Review: Blizzard Firebird TI

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 121-71-104
Lengte: 178
Radius: 16,5 m
Constructie: houten kern, gedeeltelijke sidewall, één laag metaal, full-camber

Over deze ski

De Firebird TI is de opvolger van de RC TI. Een model dat gebaseerd is op de racelijn van het merk, maar dan geschikt gemaakt voor meer algemeen gebruik en een bredere doelgroep. De nieuwe Firebird TI is in dat opzicht gebaseerd op datzelfde concept. Een ski met een middellange radius, niet al te stijf en geschikt voor iedereen die parallel kan skiën en op de piste blijft.

Dit is de zachtste ski in de nieuwe lijn. De Race TI is iets stijver; de Firebird Competition is nóg wat steviger en agressiever. Qua karakter zijn ze heel erg gelijk, deze drie ski’s. De intensiteit (en de benodigde hoeveelheid input) is het verschil tussen deze drie modellen. Maar nu gaat het even alleen over de Firebird TI.

Beginner-af

Hoewel deze ski de directheid heeft die je verwacht van een full-camber ski (geen rocker die het aangrijpen van de tip vertraagt), is de ski niet heel veeleisend op het gebied van snelheid en gewicht van de skiër. De sidewall loopt namelijk niet helemaal door tot aan de voorkant, waardoor de tip toch vrij vergevingsgezind is qua flex. De vorm, daarentegen, is vrij agressief. Dat wil zeggen dat de vorm van de tip maakt dat de tip behoorlijk dominant is. Vrij abrupt is de overgang van de sidewall naar het stompe deel van de tip. Hierdoor is de voorkant tocht vrij direct.

En dat maakt dat deze ski liever snijdt dan roetsjt. Glij je zijwaarts, dan blijft de tip aangrijpen en vasthouden aan de sneeuw. En als de pistes niet meer helemaal strak zijn, maakt dat de tip toch een beetje onvoorspelbaar en niet per se vergevingsgezind, ondanks de relatief softe flex. Een ski dus, die niet heel veel snelheid of impuls nodig heeft om te buigen en te snijden, maar des te meer controle vraagt in het controleren als de sneeuw kapot geskied is of als je geslipte bochten wil maken.

Conclusie

Een ski die niet veel eist qua kracht. Hij snijdt soepel en makkelijk, ook op lage snelheid. Als je echter slippend wil skiën of in kapot geskiede sneeuw, dan vergt de dominante tip wat meer focus. En als je echt groot bent of hard gaat kan de ski instabiel aanvoelen.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 reacties op “Review: Blizzard Firebird TIVoeg die van u toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *