Review: Nordica Dobermann Spitfire 76 RB FDT

Modeljaar: 2019-2020
Taillering: 126-76-106
Lengte: 180
Radius: 17 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, full camber, carbon Race Bridge, FDT binding-interface

Over deze ski

Vorig jaar heeft Nordica de nieuwe Spitfire-lijn gelanceerd. Een lijn van high-end pisteski’s, van 1 laag metaal (Spitfire TI), 2 lagen metaal (Spitfire Pro) en 2 lagen metaal én een carbon Racebridge (Spitfire RB). Die laatste versie hebben ze voor seizoen 2019-2020 omgedoopt tot ‘Spitfire 72 RB’. Die ski is ook de basis qua constructie voor deze nieuwe Spitfire 76 RB en de 80 RB.

Dezelfde constructie en radius dus, alleen de breedte op elke plek van de sidecut (tip-waist-tail) verspringt steeds 4 mm. Stevige full-camber pisteski’s met naast de klassieke constructie (houten kern, twee lagen metaal, volledige sidewalls) ook die carbon ‘Race Bridge’. Dat is bij de tip en de tail de toevoeging van carbon om de torsie-stijfheid te vergroten en zowel het aangrijpen van de tip als het vasthouden van de tail te vergroten. Dat resulteert op papier in een stevige, responsieve en niet al te vergevingsgezinde pisteski.

Pittig smooth

Het resultaat is inderdaad een ski die geweldige grip heeft, min of meer van het niveau van de andere Dobermanns. Maar met de medium radius is deze ski wat veelzijdiger in de bochtvorm. Die is ook makkelijk te manipuleren. Korte bochten slippen is geen probleem. De ski is er goed gebalanceerd, waardoor hij ook erg goed naar je luistert. Leg je hem op zijn kant, dan snijdt ie mooie constante bochten. Geef je korte drukmomentjes, dan wedelt de ski makkelijk en licht.

De ski is al niet heel zwaar. De lekkere rebound zorgt voor wat hulp bij het omkanten. Daarin is de ski net wat minder direct en agressief dan de 72 (die echt gemeen kan bijten soms), maar ook net niet aan de vage kant, wat je bij de 80 wel net merkt. Een heel mooi allround middenmaatje dus, de 76. De stabiliteit en grip van de smallere, pittige 72, maar de smoothness en de relatieve vergevingsgezindheid van de 80.

Conclusie

Een zeer goede high-end pisteski. Allrounder dan de GS of de SL modellen (qua radius, qua feel), maar strak en direct – veel meer dan veel andere allround pisteski’s. Een erg mooie mix van performance en comfort voor de (ver) gevorderde skiër.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

5 reacties op “Review: Nordica Dobermann Spitfire 76 RB FDTVoeg die van u toe →

    1. Het is een echte pisteski, dus in vergelijking met allmountain- of freeride-ski’s zijn deze inderdaad niet ideaal voor diepere zachte sneeuw. Ten opzichte van andere pisteski’s doet deze het echter prima als er wat slush of poeder op de piste ligt.

  1. Hoi Gijs,

    Deze ski lijkt me wel wat voor mij; ik wil een degelijke piste-ski met vooral goede rebound en grip (heb bvb wat mindere ervaring met huur-ski’s op ijs), die me vertrouwen geeft (skiniveau 6-7). Zo all-round mogelijk voor alle piste-condities, zonder dat er eisen zijn voor off-piste of diepere sneeuw, maar waarmee ik nog steeds eens een lijntje naast de piste kan proberen. Voor volledige dagen buiten de piste kan ik nog steeds wat huren of uitkijken naar 2e ski op termijn.
    Een zeer hoekige tail ben ik niet zo voor heb ik gemerkt bij het huren, daarom dat deze ski me wel aanspreekt. Is deze ski even all-round als de Fischer F19 of raad je die nog steeds aan voor bovenbeschreven toepassing? Die is wel wat smaller en heeft een iets meer hoekige tail, right? Zou dit ook een goede ski zijn voor beginnende skileraren?

    Thnx en greetz!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *