Review: Head V-Shape V10

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 129-85-121
Lengte: 177
Radius: 14,8 m
Constructie: houten kern, gedeeltelijke sidewall, karuba en graphene versteviging, tip-rocker

Over deze ski

Deze ski vervangt de Instinct-lijn die Head de afgelopen jaren had voor makkelijk skiën in alle soorten sneeuw. Het concept van deze V10 is: een makkelijk te skiën ski die de float geeft om ook mee off-piste te gaan én die op de piste goed gecarved kan worden. Een hele opgave. En mijns inziens is de opdracht met deze ski ook maar ten dele gelukt.

De ski heeft de geometrie en sidecut van een echte carver: brede tip die vroeg aangrijpt; brede tail die pas laat loslaat. Hij slipt niet heel gemakkelijk – de tip en tail grijpen daarvoor te snel aan, zeker met de vrij extreme taillering. En de ski is weliswaar vrij breed – 85 mm onder de voet – in zachte sneeuw heb je er niet zo veel aan als je zou denken.

Langzaam snijden

Omdat de tip alleen maar wil aangrijpen, doet ie dat ook in zachte sneeuw. In slush, in verse sneeuw, in alles. En dan gaat ie snijden. Hij snijdt zich dan zo diep in de sneeuw, dat je toch weer vrij ver in de sneeuw zakt, wat het makkelijk skiën niet ten goede komt. Je kan er bij deze ski gewoon eigenlijk niet voor zorgen dat de tip niet aangrijpt en je dus wat aan de breedte onder de voet zou hebben voor float.

Maar op harde sneeuw dan? Op harde sneeuw snijdt deze ski goed – zoals verwacht. Maar het omkanten is traag en de ski laat echt wat liggen op het gebied van stabiliteit. Ook al zou je het durven, de ski loopt gewoon niet snel. Er is echt een plafond qua snelheid die je erop kan halen. Daar komt bij dat met een radius van 14,8 meter bij een ski van 177 het ding alleen maar wil draaien en draaien en draaien. Je bent dus best hard bezig – met die breedte onder de voet voel je dat ook in de knieën – zonder dat je er iets voor terugkrijgt. Van echt veel rebound is ook niet echt sprake namelijk.

Conclusie

Een ski die het perfecte huwelijk zou moeten zijn tussen carve-eigenschappen en float is helaas niet gelukt. Dat ie zo goed kan carven hindert hem in de float en de breedte onder de voet hindert het carven. En met die snelheidslimiet – een ski voor je schoonmoeder misschien?

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

 

0 comments on “Review: Head V-Shape V10Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *