Review: Nordica Enforcer 100

Modeljaar: 2017-2018
Taillering: 133-100-121
Lengte: 193
Radius: 20,5 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker, tail-rocker

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

Deze ski werd vorig jaar geïntroduceerd (en is technisch niet veranderd). Vroeger was er ook al een Enforcer van Nordica, ook 100 mm onder de voet en met metaal erin – hun eerste grote allmountain succes. En nu is de ski dus terug. Van het smallere broertje (93) was ik niet zo onder de indruk. Maar van deze versie ben ik dat des te meer.

Met houten kern, twee lagen metaal, sidewall en gewoon een mooie constante buiglijn en overall design (de vorm, het rockerprofiel, etc.; niet het plaatje) is het weer een compromisloze knaller van een ski geworden. Geen gewichtsbesparing die je doet stuiteren over de sneeuw. De ski is niet super zwaar trouwens, al helemaal niet om te skiën.

Stabiliteit is troef

Hoe lastiger of inconsistenter de sneeuw, hoe beter deze ski het doet. Het is een typische crud-buster. Stevig, stabiel, niet van zijn lijn te krijgen, goede grip en nog betere demping. Ook in buckels of zwaar verspoord terrein komt de ski goed los, en blijft met zijn afgeronde voor- en achterkant niet haken. En die afrondingen maakt dat ze de staart relatief vlak hebben kunnen houden, wat op harde sneeuw zorgt voor zeer goede grip aan het eind van de bocht. Deze jongens kan je volle bak naar de lift carven.

Voor de lichtere skiërs is dit misschien wat veel van het goede. Maar voor de relatief zware en/of krachtige skiër is het echt een prachtig ding, dat in elke soort sneeuw en in elk soort terrein goed presteert. In diepe fluffy poeder zijn er betere ski’s, maar hoe veel uren heb je dat nou echt in een seizoen? Zodra het spul verspoord is, wil je deze jongens hebben.

Conclusie

Een echt goed stabiele allmountain ski voor mannen. Kan echt van ijs tot poeder, van buckels tot prut. Maar vergt wel wat massa en techniek om de hele dag goed te skiën. Aan de ski gaat het niet liggen, hooguit aan de skiër.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

3 comments on “Review: Nordica Enforcer 100Add yours →

  1. “The Enforcer is my baby,” he says. “But there’s nothing special about it. No ‘3D,’ no screw things on top. I’m not a marketing person, but it’s the same as Wiener Schnitzel. If you have the best meat and best potatoes, you make the best product.”

    Manfred Reitsamer, NORDICA ski factory in Mittersill

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *