Review: Fischer RC One 72 Multiflex

Modeljaar: 2019-2020
Taillering: 119-72-102
Lengte: 177
Radius: 17 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, Bafatex, tip-rocker

Over deze ski

De RC One-lijn vervangt de Progressor- én de Pro Mtn-lijn bij Fischer. De 72 Multiflex is de smalste en op papier de meest sportieve van de hele lijn (die loopt t/m 86 mm onder de voet). En als je naar de ingrediënten kijkt, lijkt dit de directe opvolger te zijn van de Progressor F19.

Multi-radius (maar relatief lang onder de voet), wat tip-rocker, metaal, sidewall. Alle goede dingen van een goede ski. Wat lichter gemaakt met Bafatex (een carbon-achtig materiaal in de tip en de tail). Kortom: het zou de pisteski moeten zijn voor de gewone man (dus niet voor de racer, die bij de Curv-lijn terecht kan).

Eng instabiel

Deze ski echter in geen enkel opzicht zoals zijn voorganger, behalve dat ie ook van Fischer is. Als je langzaam skiet, lijkt de tip niet aan te grijpen. Hij zwabbert alle kanten op, pakt geen lijn. Zet je hem verder op de kant, dan geeft de tip steeds minder thuis en valt de grip onder de voet ook weg. Gooi je er wat energie in, dan schiet ie echt volledig ongecontroleerd alle kanten op.

Ik dacht eerst dat het aan de tune lag, of aan mij. Maar ik heb de lat bij verschillende test-events geskied en ik voelde steeds hetzelfde. En ik ben ook niet de enige die dit bij deze ski heeft ervaren. Misschien wat minder heftig verwoord als ik hier doe, maar zeker een groot contrast met de voorganger van hetzelfde merk én ten opzichte van vergelijkbare ski’s van andere merken.

Conclusie

Een zeer instabiele, onvoorspelbare lat. Ik – en meer testers op verschillende events – zouden deze ski niet snel aanraden aan mensen. Hooguit aan een wedelaar die geen grote kanthoeken maakt en alleen wat grip direct onder de binding nodig heeft: een zogenaamde tutti-frutti skiër.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

3 comments on “Review: Fischer RC One 72 MultiflexAdd yours →

  1. Ik ben blij met je review. Ik ski de 74 (als gedwongen opvolger van de Progressor omdat ik Gripwalk bindingen ‘moest’).
    Ik heb dezelfde ervaring als jij. Een beetje een tegenvaller.
    Ik kijk nu naar de RC4 RCS Allride. Terug naar de basis 😉

    1. Je kan ook nog naar de Curv DTX kijken als je vooral wil carven. Als je meer van de ‘oude stempel’ bent (qua stijl), dan is de RC zeker een mooie ski.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *