Review: Nordica Navigator 80 en 90

Modeljaar: 2017-2018
Taillering: 119-80-104; 129-90-114
Lengte: 179
Radius: 16,5 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, I-core, Torsionbridge TI, tip-rocker

Nota bene: deze review is gebaseerd op de 2017-2018 versie van deze ski’s. Voor seizoen 2018-2019 zijn deze ski s ongewijzigd, op het uiterlijk na.

Over de Navigator 80

Eerder heb ik al een preview gepubliceerd over deze modellen. Voor informatie over de constructie en dergelijke verwijs ik dan ook graag naar dat artikel. Je vindt dat artikel hier.

Wat goed werkt, is die breder gerockerde tip samen met die strakke body van de ski. Die tip helpt echt bij het verwerken van het terrein en zachte sneeuw, zonder dat je continu aan de kant gezet wordt. De constructie heeft genoeg torsie-stijfheid om precies te sturen en de ski – ondanks de flinke rocker – vrij direct aan te laten grijpen (voor een ski van dit kaliber).

De rest van de ski – geleend van de Dobermann race-serie – zorgt voor goede grip en een voorspelbaar gedrag. Deze Navigator 80 is alleen voor iemand van mijn postuur wat aan de lichte kant (qua constructie), waardoor ik bij krachtige bochten soms door de ski heen trap. Maar rustig op zijn kant draaien, en de ski snijdt overal moeiteloos doorheen. Met de nadruk op snijden. Want slippen doet de Navigator niet zo graag. Zoals ik ook in de Spitfire Pro merkte, laat die Dobermann achterkant gewoon niet snel los. Ideaal voor carven; maar voor geslipte bochten minder. Voor lichtere of minder gevorderde skiërs die niet al te energiek skiën is deze Navigator 80 een mooi allmountain-instapmodel.

En dan de 90

De 90 is wat zwaarder, zowel qua constructie als in gewicht. Je verwacht dan ook iets meer stabiliteit en power. En dat is er op zich ook wel. Maar waar ik bij de 80 nog het idee had dat het aan het ‘lichtere’ broertje in deze lijn lag, merk ik ook bij de 90 dat er iets ontbreekt: rebound. Anders dan in de voorganger van deze ski (Nrgy 90) of concurrenten als de Völkl Kendo of zelfs de metaalloze nieuwe Völkl Kanjo, wordt ik bij de Navigators op geen enkele manier geholpen door de ski.

Tijdens het omkanten verwacht je van een ski als deze dat de energie die je erin stopt gedurende de bocht weer terugkrijgt en je helpt in de transitie. Maar deze ski’s voelen vrij doods aan; energie die je erin stopt lijkt op te lossen in de lucht. Je krijgt geen energie van deze ski, je moet zelf behoorlijk sleuren om hem uit zijn carve te trekken en een andere kant op te sturen. Dat is weer die Dobermann-achterkant denk ik.

Conclusie

Qua grip, omgang met het terrein en lijnvastheid presteert de ski naar verwachting. Maar slippen is er niet bij en rebound ervaar ik niet. Dat maakt het een ski die niet speels is, maar letterlijk dodelijk saai.

Scores Navigator 80

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

Scores Navigator 90

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Nordica Navigator 80 en 90Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *