Review: Elan Amphibio 16 TI

Modeljaar: 2015-2016
Taillering: 121-73-104
Lengte: 178
Radius: 17 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, Amphibio constructie

Nota bene: deze review is gebaseerd op de 2015-2016 versie van deze ski. Voor seizoen 2019-2020 heet deze ski met dezelfde specificaties en constructie Elan Amphibio 18 TI2.

Over deze ski

Deze pistelijn van Elan heeft, zoals eigenlijk alle ski’s van dat merk inmiddels, de zogenaamde Amphibio-constructie. Dat wil zeggen dat er een linker en een rechter ski is. De binnenkant van beide ski’s is full camber, terwijl aan de buitenkant wat tip-rocker zit.

Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik van dat beetje rocker weinig heb gemerkt. Voor mij skiet deze ski niet veel anders dan de ‘oude’ Waveflex-modellen (waar de huidige Amphibio ski’s de opvolgers van zijn). Het zijn op zich stabiele, maar vrij zachte ski’s. Voor het betere cruise-werk zijn ze perfect, maar als je hem op zijn staart wil trappen gebeurt er eigenlijk niet zo veel.

Ontspannen, of beter: niet spannend

Hij doet alles wat ie moet doen, maar de ski heeft van zichzelf weinig ‘pop’. Echte rebound ontbreekt en ik vind de ski sowieso wat zacht. Ik ben niet de lichtste (88 kg) en ski met redelijke snelheid. Ik heb het gevoel dat ik alleen al met mijn gewicht alle vering heb opgebruikt. En kom ik dan een hobbeltje tegen, dan is er niks meer over in de ski en moeten mijn knieën de absorptie van oneffenheden overnemen.

Op zich helemaal geen probleem. Maar de meeste andere ski’s helpen je een beetje daarbij, en dat doet deze Amphibio 16 dus nauwelijks. Voor een lichtere skiër zal dit overigens veel minder een issue zijn. Maar als je wat zwaarder bent of erg krachtig skiet, dan vrees ik dat er betere ski’s zijn om volle bak op de knallen.

En er zijn ook vergevingsgezindere ski’s dan deze. Want hoewel de ski niet al te stijf is, is het vooral die camber aan de binnenkant die de ski gewoon doet aanvoelen als… een ski met camber. Niet zo vreemd natuurlijk, maar het maakt de tip in verspoorde of zachte sneeuw wel wat lastiger dan de directe concurrenten.

Conclusie

Ik wil niet zeggen dat Amphibio puur marketing is – de rocker aan de buitenkant zit er wel degelijk. Je hebt er alleen vrij weinig aan, omdat de camber domineert. Dat gaat ten koste van de vergevingsgezindheid en komt eigenlijk alleen de prijs ten goede (die gaat ervan omhoog). De demping en rebound laat te wensen over voor zware of krachtige skiërs, wat mij betreft.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

1 comment on “Review: Elan Amphibio 16 TIAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *