Review: Nordica Enforcer 93

Modeljaar: 2016-2017
Taillering: 126-93-114
Lengte: 185
Radius: 18,5 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker, tail-rocker

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

De Enforcer was een paar jaar geleden het vlaggenschip van de allmountain-lijn van Nordica (in de tijd van de Hell&Back serie). Drie jaar geleden verdween die lijn en werd vervangen door de Nrgy-serie. Maar vorig jaar kwam de Enforcer terug met veel ophef en bombarie. Die was 100 mm onder de voet. En voor dit seizoen is daar dus een smaller broertje bij gekomen.

Maar die Enforcers lijken behoorlijk op elkaar. Houten kern, sidewall, twee lagen metaal en een grote gerockerde, brede tip en wat rocker in de tail. Alles wat je wenst in een allmountain ski van deze breedte, zou je zeggen. Ja en nee. De constructie is er een die echt wel allmountain-potentieel heeft. Metaal voor torsie-stijfheid, grip en demping, sidewall voor grip en consitentie… maar dan die tip. Dat is gewoon een poederpunt. En daar zit voor mij een probleem.

Slappe hap

Want de grip is prima op harde sneeuw voor een ski met zo’n kleine contactlengte. Door de tail-rocker en vooral de immense tip-rocker skiet de ski erg kort. Geslipt skiën daar is deze ski voor gemaakt, carven veel minder. Maar hoe je het letterlijk ook wendt of keert, die punt blijft toch een ding. De ski is niet zo stijf en de gerockerde tip is erg groot (lang en breed). Hij klappert gewoon. Er komt tijdens het skiën veel lucht onder. En in verspoorde sneeuw is ie te zacht om er doorheen te knallen.

Dan verwacht je dat ie het in lichte poeder briljant doet. Helaas. De punt blijft gewoon niet boven de sneeuw. Het is heel lullig om te zeggen… de tip van een echte pisteski blijft wel boven de sneeuw, maar deze niet. De Enforcer wordt vaak de E93 genoemd, maar ik vindt de naam ‘U-93’ beter op zijn plaats. Het is gewoon een duikboot.

Conclusie

Als pisteski mist ie contactlengte, rebound en heeft ie een flapperpunt; in de verspoorde sneeuw is de ski niet stevig genoeg voor echt vertrouwen en in de poedersneeuw blijft de ski niet drijven. Ik kan gewoon niet bedenken voor wat voor skiër deze ski geschikt zou kunnen zijn.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

3 comments on “Review: Nordica Enforcer 93Add yours →

  1. Ik ben blij deze mening is te lezen! Ik moet eerlijk zeggen dat hij boven aan men lijst staat om eens een keer mee te skiën. ik had er heel hoge verwachtingen van maar die zijn dus nu al een stuk minder.

    ieder jaar weer hoop ik op een soort van freeride die het ook echt goed doet op de pist, maar meestal vind ik gewoon slappe latten die het vooral doen op perfect snow

  2. Hey Gigi,

    Ik ben eigenlijk verbaast te lezen hoe jij de lat ervaren hebt en hoe alle skisites hem de hemel in prijzen. Kennelijk is échte ervaring totaal anders dan wat de marketingboys weten te vertellen. Nou is het wel een persoonlijk iets natuurlijk, maar toch.
    Deze lat staat/stond ook hoog op mijn lijstje, juist omdat hij stijf is en dus moet kunnen knallen door de grud en zooi. Maar hij moet wel blijven sporen op een gladde piste natuurlijk. Als ie gaat klapperen, is dat juist iets om m niet te nemen…

    Hm, jammer, maar ik ben wel blij jouw ervaring te hebben gelezen.

    1. Dank je, Patrick. Let er wel op dat deze reviews ook ‘slechts’ mijn mening vertegenwoordigen, die gebaseerd is op een momentopname. En aan de ene kant kan ik vaak redelijk door de marketingpraat heen prikken, maar in veel grote skitests (zoals van de NSkiV, DSV, ANWB, etc.) zijn het wel onafhankelijke skiërs die de informatie verzamelen (geen marketing-typs dus). Probleem van die tests is meer dat een individueel geluid ontbreekt, omdat alle testresultaten worden uitgemiddeld in het grote geheel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *