Review: Blizzard Firebird Race TI

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 121-71-104
Lengte: 178
Radius: 16,5 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal

Over deze ski

De Firebird Race TI is de middelste ski uit de nieuwe lijn van precieze pisteski’s. De Firebird TI is het iets softere broertje van deze ski; de Firebird Competition is het iets stevigere broertje met naast metaal ook carbon in de ski. Alledrie zijn het full-camber ski’s met een middellange radius die gemaakt zijn voor technisch, precies skiën op harde sneeuw.

De Race heeft dus metaal, een houten kern, volledige sidewall – alle mooie dingen die je in zo’n ski verwacht. De ski is de opvolger van de zeer veelzijdige RC TI van voorgaande jaren. Die ski had grofweg dezelfde ingrediënten en was makkelijk te skiën, voorspelbaar, veelzijdig.

Dominante tip

De Firebird Race TI is wat steviger en pittiger dan de RC TI. Wat meer grip en stabiliteit op snelheid. Maar op minder hoge snelheid zijn ze wat harder werken en een stuk minder vergevingsgezind. Dat voel je eigenlijk in alle omstandigheden. Deze ski is voor een zeer specifieke doelgroep: de technische skiër die houdt van focus en concentratie. De bochtvorm (grootte) is ook lastig te beïnvloeden: hij wil zijn radius draaien en weinig anders.

Wat deze ski namelijk niet zo goed doet, is geslipte bochten maken. De tip van de ski is (torsie)stijf en grijpt heel scherp en direct aan. Vergevingsgezind in oneffen sneeuw is de ski dan ook niet, lui cruisen is er niet bij. Je moet er echt bovenop zitten bij deze ski. En vooral de tip moet je goed controleren. Ben je eenmaal dynamisch aan het carven, dan is deze ski echt geweldig. Wil je wat anders, dan moet je flink gefocuste input geven om wat te slippen, om buckels te nemen, om iets anders te doen dan dynamisch carven op flinke snelheid.

Conclusie

Een pittige, grippige ski voor technisch goede skiërs die willen carven. De ski is niet zo vergevingsgezind en slippen doet de ski niet graag. De tip is dominant en vraagt om techniek en focus. Geen ski voor cruisers.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

2 comments on “Review: Blizzard Firebird Race TIAdd yours →

  1. Hoi Gijs, wat fijn, dank voor de review – een goede ski dus als ik wat meer wil racen. Kun je er ook ouderwets op skien? 🙂

    1. ‘Ouderwets’ skiën – al noem ik het liever ‘klassiek’ – is vooral met geslipte bochten. Dat is niet het sterkste punt bij deze ski. Dan zou ik eerder kijken naar deze kijken als het puur voor op de piste is: http://gigiski.com/review-nordica-dobermann-spitfire-ti-pro-en-rb/

      Als je een ski wil die ook in zachte sneeuw of buiten de piste tot zijn recht komt, zou ik eens kijken naar een allmountainski als de Rossignol Experience 84 AI of de K2 iKonic 84 TI. Er zijn natuurlijk nog vele andere opties, afhankelijk van wat voor karakter van de ski je voorkeur heeft en wat voor terrein en sneeuw je er vooral mee gaat skiën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *