Review: Blizzard Firebird Competition

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 121-70-104
Lengte: 178
Radius: 15,5 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, carbon

Over deze ski

De Firebird-lijn is voor dit seizoen de nieuwe race-lijn van Blizzard. Naast de WRC (GS) en SRC (SL) zijn er ook de Firebird TI, Race TI en COmpetition. Qua geometrie allemaal hetzelfde (een paar mm breder dan de WRC en SRC, een medium radius), qua bouw oplopend van de TI (1 laag metaal, gedeeltelijke sidewall) via de Race TI (2 lagen metaal, volledige sidewall) naar de Competition (de Race TI met nog een extra carbon versteviging voor extra pop en torsie-stijfheid).

Over de Race TI en de TI heb ik al geschreven dat de ski’s heerlijk stabiel zijn en goed te manipuleren, zolang je ze maar gesneden skiet. Dat geldt voor de Competition eigenlijk ook: full camber, een stevige ski die vooral erg goed snijdt. Een dominante tip ook, net zoals bij de broertjes in de lijn. Omdat de rest van de ski ook vrij stevig is en vooral agressief geskied moet worden, is die dominante tip niet zo’n issue. Je moet toch al best wat focus hebben op deze ski’s, dat die stevige tip geen probleem is.

Potig ding

Het is dus een stevige, technische ski. Je moet goede techniek in huis hebben om deze ski in lastige omstandigheden te skiën. Full camber en een dominante tip – ik blijf het benoemen – maken de ski alles behalve vergevingsgezind. Zeker in oneffen sneeuw, harde en zachte ondergrond door elkaar heen, vraagt concentratie en techniek. Datzelfde geldt voor buckels, die op zich prima te doen zijn, maar niet achteloos.

Omdat de ski’s best stevig en stijf zijn, vragen ze wel wat energie om goed te buigen. Precieze input is nodig en wat kracht of snelheid. Maar dan loopt de ski ook echt prima. Strak, stabiel, stevig op de kant. Een prachtige technische ski voor wie snel beter wil worden en de input kan leveren (de ski dwingt je om technisch goed te skiën). Voor luie cruisers is dit niet de ski. Voor mensen die dit als enige ski hebben voor alle mogelijke omstandigheden zijn er ook meer allrounde opties.

Conclusie

Een precieze, stevige ski voor technische skiërs (of skiërs die een beetje een strenge leermeester nodig hebben). Een carver pur sang; voor slippen of lastige sneeuwcondities moet je verder kijken.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

1 comment on “Review: Blizzard Firebird CompetitionAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *