Review: Elan GSX Fusion

Modeljaar: 2016-2017
Taillering: 114-70-99
Lengte: 176
Radius: 17,8 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, Amphibio

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

De Elan GSX Fusion is de consumenten GS ski van Elan. Zoals eigenlijk alle ski’s van dat merk, heeft ook deze ski de Amphibio-technologie. Aan de binnenkant van de ski is hij full camber, aan de buitenkant heeft hij wat tip-rocker. Er is daardoor dus ook echt sprake van een linker en een rechter ski.

Verder heeft de ski qua constructie alles wat je in een consumenten GS ski verwacht: volledige sidewall, houten kern, twee lagen metaal. Toch voelt deze ski minder energiek aan dan zijn directe concurrenten. Hij is niet al te stijf – wat op zich helemaal niet verkeerd is voor een ski – het vergroot de potentiële doelgroep aanzienlijk. Maar net zoals de andere ski’s van Elan mist hij wat mij betreft de power, rebound en demping die ik van zo’n kaliber ski wel verwacht. Een consumenten GS ski maak je voor een vrij agressieve, energieke skiër, toch? Deze ski schiet daarin net te kort.

Overcompensatie

De power van een GS ski heeft ie dus niet. Op zich niet zo’n ramp. Genoeg lichtgewicht of minder gevorderde skiërs die hierop heerlijk zouden skiën. Een groter probleem vind ik – nog steeds – de Amphibio-constructie. Voor mij maakt die de ski onvoorspelbaar en instabiel. Ik zal proberen uit te leggen waarom.

De ski aan je binnenbeen heeft in een bocht minder druk en skiet een kortere bocht dan de buitenski. Daar let je waarschijnlijk nooit bewust op, maar tijdens het skiën compenseert je lichaam voor dat verschil tussen binnen- en buitenski. Helemaal automatisch. Bij Elan hebben ze bedacht dat ze die compensatie beter in de ski kunnen stoppen. De rocker aan de buitenzijde van de ski maakt dat je met die rand een kleinere bocht draait, enzovoorts. Maar als mijn ski het al compenseert, raakt mijn lichaam helemaal in de war. Het is alsof ik aan mijn buitenbeen een GS ski heb, en aan mijn binnenbeen een slalomski. En dat geeft mij niet het stabiele, voorspelbare ‘railroad’ gevoel dat ik van een GS ski verwacht. Ik zou er ongetwijfeld gewend aan raken als ik dagen lang op deze ski zou skiën, maar in eerste instantie geeft het mij geen fijn gevoel. En zolang ski’s met die constructie in de minderheid zijn, baseer ik mijn techniek liever niet op die uitzondering.

Conclusie

Een ski die voor vooral lichte of minder agressieve skiërs een prima pisteski zou kunnen zijn. Je moet wel flink wennen aan het gevoel van de Amphibio-constructie. Maar als je dat voor lief neemt, is het een niet al te heftige ski voor niet al te veeleisende skiërs.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 reacties op “Review: Elan GSX FusionVoeg die van u toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *