Review: Head Kore 93

Modeljaar: 2017-2018
Taillering: 133-93-115
Lengte: 180
Radius: 16,4 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, graphene, Koroyd, tip-rocker, tail-rocker

Nota bene: deze review is gebaseerd op de 2017-2018 versie van deze ski. Voor seizoen 2018-2019 is deze ski ongewijzigd, op het uiterlijk na.

Over deze ski

De Kore-serie is de nieuwe freeride lijn van Head. Ze vervangen de ‘Rotor’-serie (met ski’s als de Cyclic, Collective, etc.). De Kore-lijn kent drie modellen: de 117, de 105 en deze 93. Allemaal zijn ze ontworpen als freeride ski, dus voor in alles buiten de geprepareerde piste. Licht gewicht is zeker een eigenschap die daar volgens Head bij hoort, evenals tip- en tail rocker.

Die zaken willen ze bereiken door het gebruik van graphene – een materiaal met vergelijkbare eigenschappen als carbon, maar dan nog lichter, zegt men. Om de ski in de oneffenheden van het terrein niet al te stuiterig te laten worden, hebben ze er echter ook het nieuw ontwikkelde Koroyd erin verwerkt: een vorm van aramide (een materiaal dat je ook vindt in kogelwerende vesten), die juist krachten en impact moet absorberen en dus voor demping moet zorgen. (Torsie)stijfheid van graphene en het dempende vermogen van dat Koroyd moeten dus een ski opleveren die normaal gesproken met metaal zou zijn vervaardigd, wat weer veel zwaarder is. Allemaal heel leuk. Maar werkt het ook?

Typisch Head

De ski’s hebben op de sneeuw goede grip, zijn goed gedempt en zeer stabiel. Een geslaagde toepassing van al die technologie dus. Ze skiën erg prettig, zeker als je wat harder gaat. Maar voelen ze door al die fancy zaken nou ook echt licht aan? Niet echt. Niet om te dragen (niet lichter dan concurrenten van andere merken, zo op het gevoel), maar ook niet om te skiën. Eigenlijk eerder wat zwaarder om te skiën, maar dat ervaar ik vaker bij ski’s van dit merk.

Wat ik bijvoorbeeld ook in de Worldcup Rebels-lijn terugvind, is zeer goede demping en stabliteit. Maar ook het feit dat je vrij veel input moet geven om die ski’s aan de praat te krijgen. Om een bocht in te snijden, om de ski te buigen, op de kant te zetten – hij heeft echt een trap onder zijn kont nodig en doet bijna niets vanzelf. Je moet dus best actief erop skiën om ze te laten doen wat ze vervolgens ook echt goed doen: stabiele, voorspelbare bochten skiën. In de poeder vind ik de float van deze Kore 93 overigens niet je dat, maar in crud en op (zachte) pistes, in hopen en in oneffen terrein is het een prettige ski. Zolang je maar niet vies bent van een beetje werken.

Conclusie

Een typische Head ski die je actief moet skiën om eruit te halen wat erin zit. Niet superlicht, niet erg levendig, maar wel stabiel, zeker en lijnvast. Met wat tegenvallende float zou ik hem eerder als een allmountain ski gebruiken dan als speelse freeride-lat.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Head Kore 93Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *