Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 127,5-94-117
Lengte: 180
Radius: 17 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, Carbon Flipcore D.R.T., tip-rocker, tail-rocker
Over deze ski
Vorig jaar zijn al de Rustler 10 en 11 verschenen. Freeride-ski’s met een grote sweetspot (en doelgroep) en een zeer breed inzetbereik. Tourskiërs kunnen er wat mee, big mountain chargers kunnen er wat mee; met de 11 kan je ook nog eens flink flippen en draaien en doen, met de 10 kan je eigenlijk zowat alles. En nu is er dus de 9. Iets smaller met 94 mm onder de voet. En daarmee een directe concurrent van erg goede ski’s als de Head Kore 93 en de (door mijn minder geliefde, maar in bijvoorbeeld Amerika immens populaire) Nordica Enforcer 93.
Een brede allmountainski, of een smalle freerideski – het is maar net hoe je het ziet. Hoe dan ook: hij moet het goed doen in crud en niet al te diepe poeder, maar moet ook lijnvast en grippig genoeg zijn om gewoon de hele dag lekker op de piste te skiën. Met een volledige sidewall, een met carbon verstevigde houten kern en tip-en tail-rocker lijkt dat allemaal goed verzorgd. Een vrij lichte ski, die het dus ook op harde sneeuw nog goed moet doen. Kan dat?
Snel, snappy en stabiel
Ja, dat kan zeker! Voor een ski zonder volledige lagen metaal is de Rustler 9 zeer goed gedempt. En voor een ski met deze breedte onder de voet heeft hij ook erg veel grip en is hij gewoon ‘snappy’. Dat wil zeggen: energiek, makkelijk van kant op kant te krijgen, geen logheid. Levendig, energiek, speels en stabiel tegelijkertijd. Vaak is het een beetje het een of het ander, of stuitert zo’n ski de opgevroren ribbels over. Maar de Rustler houdt goed stand.
Sterker nog: Ben je een voorjaarsskiër of iemand die niet naar gebieden gaat die met kunstsneeuwpistes aan elkaar hangen – dit is de enige ski die je nodig hebt. Het lijken wel Amerikaanse taferelen hier, een ski met 94 mm onder de voet aanprijzen als ‘one-ski-quiver’. Maar ik meen het wel. Zet er een freeride binding op met loopstand, of iets hybrides als de Marker Kingpin en je hebt nog een toerbare ski ook. Dit is wat mij betreft op dit moment de enige echte 50-50 allmountain ski.
Conclusie
Ski je echt veel zachte sneeuw (slush, poeder, op en naast de piste), dan is dit het enige wapen dat je nodig hebt. Veelzijdig, zeer stabiel, en heel veel plezier. Dat is de Rustler 9.
Scores
Stabiliteit | |
Kantengrip | |
Vergeving | |
Rebound | |
Demping | |
Korte bocht | |
Lange bocht | |
Hoge snelheid | |
Lage snelheid | |
Drijfvermogen |
Hoe verschilt de Rustler 9 in jouw opinie van de Pinnacle 95ti?
De Rustler is iets stabieler in zware crud en iets agressiever te skiën. Wat meer geschikt voor sterke/agressievere skiërs dan de Pinnacle. Die is wat lichter en speelser en wat beter in lichte zachte sneeuw.
Bedankt!
Ik heb geloof ik ook gehoord dat mensen de Rustler meer “carvy” vonden en de Pinnacle meer “los” en “pivot-y”, kun jij je daar in vinden?
En met “agressiever te skien” bedoel je dan wat meer grip op harde pistes? Daar blonk de Pinnacle namelijk niet in uit (niet vreemd).
Ik denk dat je analyse wel klopt.
Hi Gigi,
Wanneer je een speelse ski met genoeg ‘pop’ en carve vermogen op de piste zoekt (en natuurlijk ook nog af en toe doe poeder in wilt), kun je dan wel terecht bij een ski met een breedte van 94cm?
Als je deze ski vergelijkt met je review over de Salomon X-Drive 8.0 FS, doet ie op de piste niet echt onder. Ik heb ervaring met de black crow captis en kon deze niet echt krap carven wat met de xdrive wel lukt. Mijn gevoel zegt dat dit komt door de brede taille..
Ben benieuwd!
Er zijn veel factoren die invloed hebben op hoe strak en kort je een ski kan carven. De breedte, de radius, de constructie, de shape van de tip. In theorie is een ski van 80 mm onder de voet daarin echt anders dan een ski van 94 mm. Maar noch de X-Drive 8.0 noch de Rustler 9 carven als een slalomski. Maar carven doen ze beiden. En erg goed.
Fijn om te horen! De twijfel is nu tussen de Rustler 9 (2018-2019) of de Bushwacker (2018-2019 (2020). Wat zijn in jouw ogen de verschillen tussen deze ski’s met het oog op prestatie?
De Rustler is wat mij betreft beter op de piste, en veelzijdiger in het algemeen.
Gigi,
ben wat aan het twijfelen tussen deze ski, de QST 99 (van vorig seizoen) en de rustler 10. Mijn vorige ski was de QST99 (de eerste versie) maar die vond ik net niet goed genoeg op de piste, maar daarentegen wel prima in de poeder. Ben zelf nogal licht, maar wel gevorderd en zoek een ski waarmee ik alles kan (ook met de kinderen rustig skiën)
txs
Ramon, voor een skiadvies verwijs ik je door naar de skiadvies-pagina: https://gigiski.com/skiadvies/
Als je die invult kan ik je een advies geven op basis van een compleet plaatje.
Heb mijn eigen rustler 9 vandaag voor het eerst geskied. Kan mij (alweer) goed vinden in je review! Blij met deze aanwinst, bedankt voor je inzet en keep up the good work!
Hoi Gijs heb nog een vraagje ik kan de rustler 9 uit 2020 zonder binding kopen bij keller sports voor € 234 maar twijfel tussen deze en de experience 84 ai of de ikonic 84 ti gebruik ze in de voorjaarsomstandigheden en als de pistes slechter worden ik heb ook nog de Rossignol Hero elite MT TI of zou ik daar voldoende aan hebben deze all round piste ski?
Grt Rick
Met de Rossignol zou het zeker moeten kunnen in de slush, maar iets breder is dan wel lekker. De Rustler lijkt me dan weer heel erg breed als het alleen gaat om skiën in slush op de piste. De Rustler is dan van de ski’s die je noemt wel weer degene die de Rossignol het beste aanvult (het minste overlap). Maar alleen met meer dan 10 cm verse of zachte sneeuw zou ik de Rustlers pakken. Hoe vaak komt dat voor? Is het dat waard? En bedenk dat er qua prijs ook nog een binding bij komt he. Zit je zo weer rond 400 euro….
Ok Gijs bedankt voor jouw snelle reactie. Ik begrijp dat jij de Rossignol experience 84 en de K2 ikonic 84 ti te dicht bij de Hero elite mt ti vindt liggen dus dat ze niet echt veel meerwaarde hebben tov de mt ti?
Er zijn nog meer mogelijkheden. Gebruik daarvoor deze pagina: https://gigiski.com/skiadvies/