Review: Nordica Dobermann Spitfire (TI, Pro en RB)

Modeljaar: 2018-2019
Taillering: 121-71-101
Lengte: 174
Radius: 16 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, één laag metaal (TI), twee lagen metaal (Pro), twee lagen metaal én een carbon Race Bridge (RB), tip-rocker

Over deze ski

De Spitfire-serie is binnen de Dobermann-racelijn van Nordica het hybride model. Qua radius vallen ze tussen de SL en GS in; in de constructie zijn er verschillende modellen. Deze Spitfire TI met 1 laag metaal, de Pro met twee lagen metaal en de RB met ook nog een carbon Race Bridge (een extra versteviging voor de torsiestijfheid). Verder zijn de ski’s hetzelfde (qua geometrie).

De ski’s zitten dus qua radius en gebruik tussen de slalom en de reuzenslalom in. Dat maakt het technische pisteski’s die voor een breed publiek en een grote variëteit aan omstandigheden geschikt is. In de praktijk heb ik dat ook zo ervaren. De onderlinge constructieverschillen tussen de modellen verwijzen wat mij betreft naar het tempo en de agressie waarmee je skiet. Ski je ontspannen en niet zo hard, dan heb je aan de TI genoeg; ski je hard en agressief, dan wil je denk ik de RB.

Het temmen van de tip

De ski’s draaien makkelijk, zowel in gesneden als geslipte bochten. Eigenlijk zonder al te veel moeite krijg je ze de bocht door. De verschillende modellen zijn ook niet echt verschillend in het gemak van skiën, maar vooral in de stabiliteit als het tempo omhoog gaat en intensiever wordt geskied. De Ti kan dan nog wel eens doorheen getrapt worden, de Pro een stuk minder en bij de RB moet je van goeden huize komen om dat te laten gebeuren.

Wat alle ski’s hebben is een tip die alleen direct instuurt als je ook heel gefocust input geeft op die tip. Je moet extreem voreinwärts bewegen om die tip direct te laten aangrijpen. Doe je dat niet, dan doen de voorste 20 cm van de ski eigenlijk gewoon niet echt mee. Op zich is dat geen probleem, maar dan skiet de ski wat kort en zit er een vertraging in de reactiesnelheid. Mijn tip is dus om de binding structureel één of twee standjes naar voren in te stellen, zodat je meer druk op de tip krijgt. Voor het uitsturen van de bocht, waar de voorganger van deze ski nog wel eens – vooral in zachte sneeuw – moeite mee had, levert dit geen probleem op. In dat opzicht is deze ski niet zo vasthoudend en makkelijk manoeuvreerbaar.

Conclusie

Een goede, allround technische pisteski. Niet bijzonder sportief, maar betrouwbaar en stabiel. Kies de versie op basis van de hoeveelheid kracht die je er qua stijl en tempo in gaat brengen. En zet de binding een tandje naar voren voor een directer aangrijpende tip.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

8 reacties op “Review: Nordica Dobermann Spitfire (TI, Pro en RB)Voeg die van u toe →

 1. Hey Gigi ,
  Heb met kerst de Rossignol hero elite ST getest (163) en die is me zeer goed bevallen.
  Nu wou ik deze bij mijn skishop kopen , maar helaas verkoopt hij geen rossignol.
  Hij raadde mij wel deze ski aan (Ti) .
  Kan je de twee wat vergelijken of doet de dobermann toch onder voor de hero elite?
  Dank bij voorbaat.
  30j , 163cm , 72 kg niveau 7.5

  1. De Rossignol is echt een vrij specialistische slalomski (die ook voor zo’n soort ski vrij allround is). De Nordica is een stuk allrounder, maar daarmee ook minder precies, minder stijf, minder pittig. Als je de Rossignol fijn vond, zou ik niet ‘downgraden’ naar de Dobermann Spitfire TI.
   Ik zou dus een andere shop kiezen waar ze de Rossignol wel verkopen (kijk ook vooral eens online).

 2. Ik heb met de doberman spitfire pro geskied en vond ze super, vooral het gemakkelijk in en uit bochten sturen was zalig en de grip die ik had met deze ski, maar ik vind ze lelijk spijtig genoeg. Zijn er andere vergelijkbare skis?

 3. Hallo,

  Ik skie al 20 jaar, maar mijn techniek is zeker niet perfect (dit uit zich voornamelijk meer als de piste condities wat slechter worden). Een winkelier stelde me de spitfire pro voor, omdat dit een goede piste ski zou zijn, voor een iets gevorderde skiër maar dat je er ook geen expert voor moet zijn. Ben je het hier mee eens? Ik heb van nature nog een oude “Franse” stijl, volgens de verkoper zou dit ook nog lukken met dergelijk model juist omdat dit een tussenmomenten is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *