Review: Nordica Nrgy 90

Modeljaar: 2015-2016
Taillering: 126-90-110
Lengte: 177
Radius: 19,5 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, carbon, metalen web, tip-rocker

Deze ski is overjarig. Dat betekent dat hij technisch is veranderd of niet meer wordt gemaakt. Hij is vaak nog wel verkrijgbaar.

Over deze ski

De Nordica Nrgy 90 is de opvolger van de zeer populaire Steadfast. Die ski was gemaakt van hout en glasfiber (dus geen carbon of metaal erin) en was – op een ietsepietsie tip-rocker na, heel klassiek vormgegeven. Dat was een heel krachtige ski van ook 90 mm onder de voet, waarmee je op de piste echt heel mooi grote bochten kon carven, en die voldoende float had om door alle sneeuwsoorten heen te knallen. Maar die ski werd vooral geprezen om zijn immense stabiliteit en lijnvastheid op de harde sneeuw.

Toen de Steadfast twee jaar geleden werd opgevolgd door de Nrgy 90, was dat een grote tegenvaller. Men verwachtte namelijk een Steadfast 2.0, maar er kwam een heel andere ski. Nog steeds licht en stijf, maar nu met wat carbon en een lichte, opengewerkte laag titanal, die voor wat meer demping zorgt. Een iets vriendelijker karakter dan de Steadfast heeft de Nrgy 90, vooral iets meer vergevingsgezind en met betere kwaliteiten in zachte sneeuw.

Ronder en scherper

De verklaring voor de betere prestaties in zachte sneeuw zitten hem vooral in de vorm van de tip en de achterkant. Beiden lopen wat taps toe, waardoor de bochtinitiatie wat geleidelijker en minder agressief is dan bij een ski waarbij de taillering verder doorloopt naar de uiteinden. De ski breekt dus iets eerder uit aan het einde van de bocht, en stuurt wat vertraagt in aan het begin van de bocht. In zachte sneeuw, waar je een beetje in wegzakt, is dit heerlijk. Het kost een hoop minder kracht en focus om niet te blijven haken.

Maar op de harde piste betekent dit juist dat de bochtinitiatie een beetje vaag is, minder direct en ‘snappy’. De kantengrip is nog steeds geweldig en de ski is stabiel, maar hij springt ook wat eerder. Op harde, ongelijke sneeuw, moet je echt werken om de ski’s op de sneeuw te houden en niet constant gelanceerd te worden. Dat klinkt wat dramatischer dan het op zich is, maar het zorgt wel dat op echt harde pistes de ski wat stuitert, wat de grip en het gevoel van vertrouwen niet ten goede komt.

Conclusie

Deze ski doet het beter in zachte sneeuw dan op harde. Voor ervaren skiërs is het een perfect platform om vooral ook de randen van de piste op te zoeken of om te gaan toeren als de sneeuw ook naast de piste geen echte poeder meer is. Op de harde piste vergt de ski wat concentratie en goede demping in de benen, want de ski kan wat stuiterig zijn.

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

1 comment on “Review: Nordica Nrgy 90Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *