Review: Fischer Progressor F19 TI

Modeljaar: 2015-2016
Taillering: 122-75-104
Lengte: 177
Radius: 14-18 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, AirTec technologie, Dual radius, tip-rocker

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

De Progressor-serie bestaat al heel lang bij Fischer. Deze pistelijn bevat ski’s voor beginners tot experts. De F19 is de top-ski in de lijn, bovendien de enige met metaal erin. Dat brengt wel wat extra stijfheid en precisie met zich mee, maar de radius is het belangrijkste verschil met het model eronder, de F18. De F18 is meer geschikt voor het korte werk, terwijl de F19 zich vooral thuis voelt in lange gesneden bochten.

Maar vergis je niet. De Progressor-lijn heeft een zogenaamde ‘dual radius’. Dat wil zeggen dat de radius niet over de hele lengte van de ski dezelfde is. Aan de voorkant is de radius wat kleiner (ongeveer 14 m), en het insturen dus wat directer. Als je de druk gedurende de bocht naar achteren verplaatst, krijg je te maken met de langere radius (18 m) die de ski doen aanvoelen als een consumenten GS ski. Wat tip-rocker helpt ook bij dit hele proces.

Niet specialistisch

In tegenstelling tot de meeste raceski’s is de F19 leuk voor een hele brede range aan skiërs. Van niveau 4 (ik heb ze er op zien skiën en hun woorden waren lovend en behoorlijk verrassend voor een ski die als ‘gevorderde-expert’ ski in de markt staat) tot echte experts, technisch gezien. Iedereen heeft er plezier van en kan spelen met die radius en bochtgrootte zonder dat het veel kracht kost.

Een echte ‘charger’ zal de ski waarschijnlijk wat saai vinden en dat hij niet genoeg rebound heeft. Wat ook bijdraagt aan het feit dat je niet echt een race-gevoel krijgt bij deze ski, is dat ie erg licht is. De AirTec (stukken uitgelepen uit de houten kern en verstevigende lagen) maken de ski echt licht van gewicht. Daardoor voelt hij speels en makkelijk om te gooien. Hij is wat minder aan de sneeuw geplakt daardoor. Vandaar hij wat instabieler aanvoelt dan hij daadwerkelijk is.

Want van ijs tot zware natte sneeuw en buckels – deze ski kan alle pistecondities zonder moeite aan. En onder de voeten van zowat elke skiër, onafhankelijk van niveau, stijl of postuur.

Conclusie

Een echte allrounder. Dat zie je ook in de scores die ik hem geef: overal erg goed, maar bijna nergens blinkt ie echt in uit. Dit is een ski voor mensen die alles willen, of mensen die niet weten wat ze willen…

Characteristics

PlayfulStable
ForgivingPunishing
LivelyDamp
SkiddingCarving
Low speedHigh speed
Short turnLong turn
Soft snowHard snow

32 comments on “Review: Fischer Progressor F19 TIAdd yours →

 1. beste Gigi,
  Bedankt voor de nuttige tips, dit lijkt wel de ski die ik zoek. U raad mij de 1.70m aan. Mss ga ik de 1,63m nemen radius kleiner en minder weerstand in papsneeuw aan het einde v/d dag. Of doe ik hier fout mee ?
  Grtjs Ron

  1. Ron,
   Ik zou echt voor de langere ski gaan. In handelbaarheid lever je daarmee praktisch niks in, terwijl je aan stabiliteit en demping er veel mee wint. In dit artikel meer over skilengte.

  1. Hij is vooral wat anders, niet per se beter of minder goed. Maar hij geeft wat meer rust en demping voor een zwaardere skiër dan de F18. Dat wel.

 2. Hoi Gigi,

  Welke lengte van deze ski zou je aanraden voor iemand met niveau 5 a 6 (volgens jouw artikel).

  Eigen lengte 1.86
  Gewicht 78 kg

  Groet Joeri

 3. Hallo Gigi,

  Is de nieuwste versie van de fischer progressor 19 gelijk qua stijl en kwaliteit als deze omschreven is? Of is het weer een geheel andere ski opzich?

  Zelf ben ik 1.81 en twijfel ik ook nog over de lengte die ik zou moeten aanschaffen 1.70 of 1.77 wat raad je aan(85kg)?

  1. Alle versies van de F19 zijn technisch hetzelfde, ook die van dit jaar en zelfs die van volgend jaar zal niet veranderen. Met jouw postuur zou ik zeker de 177 nemen. Eventueel zou je nog kunnen twijfelen over de 182, maar 170 is echt veel te kort. Dan doe je de ski geen recht. 177 dus.

 4. Hallo Gigi,

  Ik twijfel over welke lengte van deze ski ik zou kopen? Ik ben een skiër van niveau 7, ik ben 1.77 m lang en weeg 75 kilo. Zou ik 1.70 m nemen of 1.77 m?

  Groeten, Gert

 5. Ik heb de F19 dit jaar aangeschaft (deels op basis van Gigi Ski) en afgelopen maand uitgeprobeerd. Mijn ervaring als ‘intermediate’ skiër is als volgt:

  Positief:
  – Kwalitatief is de F19 gewoon een goede ski en voelt zeer degelijk aan.
  – Veelzijdig is hij ook: met deze stevige ski snijd je redelijk makkelijk door de papsneeuw. Over goed geprepareerde piste is hij snel, maar met goede kantengrip (NB: ski’s waren nieuw, dus goed geslepen). Lange bochten zijn het makkelijkst, maar even flink remmen op een zwarte of ijzige piste is geen probleem.

  Minder positief:
  – Ik ben lang (1,89) en koos daarom voor de 177 lengte. Maar ik ben ook vrij licht (+/-75kg) en dat wordt je met deze ski’s niet in dank afgenomen. Ik krijg onvoldoende gewicht op de voorkant van de ski’s, waardoor de punten te veel zwabberen. Dit merk ik vooral goed op hogere snelheid rechtdoor. Voor mij zijn de ski’s dus ofwel iets te stevig dan wel iets te lang.

  Hopelijk helpt deze feedback andere mensen in hun keuze.

 6. Bedankt Gigi voor je goede raad. IK heb in december de Fischer progressor F19 aangeschaft. Deze ski doet werkelijk alles zowel korte bochten als lange bochten. Poedersneeuw, slush, verse sneeuw en geprepareerde pistes. In vergelijking met mijn vorige ski’s is dit een hele verbetering. Ik moet er wel bij vermelden mijn vorige ski’s waren wel al meer dan 10 jaar oud en waren aan vervanging toe.

 7. Deze ski op advies van Gijs gekocht.
  Lengte 1,70 m
  Zelf ben ik 1,76 m 70 kg.
  Nivo 6 a 7

  Het was even wennen. Mijn oude ski’s waren korter minder stevig en all mountain.
  Maar eenmaal gewend een hele fijne ski. Zelf heb ik het idee dat ik betere techniek heb gekregen door op deze ski te skiën. Dit omdat ik mij moest concentreren op mijn techniek in vergelijking met mijn oude ski’s. Nu ik er aan gewend ben, ben ik ook zeer gelukkig met mijn keus. En zachte of harde sneeuw, snel of rustig, het maakt niet uit. Alles gaat net zo fijn.
  Gijs bedankt voor je advies.

  1. Formeel komt de Progressor-lijn inderdaad niet meer voor in de line-up van 2019-2020 (bevestigd door hoofdkantoor Fischer). Echter wordt een aantal modellen nog wel gemaakt en geleverd. De F18 onder andere. Een beetje vaag dus. Maar ga er vanuit dat de Progressor-lijn er inderdaad uit is en wordt vervangen door de RC One lijn.

   1. De laatste keer dat ik de Fischer F19ti “in het wild” heb gezien was in modeljaar 2020-2021.
    De skis zijn nog overjaars te koop tegen zeer goede prijzen, maar daarna moet je dus uitwijken naar een nieuwere modellijn.

    1. Daarom staat er ook een opmerking bovenaan de review, en is ie te vinden in de categorie ‘previous modeles’. Er is niet echt een nieuwe equivalent van deze ski met dezelfde kwaliteiten. Niet bij Fischer althans.

 8. Beste Gijs,

  Zelf ben ik 1.88 en 97kg

  En kan aan een model uit 2019 komen van 1.82 komen.

  Is dit wel goed? Of toch te lang?

  Groet Andreas

 9. Vorig jaar deze ski’s gekocht (182 cm) op advies van Gijs en heel tevreden van de ski’s. Ze zijn heel stabiel en vergevend, ook op hoge snelheid.

  Als de pistes niet goed geprepareerd zijn is het wel hard werken.

  De bindingen stonden op 7,5 en op hoge snelheid in een bocht zijn de bindingen helaas los gesprongen en is het ijzer van één van de bindingen verwrongen geraakt 🙁 Volgende keer dus een beetje hoger zetten…

  1. Als je binding echt onbedoeld is los gegaan zou ik ze bij een shop opnieuw laten afstellen. Maar dat je binding los gaat als er een kracht op staat die mogelijk schadelijk is voor bijvoorbeeld je gewrichten, dan doet die binding exact wat ie moet doen. Ik zou niet zelf aan de schroef gaan draaien…

 10. Dag Gijs. Circa 2 jaar geleden vroeg ik je om advies welke ski’s het beste bij me zouden passen. Je antwoord obv gegeven parameters was F19’s 177/182. De ski’s verdwenen weer van mijn radar tot vorige maand na terugkeer van wintersport. Helaas bleken de Progressors toen vervangen te zijn door RC Ones voor seizoen 2019/20. Buiten NL heb ik na enig zoekwerk nog F19 177 met RSX12 GW bindingen gevonden. Vanmiddag werden ze bezorgd. Hoewel laat wilde ik je hierbij nog bedanken voor je advies. PS Volgende maand gaan ze 1ste keer in/op de sneeuw. Ik ben zeer benieuwd……..

 11. Hoi Gijs,

  Toevallig kort geleden de F19’s in 182cm van iemand overgenomen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze wel zwaar vind aanvoelen, maar ik vergelijk ze met mijn Dynastar Mythic 87 die 1600gr per ski wegen en dat is dan iets met ‘appels’ en ‘peren’ 🙂 Volgende week worden ze uitgelaten. Ik ben benieuwd.

 12. Beste Gigi,

  Ik wil graag de F19 bestellen maar kan overal enkel nog 182 cm vinden. Zelf ben ik 1.80, dus dit lijkt mij te lang. Hoe denk jij hierover?

  Groeten,
  Peter

  1. 177 zou ik zeggen. Maar de ski is al drie jaar overjarig meen ik. Inmiddels zou ik deze ski ook niet meer zo vaak aanraden. Hij is ingehaald door een aantal andere zeer goede allround ski’s.

   1. Hoi Gijs, ik heb de F19 in 177 al een paar seizoenen. Wat zijn de zeer goede allround ski’s waardoor hij ingehaald is?

 13. Hi Gigi, need your advice.
  I am 1.77cm and I was driving progressor f19 170cm.
  After my ligaments surgery I feel problems, cannot press the ski enough and it’s torture for me.
  What do you think of switch to rc one 72 163cm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *