Review: Fischer RC4 The Curv DTX

Modeljaar: 2016-2017
Taillering: 121-72-106
Lengte: 178
Radius: 17 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, Air Carbon TI 0.8, Concave sidewall, Diagotex, race-belag

Nota bene: deze review is gebaseerd op de 2016-2017 versie van deze ski. Voor seizoen 2017-2018 en 2018-2019 is deze ski ongewijzigd, op het uiterlijk na.

Over deze ski

The Curv is bij Fischer de opvolger van de Superior-lijn. In de RC4 familie van dat merk (dat wil zeggen: 4e generatie Race Code) heb je de echte FIS-modellen, de Wolrdcup SC en RC (consumenten SL en GS ski, reviews op deze site) en dan kwam vroeger de Superior-lijn. Alles iets vriendelijker, wat tip-rocker, maar nog steeds echt onderdeel van die race-familie (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Progressor-serie, die gericht is op veel allrounder gebruik).

Die Superior-lijn (vroeger wat dat een korte radius SC, een middelgrote radius Pro en een lange radius RC) is nu dus vervangen door The Curv. Die naam afkomstig van de concave sidewall, die meer grip geeft. Maar dat is niet het enige wat is overgenomen uit de echte race-modellen van Fischer. Ook het fel gele race-belag, het Diagotex-materiaal (DTX, afgekort) voor extra torsie-stijfheid, en het ontbreken van rocker – voor de echte techniekpuristen. Er is trouwens ook nog een steviger broertje met een zwaardere binding en race-plaat. En er is ook een lichter broertje, de TI, met wat dunnere metalen lagen, geen DTX en bovendien wat rocker, wat die ski echt een stuk vergevingsgezinder maakt en meer voor alledaags gebruik.

Split

De DTX is een serieuze ski. Hij is stijf (ook in de torsie), niet vergevingsgezind en vraagt zowel focus, als techniek, als kracht om deze ski goed te skiën. Heb je een slechte dag, dan heb je op deze ski’s ook echt een slechte dag. En dan ben je blij dat je nog niet eens op de heftigste Curv staat (die zonder toevoeging, met het rode Fischer-logo en de dikke race-plaat). Daarmee bedient deze ski eigenlijk dezelfde doelgroep als de Worldcup RC. En daarmee creëert Fischer eigenlijk een gat in hun lijn.

Waar je vroeger de Superiors had met race-ski voor de mindere goden, is er nu een ski die net zo heftig is als de Worldcup RC en dan een hele tijd niks totdat je bij de Progressors uitkomt, wat echt een ander kaliber ski is (minder performance gericht en meer op alle mogelijke sneeuwcondities e.d.). Toegegeven, de Curv TI is er nog wel met zijn rocker en minder heftige bouw – en dat is ook een heerlijke cruise-ski voor op de piste. Maar dat prachtige huwelijk tussen prestatie en toegankelijkheid dat de Superiors hadden is niet meer.

Conclusie

Een stijve race-ski waarop je niet mag racen. Kost veel kracht en focus om te skiën, en laat een gat achter, zowel in je portemonnee als in de line-up van Fischer.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

29 reacties op “Review: Fischer RC4 The Curv DTXVoeg die van u toe →

  1. Dat zou best kunnen. Ik heb er zelf niet op geskied, maar de kans is groot dat ze de Superior SC inderdaad een ander kleurtje en naam hebben gegeven. Specificaties lijken in ieder geval overeen te komen.

 1. Hallo Gigiski,

  Je hebt de 178 getest. Ik ben zelf 189, 85 kg en wil de dtx aanschaffen. Twijfel tussen 178 en 171. Heb je advies?

  Thanx voor je reactie

  Raoul

  1. Ik zou zeker voor de 178 gaan. Maar als je twijfelt of de ski niet ’te veel’ voor je is, moet je een ander type ski overwegen, niet een andere lengte.

   1. Dank voor je snelle reactie. Keuze tussen lengtes was gebaseerd op Fischer’s promotie. Lengte vd ski geeft hierin bochtenvoorkeur. Wil nl niet alleen maar lange bochten skieen. Zat daarom te twijfelen. Nu niet meer 🙂

    1. Nou, de 171 heeft 16 meter radius, de 178 heeft 17 meter radius. Dus zo veel maakt dat niet uit. Ik heb ook een dag op de DTX in 171 geskied overigens. Helemaal niks mis mee. Ik miste alleen wel wat lengte op steile, ijzige pistes. Extra lengte is dan voor mij vooral extra staalkant en dus grip… Stabiel genoeg, overigens. Geen enkel probleem (in tegenstelling tot sommige andere ski’s op zo’n lengte).

 2. Hallo Gigiski,

  Ik ben in bezit van de RC4 Superior Pro, lengte 1.70m. Ik heb hier de laatste 3 jaar enorm op kunnen genieten, zowel korte als lange bochten, van gas geven naar ontspannen naar beneden.
  Nu overweeg ik om de Fischer RC4 the Curve aan te schaffen (omdat een maatje mijn ski’s graag over wilt nemen).
  Nu twijfel ik alleen aan het type. Ga ik voor de TI of DTX?
  Ik ben dus op zoek naar een ski waar ik serieus mee kan knallen, maar ook met m’n minder goed skiënde vrienden leuk mee naar beneden kom.
  Ik hoor het graag.

  1. De TI moet je qua gedrag vergelijken met de Superior-lijn (beetje rocker, niet al te heftig maar stabiel zat voor een hoger tempo). De DTX is meer zoals de RC4 Worldcup RC: geen rocker, minder vergevingsgezind (vooral in buckels, oneffenheden op de piste, losse of diepe sneeuw). Geeft erg veel terug, maar vergt wel concentratie en focus.

   1. Bedankt voor je snelle reactie.
    Welke zou jij adviseren voor iemand zoals mij?
    Ik hou er van om voor het ontbijt met de eerste gondel te gaan en even flink te knallen. Maar na het ontbijt ski ik met een gezelschap van niveau 3t/m8. Ook met deze club wil ik kunnen variëren tussen het korte werk en lange gesneden bochten. Tevens ben ik iemand die iedere afdaling zichzelf ergens weer wil verbeteren.
    Ik hoor graag van je.

    1. Dan zou ik voor de TI gaan, persoonlijk. Neem mem echter wel op lichaamslengte (of zo veel mogelijk in die richting). Maar je kan natuurlijk ook je Superiors houden, dat maakt qua skiën niet zo veel uit.

 3. Hey, vraagje… ik kan een enorm koopje doen wat betreft de TI’s. Het is me niet helemaal duidelijk of je ze echt goed vond of eerder middelmatig. Ze zouden gewoon moeten dienen voor op de piste, eerder klassieke skistijl en heel belangrijk: ze mogen foutjes niet te erg afstraffen. Ik zou ze cadeau doen aan iemand die de laatste jaren teveel aan het sukkelen is met te slappe ski’s en die daardoor een zwarte piste niet meer degelijk af kan komen. De skiër in kwestie heeft echter bakken ervaring maar de centen niet om goed materiaal te kopen.

  1. De TI is zeker niet slecht, maar echt van een heel ander kaliber dan de DTX of de Curv. Als diegene echt een high-end ski wil, zou ik iets anders nemen. De RC4 Worldcup RC (Pro) bijvoorbeeld, die is ook voordelig te krijgen en komt veel meer in de buurt van de Curv (DTX) dan de Curv TI.

   1. Thx… misschien had ik het er bij moeten schrijven dat ik iets zoek dat ook gemakkelijk vertrouwen geeft. Dat is hij namelijk helemaal kwijt. 3 jaar geleden skiede hij me helemaal stuk, nu ging een zwarte piste niet meer. Misschien kan ik beter een lessen cadeau geven maar ik weet zeker dat de slappe skies niet helpen.

    1. Voor meer vertrouwen zou ik ook zeker eens kijken naar de Völkl Racetger Speedwall GS UVO of bijvoorbeeld de Rossignol Hero Elite LT TI. Die zijn ook net een tikkie veelzijdiger dan deze Fischers, vind ik.

 4. Hallo ik ben in het bezit van een Curv DTX rc4. Ik ben 179 lang en 80 kg, een sportieve, ervaren skiër. Mij is geadviseerd om een lengte te nemen van 164 in plaats van 171. Vanwege de skikwaliteit. En het carven. De vraag is is dat zo ?

  1. Met ‘skikwaliteit’ bedoelen ze denk ik de handelbaarheid?
   Ik vind het een vreemd advies, eerlijk gezegd. Dat is net zoiets als een autodealer die tegen een klant zegt: “Die Ferrari is een prachtige auto meneer. Maar we zullen hem uitrusten met een 1.3 liter dieselmotor uit een Fiat Punto, anders wordt het veel te heftig allemaal.” Daarvoor koop je geen Ferrari natuurlijk…

   Als zij (of jij) bang zijn/bent voor de handelbaarheid van die ski – wat gezien je profiel niet hoeft denk ik – dan moet je het zoeken in een andere ski, niet in een andere lengte van deze ski. Ikzelf zou je de Curv DTX zeker aanraden als sportieve ervaren skiër. Ik zou zelfs de 178 aanraden, eigenlijk…

   Ik kan me nog voorstellen dat ze hem zelf alleen in 164 op voorraad hebben – voor een winkelier reden om die lengte aan te raden natuurlijk. Ik ben wel benieuwd welke winkel het betreft…

 5. Hallo. Ik ben in het bezit van een rossignol pursuit 14.0 prestige (2013). Dit is een vrij zware en stugge ski en heb veel moeite met buckels. Zou graag een iets soepelere ski willen die me wat makkelijker (korte) bochten laat maken. Heb nu zo’n vijf jaar ervaring. Kan alle pistes afkomen maar kan aan de techniek nog wat schaven. Denk om te kiezen tussen Curv TI of progressor 800.

  Welke ski’s zou je me aan kunnen raden?

 6. Beste …,

  Ik ben op zoek naar een paar ski’s. Heb mij gecontreerd op de Fischer RC 4 The curv. The DTX is mij te heftig, maar zie de Curv AR en de Curv TI AR. (Zie ook de plaatjes bovenin de review). In de winkel merk ik een prijsverschil van 100 Euro. Kun jij aangeven wat het verschil is tussen de Curv en de Curv TI
  Mijn profiel; 1,83, 62 jaar, 77 kg, gevorderd skier.

  1. De Curv (zonder toevoeging) is de ‘hoogste’ in de lijn: extra metaal, DTX-materiaal (een variatie op carbon), raceplaat… De Curv TI daarentegen is de vriendelijkste, meest allrounde in de lijn.

 7. Deze ski’s een dag geprobeerd op 1,78. Ik ben zelf 1,83 en een ervaren skiër.
  Ik vond het verschil met deze DTX en de RC4’s WC op harde en strakke pistes nog niet eens zo heel erg groot. De RC4’s sturen en snijden weliswaar iets strakker, maar de DTX doen daar maar heel weinig voor onder. Dit zijn wel echte GS ski’s, willen gestuurd worden en hebben een voorkeur voor lange bochten met enige snelheid.
  De échte verrassing kwam na de middagpauze, toen de sneeuw in het dal al behoorlijke pap was geworden en er veel hopen waren. De DTX geven dan nog heel veel vertrouwen en sturen dan ook zonder te ‘happen’. Is in deze omstandigheden zelfs zeer gecontroleerd te ‘roetsjen’ op de staart. Ik zou deze ski’s verkiezen boven de RC4’s vanwege dit veelzijdige karakter, echt een heerlijke ski om mee te knallen maar ook om rustig(er) mee te rijden.

 8. Hoi ,
  Is er een groot verschil tussen de Fischer the curve ti en de Fischer the curve pro ti ?
  Die laatste heb ik een dag geskied en was een fijne ski , maar kan hem bijna nergens vinden .

  1. De Curv Pro TI is volgens mij gebaseerd op de oude Superior Pro (met het hapje uit de achterkant). Is wat levendiger dan de Curv TI, maar ook iets instabieler. Je vraagt dit echter onder de review van de DTX, wat wéér een andere ski is. Veel verschillen dus, maar dat zegt allemaal niets over in hoeverre een van die ski’s de beste keus is voor jou.

   1. Omdat er geen aparte review was van de Ti vroeg ik het bij deze en omdat ook de Ti op de afbeelding er boven staat . Maar is de Ti dan een nieuwere versie dan de Pro Ti . Momenteel heb ik de Fischer F19 (182cm)en zou ik de Pro Ti(171cm gehuurd) voor erbij willen hebben omdat ik die ietsje makkelijker vond skiën in kortere bochten .

    1. Dit is ook al weer de ‘oude’ DTX. Tegenwoordig is de hele line-up anders. Dus het is echt een beetje lastig om alles te ontrafelen. En misschien overbodig. Het is makkelijk als je aangeeft wat je wil in een ski, dan kan ik suggesties doen. Dit proces (‘zou deze ski wat zijn voor mij?’) is een heel traag en omslachtig proces.

  2. Hoi,
   Het is alweer een paar jaar geleden maar ik kan mij de Fischer DTX als een hele fijne allround ski herinneren. Echt een sportieve ski die veel van de RC4 wegheeft, maar net de scherpe randjes mist. Maar je kunt er ongehoord hard mee boenderen en is dan een stuk vergevingsgezinder dan de echt sportieve broeders. Laat ik het zo uitdrukken: bij perfecte biljartlaken-strakke pistes zou ik voor een sportieve Long Turn / Super G-ski gaan, in de middag zou ik kiezen voor de Fischer DTX. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Rossignol Hero Elite LT van 183 cm (gelijk aan mijn lengte), ook een hele fijne ski die hard wilt gaan, zonder compromisloos te zijn. Ik denk dat deze net iets sportiever is (maar is ook geen hard core racer) maar zoals gezegd kom je niets tekort bij de DTX. Overigens, je mag je daarbij afvragen of normale stervelingen die 1 of 2x per jaar op wintersport gaan, echt plezier beleven aan een super sportieve ski. De Pro Ti ken ik niet, maar misschien heb je er iets aan.

 9. Hallo Gigiski,

  ik ben zelf een sportive en ervaren skiër, ik ben 183 cm lang, weeg ongeveer 88kg en wil de fischer rc4 dtx aanschaffen. Twijfel alleen nog tussen 178 en 171. Heb je advies?

  Bedankt voor je reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *