Review: Fischer Pro Mtn 86 TI

Modeljaar: 2016-2017
Taillering: 128-86-116
Lengte: 182
Radius: 17,5 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, AirTec TI, tip-rocker, Carbon nose

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

Dit is de opvolger van de Motive 86 TI en de bredere broer van de Pro Mtn 80 TI. Hij staat in de markt als een echte allmountain ski: goed op de piste en goed buiten de piste, in eigenlijk alle omstandigheden. Nu heb ik de voorganger van deze ski als mijn dagelijkse gereedschap: de Motive 86 TI van vorig jaar. En hoewel er wel een paar overeenkomsten zijn, zijn er vooral heel veel verschillen met die voorganger.

De Motive 86 TI is – voor velen – misschien een wat saaie ski. Qua rebound, vergeving, drijfvermogen etc. zit hij overal in het midden. In kantengrip scoort hij hoog (voor een ski van die breedte), qua demping scoort hij heel hoog en qua diversiteit misschien wel het hoogst. De nieuwe Pro Mtn is wat eenzijdiger. Minder uitgebalanceerd naar mijn idee, maar waarschijnlijk juist daardoor meer tot de verbeelding sprekend voor de meeste goede skiërs.

In wankel evenwicht

De Pro Mtn is een stuk stijver dan zijn voorganger. En zoals de Motive 86 een stuk steviger was dan diens kleine broertje de Motive 80, is de Pro Mtn 86 een stuk steviger dan de Pro Mtn 80 TI. Waar het vroeger metaal vs niets was, is het nu carbon (Pro Mtn 86) vs metaal. En dat voel je. De carbon neus van de 86 is behoorlijk stijf en eigenlijk gewoon niet vergevingsgezind, an sich. De aanzienlijke rocker helpt wel wat, maar op kapot geskiede pistes of in buckels moet je gewoon je kop erbij houden, anders wordt je om de haverklap gelanceerd. Dat carbon zit overigens in de hele ski, en daarmee ook de stuiterigheid. Elke demping die Fischer zo vaak als trademark heeft gehad, is nauwelijks te vinden in deze ski.

Op harde pistes of ijs is deze ski dus alleen lekker te skiën als je de staalkanten vrij agressief in de sneeuw ramt. Het vloeiende, nette, vriendelijke dat de Motive had is nu echt weg. In zachte sneeuw houdt deze ski ervan vooral lekker hard te gaan. Gewoon smijten met die dingen, dan kom je de berg wel af. Elke vorm van balans of souplesse is zoek. Deze ski is niet meer voor een heel breed publiek, maar voor de chargers onder ons voor wie stijl minder boeiend is dan snelheid en kracht.

Conclusie

Een compleet ander beest dan zijn voorganger en dan zijn kleine broer. Een bruut beest dat hard en bij voorkeur in zachte sneeuw geskied wordt.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

1 reactie op “Review: Fischer Pro Mtn 86 TIVoeg die van u toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *