Review: Fischer Progressor F18

Modeljaar: 2017-2018
Taillering: 122-74-103
Lengte: 174
Radius: 13-16 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, carbon, AirTec technologie, Dual radius, tip-rocker

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

De Progressor-serie betreft de allround pisteski’s van Fischer. De lijn bestaat al een tijdje en is – op de printjes na – technisch niet veranderd de afgelopen drie seizoenen. De lijn bevat een ski met metaal erin (de F19), een ski zonder AirTec (F17) en daar tussenin deze F18, die met carbon is verstevigd.

Deze drie Progressors hebben allemaal vergelijkbare dimensies, een houten kern, volledige sidewall, wat tip rocker. Kortom: de range bedient eigenlijk alle skiërs – van licht gevorderde tot expert – in de verschillende modellen die ze hebben. Zelfs voor de beginner is er de F16 of F15, die echt andere constructies en kernen hebben. Maar terug naar de F18. Carbon en verder alle fijne dingen van een goed gebouwde ski.

Licht en speels

Dat maakt deze ski licht en speels. Licht in gewicht (met de AirTec technologie is gewoon veel materiaal weggelaten), maar vooral ook licht om te skiën. Zonder enige moeite draait ie de bocht in of uit. Sommige skiërs ervaren dit als wat onrustig, maar de stabiliteit en lijnvastheid is er wel degelijk. Als je gewoon bewust aan het skiën bent, is dit een vergevingsgezinde, leuke ski om je bochtjes op te draaien.

Voor echt zware of krachtige skiërs zou ik eerder de F19 met metaal aanraden (en die wordt in wat langere lengtes gemaakt), maar voor alle andere skiërs is deze F18 gewoon een heel mooie ski. De langste maat is 174, dus mensen langer dan 177 of zwaarder dan 75 kg zou ik de ski niet aanraden. Maar lichte skiërs kunnen hier heel veel lol op beleven.

Conclusie

Een lichte ski waarbij de stabiliteit niet verloren is gegaan. Lijnvast en leuk om te skiën, maar niet voor grote, zware of agressieve skiërs.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

10 reacties op “Review: Fischer Progressor F18Voeg die van u toe →

 1. Groter dan 177 niet aan te bevelen ? Ik ben 180 en 71kg, en wou voor de 167 gaan. Niet doen dan ?
  Ik ben een gemiddelde skiër – 47j – en nog aan het verbeteren, Maar wel heel sportief aangelegd.

  1. Nou, zo strak is die grens van 177 niet hoor. Zeker een relatief licht iemand als jij kan er prima op weg. Neem hem dan wel in 174. Maar misschien is de F19 in 177 een beter idee (meer doorgroeipotentieel).

 2. Ik ben 1m89, 85kg en 39 jaar. Heb niveau 6-7 en ski jaarlijks alleen op de piste. Meestal grote bochten rode pistes en deels zwarte pistes (kleinere bochten om controle te houden) Is deze ski iets voor mij of is de duurdere f19 veel beter geschikt voor mij. Heb hier aardige aanbieding lengte 177 in gezien. Alvast bedankt, Paul

  1. Gezien je postuur en voorkeuren zou ik zeker voor de F19 gaan, maar dan wel in 182. Laat je niet leiden door aanbiedingen, maar kies de juiste ski in de juiste lengte.

 3. Ik ski mijn hele leven al en ben een goede skiër die ook wel van snelheid houdt. Ik ben 42, 1.62m en weeg 76 kg, is deze ski voor mij ok?

 4. Ik ben een man van 180cm en 80kg.
  20 jaar op de snowboard gestaan en ga dit jaar voor het eerst een wintersport op de ski.
  Na wat les op een rollerbaan natuurlijk.
  Zou de F18 167 voor mij een goede keuze zijn of toch meer naar een beginners ski kijken?

 5. Hoi Gijs,
  Kun je met de F18 ook af en toe van de piste af? Ik begrijp dat de F19 dat wel okay vind…
  Ik bedoel niet niet echt off-piste, maar af en toe 10 – 20cm losse sneeuw pakken?

  1. Wat losse sneeuw kan wel, maar dan wordt de F18 wel snel schieterig en zoekerig. En hij graaft tunnels. Dus echte float is er zeker niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *