Review: Renoun Z-90

Modeljaar: 2019-2020
Taillering: 136-90-124
Lengte: 180
Radius: 16 m
Constructie: houten kern, volledige sidewall, twee lagen metaal, tip-rocker, carbon, Hyper Dampening Technology (HDT)

Over deze ski

Renoun is een Amerikaans merk, opgericht in 2011. Reden voor dit nieuwe merk was eigenlijk de toepassing van niet-Newtoniaanse materialen in ski’s. Een niet-Newtoniaans materiaal is een materiaal dat zich atypisch gedraagt als er krachten op komen. In dit geval gaat het over een polymeer, een kunststof, dat stijver wordt naarmate het heftiger vibreert. Dat effect zou je kunnen kennen van de bak water met zetmeel. Als je er rustig in roert, is het gewoon een vloeistof. Maar als je er in volle vaart overheen rent, wordt het hard en worden je voeten niet nat.

Dat zelfde effect hebben de kunststof delen die zijn verwerkt in de kern van deze ski. Hoe harder de ski vibreert, des te stijver de ski wordt en dus – dat is de theorie – hoe minder onrustig de ski wordt. Behalve deze ‘Hyper Dampening Technology’ (HDT) is het een klassiek gebouwde ski. Metaal, houten kern, sidewall, een beetje rocker. Verder heeft de ski een vrij directe shape (strakke lijnen, ver doorlopende sidecut, stompe tip), maar is hij wel 90 mm onder de voet. Een typische Amerikaanse carveski dus. Direct als een piste-carver, maar de breedte van een allmountain ski. Hij is ook nog eens ‘Amerikaans’ in de zin van: niet beschikbaar in Europa. Deze ski wordt sowieso niet via winkels verkocht, maar alleen online via de website. Dat maakt het wel een duur gokje: al snel 1000 dollar (ongeveer 980 euro) voor alleen de ski.

Claim buster

De ski is heerlijk om mee te cruisen. Slippen doet ie makkelijk, de lijn is stabiel en voorspelbaar. Je voelt wel dat de ski eigenlijk te breed is voor op pistes met een harde onderlaag. Niet al te gedempt, maar dat moet dan komen als je harder gaat. Dat is die befaamde technologie, immers. Ga je dan harder, zet je hem goed op zijn kant en snijd je de bochten door, dan gebeurt er van alles. De ski wordt nog lastiger om op zijn kant te krijgen – de breedte van 90 mm werkt niet in je voordeel op de harde piste. De ski komt in zijn eigen natuurlijke bochtgrootte terecht en is daar heel lastig uit te krijgen. De ski wordt ook voelbaar stijver, wat dat effect nog eens versterkt.

De ski wordt stijver, harder. Maar ook gedempter? Nee. Sterker nog: hoe harder je gaat, hoe harder en vinniger de tikken die je krijgt van de oneffenheden in de piste. Het tegenovergestelde van wat je wil dus. Of in elk geval: het tegenovergestelde van wat je verwacht na zo’n prachtig verhaal over ‘Hyper Dampening Technology’. Hyper Stiffening Technology was accurater geweest. Want als deze ski twee zaken niet heeft, zijn het demping en rebound. Daarom heb je ook zo’n last van de breedte: de ski helpt niet echt mee in het omkanten. De energie die in de ski terecht komt gaat verloren in het niemandsland van de Matrix of zo. Of wordt in dat polymeer omgezet in iets anders. Sorry, Renoun. Claim busted.

Conclusie

Ik zou niet weten voor wie deze ski bedoeld is. Als pisteski is ie te breed en zijn er veelzijdiger ski’s die het op de piste beter doen. Hij wordt onaangenaam hard als je zelf harder gaat, maar niet gedempter, wat juist het unique selling point van deze ski zou moeten zijn. Deze ski plaats ik dus ook maar in een niemandsland. Net zoals de energie die je erin stopt. Of zou dát het niet-newtoniaanse effect zijn? Dat deze ski niet meedoet aan de wet van behoud van energie?

Scores

Stabiliteit
Kantengrip
Vergeving
Rebound
Demping
Korte bocht
Lange bocht
Hoge snelheid
Lage snelheid
Drijfvermogen

0 comments on “Review: Renoun Z-90Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com