Review: Blizzard RC Ti

Modeljaar: 2017-2018
Taillering: 121-71-104
Lengte: 172
Radius: 14,5 m
Constructie: houten kern, gedeeltelijke sidewall, twee lagen metaal

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

Deze ski bestaat al een tijdje. Geheel in de traditie van de minder heftige modellen in de race-lijn van Blizzard is ook deze ski echt goed gebouwd, maar te skiën voor heel veel mensen. Niet alleen skiërs van zowat alle niveaus kunnen hier op weg (vanaf het moment dat je parallel kan skiën tot en met echt goede skiërs die een leuke dag op de piste willen hebben); ook skiërs van elke stijl zullen van deze ski houden.

Hoewel hij er met zijn relatief stompe tip vrij ‘carvy’ uitziet, slipt ie als de beste. Carven ook hoor, maar hij is niet zo eenkennig in dat opzicht. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de energie. Wil je lekker cruisen, dan doet ie dat rustig; maar wil je even raggen, dan is dit je maat in het kwaad.

Veelzijdige topper

Het klinkt bijna als een cliché, maar deze ski kan eigenlijk alles op de piste. Hard gaan, zonder enige moeite langzaam skiën, geslipte en gesneden bochten, energie of gedegen met de staalkanten in de sneeuw, op ijs of in de diepe slush (of poeder). Alleen lange bochten kan hij niet zo heel lang carven vanwege de middelgrote radius. In lang geslipte doordraaiers skiet deze ski immens stabiel en voorspelbaar overigens, in korte bochten (gecarved of geslipt) energiek en dynamisch.

Ik kan mij voorstellen dat menig skileraar die veel met beginners van doen heeft (dus Anwärter eigenlijk) hier een perfecte ski aan heeft om les op te geven of zijn examen te halen. Zo veelzijdig als deze ski zijn er niet veel. En of je nou wat zwaarder bent of heel licht, het maakt deze ski niet uit. Hij is er ook in lengtes van 148 tot 178 (in stapjes van 6 cm), dus echt een uniseks ski. Ook heerlijk om een weekje te huren.

Conclusie

Een echte alleskunner op de piste. Het is geen zware GS-ski, en lange gesneden bochten zijn dan ook het enige dat deze ski niet kan. Geslipt daarentegen, of al het andere wat je er op de piste mee moet kunnen: helemaal top. Voor een heel breed publiek geschikt.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

14 reacties op “Review: Blizzard RC TiVoeg die van u toe →

 1. Even een vraagje over deze ski: Wat is het verschil tussen de 172 en de 178 behalve de lengte? Zoals ik het net even kon vinden was de radius ook gelijk namelijk.

   1. Bedankt, ik zie het net op de site van blizzard idd. De site waar ik eerst op keek gaf ze beide een radius van 16, beetje een vage site…haha.

    Deze ski is nog lastig te krijgen trouwens, zou hij zo populair zijn of is de productie laag?

    1. Beiden. De oplage is niet zo groot en de meeste exemplaren komen in de verhuur terecht, waar vaak hele partijen in eens worden opgekocht.

 2. Nog even een vraagje(s): Ik zie dat jij deze ski in 172 cm hebt getest, is dit bewust of was de 178 cm niet beschikbaar? En is het sowieso raadzaam omdat de ski full camber is, deze iets korter te nemen dan lichaamslengte? Je hoeft tenslotte geen rocker te compenseren.

  Met andere woorden, zou iemand van 183 cm lang goed uit de voeten kunnen met een 172 cm of zou je toch echt de 178 cm aanraden en waarom?

  1. De 178 was inderdaad niet beschikbaar. Ik zou in jouw geval zeker 178 nemen. Er zit dan wel geen rocker in, maar de ski is heerlijk makkelijk te skiën.

    1. Ja daar heb ik wel een verklaring voor. Zij plaatsen hem in de categorie ‘high-performance’, als een soort GS ski. Dat is het niet. En als je deze ski als een sportieve GS ziet, dan valt dat inderdaad tegen. Dat is het namelijk niet.
     Het is een allround, licht te skiën pisteski. En binnen die categorie is het een topper.

 3. Hai Gigi,
  Ik had een vraag. Wat is de opvolger van deze Blizzard RC TI uit het jaar 2017-2018, aangezien deze ski’s ook niet meer gemaakt worden?
  Ik zoek zo’n soort model (1.65cm / 58kg / niveau 6)

  Groetjes!

  1. Er is niet echt een opvolger van deze ski. De Firebird Competition lijn is ervoor in de plaats gekomen, maar die skiën echt heel anders. Die zijn vrij agressief en niet zo allround als de RC TI.
   Voor een gepast skiadvies vraag ik je de pagina https://gigiski.com/skiadvies/ te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *