Review: K2 iKonic 80 TI

Modeljaar: 2017-2018
Taillering: 129-80-112
Lengte: 177
Radius: 16,3 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

De iKonic lijn van K2 bestaat al twee jaar als ‘frontside’ allmountain lijn. De vorige versies waren zo soft dat je er niet heel veel steun aan had. Dat gold voor wel meer ski’s van K2 de afgelopen jaren. Voor 2018 hebben ze al die lijnen herzien en eigenlijk helemaal opnieuw opgebouwd. Een nieuwe kern, nieuwe verstevigende lagen, alles nieuw.

En dat heeft gewerkt wat mij betreft. Net zoals zijn bredere broertje van 84 mm onder de voet is het een stabiele ski die in alle omstandigheden die je op de piste vindt erg behulpzaam is. Een fijne ski voor een heel breed publiek. Hoog tempo, laag tempo, alle bochtsoorten – vanaf niveau 6 heeft elke skiër hier een bondgenoot aan op de piste.

Smaller is steviger

Bij veel allmountain ski’s is het zo dat hoe breder de ski wordt, hoe stijver hij wordt. Bij K2 hebben ze het andersom gedaan: de 84 TI is iets softer (vooral in de torsie) dan de 80. En dat is eigenlijk wel logisch vind ik. Die stijfheid dient je vooral op de piste; in diepere sneeuw kan een wat zachtere ski een heerlijk zwevend gevoel geven.

De iKonic 80 is een heerlijk stabiele, maar makkelijk te skiën ski. Goede grip, niet super gedempt, maar steviger dan het merk doet vermoeden, met zijn naam super ‘smooth’ te zijn. Niet dat ze dat niet zijn, maar de stabiliteit is echt een aangename verrassing voor alle skiërs. Lichtgewichten skiën er zo op dat ze lekker makkelijk draaien (de afgeronde tip en tail helpen daar erg goed bij); steviger skiërs kunnen er echt wel hun krachten in kwijt. Een goede opvolger voor de doelgroep die de afgelopen jaren perfect bediend is door de Salomon X-Drive 8.0 FS.

Conclusie

Een zeer goede allround ski die zowel pisteski als allmountain kan heten. Voor een zeer brede groep zeer geschikt voor alles behalve diepe poeder naast de piste.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

12 comments on “Review: K2 iKonic 80 TIAdd yours →

  1. De K2 Konic 78 heeft geen houten kern en zou ik dus niet vergelijken met de iKonics. De schuimkern maakt de ski flexibeler, maar ook een stuk minder stabiel en duurzaam.

  1. De K2 iKonic 80 van 2016-2017 (en 2015-2016, die twee zijn dan weer hetzelfde) is echt een heel andere ski. Die oude versie wat slap, instabiel, weinig grip. Compleet het tegenovergestelde van de huidige versie. Dat geldt overigens ook voor de oude iKonic 85, die op diezelfde punten echt niet te vergelijken is met de huidige 84.

 1. Hallo Gigi,

  excuseert, mijn Nederlands is slecht.

  Hebt jij een opinie tussen deze ski en de charger (speed charger).
  Nu ik heb de K2 Darkside voor buiten piste ski.
  In geleden tijds ik hebt de K2 Apache Crossfire en de Axis X, en ik vind deze skis mooi (zo mooi dat ik alleen koopen K2 nu).

  Ik liever de ski heel-snel, allover (corduroy, sterk, ijs, sprongen, whatever), niet zo veel draaien: meer langer dan korter.

  Dui,
  Perry

  1. Als je al een ski hebt voor buiten de piste, zou ik de Speed Charger kiezen voor alles op de piste. Moet dit je enige ski worden, dan zou ik de iKonic 84 TI of 80 TI kiezen.

 2. Hoi Gijs is er een verschil met de 2019/2020 (de witte) en de 2017/2018 (de zwart groene) want deze worden op snowmagazine.com verschillend beoordeeld de 2019/2020 komt daar beter uit de test?
  Mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *