in. Hij skiet ook een stuk minder heftig of zwaar. En met de radius van maar 17 meter draait ie echt heel makkelijk. Niet dat deze ski daarmee minder lijnvast wordt dan concurrenten als de Völkl Kendo of de Nordica Nrgy 90 – in tegendeel. In dat rijtje past deze Brahma CA perfect.

De ski heeft een speels karakter zonder dat hij stuiterig wordt of continu onder je uit schiet. Dat is iets wat ik vaak als een mindere eigenschap ervaar bij ski’s met alleen carbon als versteviging. Maar stuiterig is hij dus niet, en ook ontbreekt het niet aan demping, zoals veel carbon ski’s. Eigenlijk zou je dus kunnen zeggen dat de Kendo en Nrgy metaal nodig hebben voor wat de Brahma CA met alleen carbon kan.

Conclusie

Waar de gewone Brahma de perfecte allmountain ski is voor conditioneel sterke en vaardige skiërs, is de Brahma CA dat voor de lichtere of iets minder sterke skiër. Wat speelser, maar toch zeer stabiel en optimale controle in letterlijk alle omstandigheden.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

4 reacties op “Review: Blizzard Brahma CAVoeg die van u toe →

  1. Spot on Gigi, heb aardige techniek, voldoende gewicht, maar slechts een redelijke conditie. Heb mijn handen vol aan mijn “metalen” Brahma’s van dit jaar. Tot 12.00uur niets aan de hand, maar de uren na de lunch is “a different story”??

  2. Beste Gigi,

    Overweeg deze ski. Ben zelf 1,80 en 81 kg. Meestal op piste. Huidige ski heeft erg weinig float, zou met deze beter moeten zijn? Hou ook van afwissellen tussen korte en lange bochten.
    Twijfel ook tussen 180cm en 173cm versie.

    Groeten, RiRi

    1. Ja deze ski geeft zeker meer float. Maar voor op harde sneeuw (waar je denk ik ook nog veel komt) zijn er wel betere opties. De Völkl Kendo bijvoorbeeld. 177-182 is de range wel denk ik, met jouw postuur en de hoeveelheid rocker in de ski.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *