Review: Elan GSX

Modeljaar: 2017-2018
Taillering: 110-69-94
Lengte: 180
Radius: 21,2 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker

Nota bene: deze review is gebaseerd op de 2017-2018 versie van deze ski. Voor seizoen 2018-2019 is deze ski ongewijzigd, op het uiterlijk na. Oudere versies van deze ski zijn technisch en qua gedrag wezenlijk anders.

Over deze ski

Elan zet met deze nieuwe racelijn Amphibio overboord. Geen linker en rechter ski meer. “Symmetrische ski’s hebben toch de voorkeur van racers. Een consistenter gevoel en je kan tijdens training links en rechts eens omwisselen om de kanten gelijkmatig te laten slijten,” vertelde een van de ontwikkelaars op de ISPO. Klinkt logisch.

Verder is er niet zo heel veel veranderd. Nog steeds hanteert Elan het standpunt dat ski’s vooral niet te stijf moeten zijn. Of eigenlijk: dat de meeste skiërs op voor hen te stijve ski’s skiën. Daarom maken zij ze gewoon net een tikkeltje minder heftig dan andere merken dat doen. In ieder geval voor deze racelijn (en andere gamma’s) voor recreanten. Maar binnen de consumentenlijnen van het merk is deze GSX toch het heftigste model dat je kan skiën.

Gewoon goed

Dit is gewoon een erg goede ski. Punt. In eerdere reviews heb ik wel mijn vraagtekens gezet bij Amphibio en bij het (voor mij als zwaardere skiër) te zachte karakter van dit merk. Maar Amphibio hebben deze ski’s niet meer en aangezien het de racelijn betreft, is deze ski ook niet per se super zacht te noemen. Wat ook weer niet wil zeggen dat het een beest is. Het is een goed gebalanceerde, toegankelijke reuzenslalom ski voor de technische pisteskiër. Goede demping, prima grip, makkelijk te skiën met een hoog plafond.

Alleen echt explosieve skiërs zullen een beetje rebound missen. Voor de recreant of leraar die deze ski gebruikt is dat geen enkel probleem, maar voor wie een tijd neer te zetten heeft tussen de palen zijn er denk ik betere modellen te vinden. De GSX is mooi rond te skiën, ook op lage snelheden. Ondanks de genereuze radius kan je er prima korte bochten op slippen, zo goed is de ski wel uitgebalanceerd. Een heerlijk precieze, maar niet te heftige ski in de categorie van de Rossignol Hero Elite LT TI en de Völkl Racetiger GS UVO.

Conclusie

Een zeer allround GS-model dat makkelijk te skiën is en een hoog plafond heeft. Alleen echt agressieve skiërs zullen meer rebound en acceleratievermogen willen.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

1 comment on “Review: Elan GSXAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *